Με ρεαλιστικές προσδοκίες για συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά χωρίς βεβαιότητες και με ανοιχτές ακόμη διαφωνίες σε κομβικά ζητήματα, μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία η διαβούλευση με τους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας – δηλαδή, για το σχήμα που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Ads

Το θέμα έχει αποκτήσει διάσταση νέου – του πρώτου μεταμνημονιακού – μπρά ντε φερ μεταξύ Αθήνας και θεσμών μετά τη δημόσια κόντρα της περασμένης εβδομάδας και το μήνυμα της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση του νέου νόμου ακόμη και χωρίς συμφωνία με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Ήταν μια κίνηση που ερμηνεύθηκε από πολλές πλευρές και ως πρόθεση «μονομερούς ενέργειας», στην πραγματικότητα όμως ήταν περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα προς «τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών που δείχνουν τάσεις… αυτονόμησης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά το Σαββατοκύριακο κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω μήνυμα είχε ως βασικό αποδέκτη τον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος – κατά την κυβερνητική εκδοχή τουλάχιστον – στην τελευταία φάση των διαβουλεύσεων κινήθηκε σε «δυσαρμονία» με την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα τελευταία 24ωρα πάντως το κλίμα φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, οι επαφές Αθήνας και Βρυξελλών έχουν εντατικοποιηθεί για την εξεύρεση κοινού τόπου και δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε τελικώς την Παρασκευή όπως είχε προαναγγελθεί. Η κατάθεσή του βεβαίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να γίνει ανα πάσα στιγμή, και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα διασφαλιστεί ακόμη κι εάν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία με τους θεσμούς. Τέτοια συμφωνία δεν διαφαίνεται στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, με δεδομένο όμως ότι πρόθεση είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών θα γίνουν ακόμη πιο εντατικές έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ads

Μεχρι στιγμής φαίνεται να έχει καλυφθεί κάποια απόσταση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα όρια για την ένταξη στο νέο πλαίσιο προστασίας. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες φέρουν κυβέρνηση και θεσμούς να συγκλίνουν στην κλίμακα των 150.000 εως 170.000 ευρώ σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας, ενώ το όριο της επιπλέον ακίνητης περιουσίας που θα μπορεί να έχει ο οφειλέτης κατεβαίνει στις 100.000 ευρώ και οι καταθέσεις του δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Η διαφωνία όμως παραμένει ανοιχτή ως προς την ένταξη στο νέο σχήμα προστασίας και των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη. Οι θεσμοί παραμένουν αρνητικοί στην ένταξη των συγκεκριμένων δανειοληπτών υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις καλύπτονται ήδη από το πτωχευτικό δίκαιο. Απόσταση υπάρχει επίσης και για τις εκκρεμείς αιτήσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη, με τους θεσμούς να ζητούν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα καλύπτονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.