Την εποπτεία και στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου αναλαμβάνει με εντολή του πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. στις νέες αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» εντάσσεται και η σύνταξη «ποινολόγιου» για όσους βρίσκονται πίσω από τους προβλεπόμενους στόχους.

Ads

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκρινε απαραίτητο να αναθέσει στον κ. Πάγκαλο την εποπτεία της υλοποίησης του Μνημονίου, μετά τις συνεχείς επισημάνσεις της τρόικας ότι υπάρχουν πεδία της συμφωνίας τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε ορισμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά καθυστερούν σημαντικά.

Ο κ. Πάγκαλος θα «βαθμολογεί» υπουργούς και δράσεις και θα συντάσσει έκθεση ανάλογη εκείνης που συντάσσει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η αξιολόγηση θα γίνεται ανά 15ήμερο, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο από ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2020. Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος και δεύτερον, ότι ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι αγορές θα ανταποκριθούν και θα δανείσουν με λογικά επιτόκια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2013.

Ads

Oι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει παράταση στο «ελληνικό πρόγραμμα»- κάτι που πρακτικά σημαίνει και συνέχιση του δανεισμού από μέρους της Ένωσης και του ΔΝΤ, αλλά και συνέχιση της υπαγόρευσης της οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.