Πρόσωπο με πρόσωπο με την συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου και με την εφαρμογή του Μνημονίου βρίσκονται πλέον ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση, σε μια αναμέτρηση που δοκιμάζει τα όρια του αριστερού ευρω-ρεαλισμού και των κοινωνικών του συμμαχιών.

Ads

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τα πρώτα, δύσκολα μέτρα για ασφαλιστικό και φορολογικό, που έχουν κατατεθεί από χθες το βράδυ στη Βουλή, σηματοδοτούν και την αφετηρία αυτής της αναμέτρησης – μιας αναμέτρησης, με οιωνούς μακράς χρονικής διάρκειας και πολιτικού βάθους. Σ’ αυτήν τη φάση, και σε ό,τι αφορά την ψήφιση των μέτρων το βράδυ της Παρασκευής, ουσιαστικοί τριγμοί και απειλές δεν δείχνουν να υφίστανται για την κυβερνητική πλειοψηφία, με μοναδική εξαίρεση τις «επαναστατικές» βολές τού, εκ των ΑΝΕΛ προερχόμενου – και δις αποκλεισθέντα από την κυβέρνηση – Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα την διάθεση του να κρατήσει αποστάσεις. Προβληματισμοί, ενστάσεις και αντιδράσεις όμως, καταγράφονται ήδη μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώθηκαν ευκρινώς στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Τα μέτρα που πλήττουν τους πιο ευαίσθητους κοινωνικούς στόχους ήταν εκείνα που συγκέντρωσαν και τις περισσότερες ενστάσεις – δηλαδή, ΕΝΦΙΑ, ανατροπές και αποκλεισμοί από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων και κατάργηση της σύνταξης για τους ανασφάλιστους παλλινοστούντες. Οι περισσότεροι βουλευτές, παρόντων των αναπληρωτών υπουργών Οικονομίας Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου, ζήτησαν επανεξέταση και βελτίωση των συγκεκριμένων μέτρων, ενώ επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για το ύψος των φορολογικών προστίμων και ποινών.

Οι προβληματισμοί για τα ίδια θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές τους επιπτώσεις όσο και την αποτελεσματικότητά τους – με δεδομένη την ανύπαρκτη πια φοροδοτική ικανότητα των πολιτών – είναι εμφανείς και στο κυβερνητικό επιτελείο, απ’ όπου εκπέμπεται το μήνυμα ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια για βελτιώσεις έως την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δε, το οικονομικό επιτελείο πιέζει ήδη στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές προκειμένου να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι αποκλεισμοί οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να υπάρξει πιο ήπια προσέγγιση στο ζήτημα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων. Πέραν τούτων, ωστόσο, καθώς και μιας ενδεχόμενης αντικατάστασης της σύνταξης των παλλινοστούντων με προνοιακό επίδομα, ελάχιστα φαίνεται πως είναι τα περιθώρια ουσιαστικών ανατροπών στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Ads

Τα μηνύματα από τους πιστωτές

Ο Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες στους βουλευτές ότι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ αποτελεί ρητή δέσμευση της συμφωνίας του Ιουλίου, έως ότου τουλάχιστον εισαχθεί το περιουσιολόγιο, ενώ και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν σταθερά την ανάγκη για υψηλές ταχύτητες, όχι μόνον στην ψήφιση αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων. Οι πληροφορίες, δε, από κοινοτικές πηγές δείχνουν ότι οι πιστωτές θα επιμείνουν ιδιαίτερα στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η συζήτηση της οποίας θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, αλλά και σε ριζική τελική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων. Είναι τα δύο θέματα τα οποία υπέδειξε δημόσια την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ως «προαπαιτούμενο» για τη μείωση του χρέους και τα οποία αναμένεται, κατά τις ίδιες πηγές, να επισημάνει και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο.

Η επίσκεψη Μοσκοβισί έχει, άλλωστε, την δική της ιδιαίτερη σημασία εν μέσω της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή: Αφ’ ενός θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Κομισιόν προς την κυβέρνηση στην προσπάθεια μείωσης του χρέους και αφ ετέρου, θα υπενθυμίσει πως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση γι αυτήν τη στήριξη είναι η άμεση ψήφιση των μνημονιακών μέτρων…