Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αφηγείται τη δραματική ιστορία του Που Γι, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, από τη γέννηση ως το βαθύ γήρας, από την εντυπωσιακή άνοδο, μέχρι την σταδιακή πτώση. Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης καταθέτει μία επική βιογραφική ταινία, μελετώντας τις επιπτώσεις της Ιστορίας στη ζωή ενός ατόμου. Ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας», τιμήθηκε με εννέα Βραβεία Όσκαρ και από την Πέμπτη 7 Μαρτίου, κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους σε επανέκδοση.

Ads

Η αριστουργηματική ταινία, ναυαρχίδα της φιλμογραφίας του Μπερτολούτσι, όπου μέσα από την αυτοβιογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, παρακολουθούμε την ταραχώδη ιστορία μίας ολόκληρης χώρας, από τις αρχές 20ού αιώνα ως τη δεκαετία του ’80. Ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» κυκλοφορεί σε 4Κ επανέκδοση για να την απολαύσουν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη οι νέες γενιές και να ξαναζήσουν τη μαγεία της οι παλαιότεροι.

Το 1908, ο τρίχρονος Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας και ανέβηκε στον θρόνο του Δράκου. Μεγαλωμένος στην πολυτέλεια, δίχως βάσανα και προβλήματα, ο Που Γι είναι ένας «μικρός Θεός». Μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από το ανάκτορό του. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου δασκάλου του, Τζόνστον.

Ads

Η εξουσία του όμως, για την οποία καυχιέται από την κούνια του, είναι καθαρά εικονική και ο ίδιος δεν είναι παρά μια μαριονέτα στα χέρια των αυλικών. Ο αιώνας των αλλαγών δεν άφησε ανέπαφο ούτε το βασίλειό του, συμπαρασύροντας και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της εξουσίας του.

Ο Που Γι θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την πραγματικότητα, με τον πιο σκληρό τρόπο: θα χάσει τον θρόνο του και θα εξοριστεί από την Πόλη. Η δύση της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας έφτασε.

Η ταινία αυτή είναι η πρώτη για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας. Η ταινία είναι στ’ αλήθεια μεγαλοπρεπής και επιβλητική.

Ο Μπερτολούτσι δίνει αρχικό ρόλο στο βιωματικό στοιχείο. Σκοπός του δεν είναι να κάνει μια ιστορική ταινία με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά ένα δραματικό έργο πάνω στις επιπτώσεις της Ιστορίας στη ζωή ενός ατόμου.

Αυτή είναι η ιστορία του Που Γι, που από παιδί βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε τείχη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ασκώντας εξουσία σε μια άτυπη μορφή, γιατί αποτελεί ένα σύμβολο, μια ιδέα που πρέπει να διατηρηθεί.

Ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας», επική ματιά στο βίο του τελευταίου μονάρχη της Κίνας κέρδισε, το 1988, εννέα Όσκαρ, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κοστουμιών, Ήχου. Αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πιο πολυβραβευμένες ταινίες του θεσμού, ενώ συνολικά απέσπασε 40 ακόμα κινηματογραφικά βραβεία, μεταξύ των οποίων, BAFTA, Χρυσές Σφαίρες, Σεζάρ και Βραβεία Ενώσεων Κριτικών.

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (16 Μαρτίου του 1940 – 26 Νοεμβρίου του 2018), κατάφερε μέσα από τις ταινίες του να δημιουργήσει έναν προσωπικό κόσμο, όπου τα πράγματα έχουν τη δική τους εικόνα, καλώντας τον θεατή να γίνει κοινωνός του κόσμου αυτού. Το έργο του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη είναι ένα συνεχές ταξίδι στον εξωτερικό και εσωτερικό κόσμο, μέσα από την αναζήτηση του Άλλου και την αποκάλυψη του Αλλού.

«Πιστεύω ότι μετά από κάθε ταινία υπάρχει ένα είδος τέλους, σχεδόν ένα είδος θανάτου και μετά η επόμενη ταινία είναι μια ανάσταση. Λέω ότι πρόκειται για ένα είδος θανάτου με την έννοια ότι όταν δεν γυρίζω ταινίες αισθάνομαι να ανήκω στον κόσμο των φυτών μάλλον παρά στον κόσμο των ανθρώπων. Τα δύο στοιχεία που κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο ποιητικά, συγκινητικά, ουσιαστικά για τον Κινηματογράφο, είναι ο χρόνος και το φως […] Κάθε ταινία έχει τη δική της ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ο θεατής θυμάται πάντα την ατμόσφαιρα.» – Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι: Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας του Ιταλικού Σινεμά

Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας / The Last Emperor
Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Σενάριο: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Μαρκ Πέπλοου
Πρωταγωνιστούν: Τζον Λον, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο’ Τουλ, Ριουίτσι Σακαμότο
Φωτογραφία: Βιτόριο Στοράρο
Μοντάζ: Γκαμπριέλα Κριστιάνι
Μουσική: Ριουίτσι Σακαμότο, Ντέιβιντ Μπερν, Κονγκ Σου
Έτος Παραγωγής: 1987
Χώρα Παραγωγής:
Διάρκεια: 163 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους σε επανέκδοση από την Πέμπτη 7 Μαρτίου

https://www.youtube.com/watch?v=KrUkAOdxY20