Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούνται από την απόφαση του του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία ορίζεται μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο Λάζαρος Καρνέσης, σύζυγος της πρώην εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Ads

Ο Λάζαρος Καρνέζης, γενικός αρχίατρος, διευθυντής Α παθολογικής κλινικής στο 401 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών, φέρεται σύμφωνα με πόρισμα του ΕΟΠΥΥ να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο κατά 1,7 εκατ. ευρώ για περισσότερες από 1.000 κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, εκ των οποίων είχε στην πραγματικότητα εξετάσει μόλις πέντε εκ των ασθενών αυτών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ που πήγε στη Βουλή στις 18 Ιουνίου του 2020, όταν ακόμα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τους χειρισμούς Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis βρισκόταν σε εξέλιξη, ο σύζυγος της Ελένης Ράικου, από τους 1.033 ασθενείς για τους οποίους εξέδωσε σχετικές συνταγές, είχε εξετάσει μόνο τους 5, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το Δημόσιο κατά περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ η συνταγογράφηση αυτή κατευθυνόταν σε μεγάλο ποσοστό προς συγκεκριμένες, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες.

Το πόρισμα στάλθηκε από την υπηρεσία στην εισαγγελία πρωτοδικών, η οποία με τη σειρά της το διαβίβασε στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για να σχετιστεί με την υπόθεση Novartis, η οποία είναι διευρυμένη και σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Ads

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρά το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ, δύο μήνες μετά, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, όρισε τον Λάζαρο Καρνέζη ως ένα από τα 21 μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λάζαρος Καρνέσης ορίστηκε πρώτη φορά μέλος στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επί Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ ανανεώθηκε η θητεία του.