Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει «κάθετη διαφωνία με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή, αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers». Εμμέσως πλην σαφώς «έδειξε» προς την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη. Και είπε ακόμη, απαντώντας στο περιρρέον ερώτημα για «ιδιοτελείς στόχους» όσων μπαίνουν τώρα στο κόμμα, πως «το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους αλλά και σε όλους εμάς τους παλαιότερους».

Ads

Ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε πως «με δική μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας, ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της». Διαφώνησε ευθέως με την ισοτιμία των «αυτοπρόσωπων» και μη εγγραφών και άφησε αιχμές δείχνοντας προς την πλευρά της προεδρικής ομάδας: «Γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές», είπε «και φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε».

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε την δική του εκδοχή για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει ως κυβέρνηση τους κρίσιμους «αρμούς της εξουσίας»: Εγκάλεσε τον Νίκο Βούτση γιατί, επί προεδρίας του στη Βουλή, δεν άλλαξε τον κανονισμό και τη σύνθεση του ΕΣΡ για να «κερδηθεί η μάχη των καναλιών». Κι έδειξε προς την πλευρά Τσακαλώτου λέγοντας πως οι εκλογές χάθηκαν «στις 120 δόσεις και στο μαξιλάρι των 37 δις».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της «ισοτιμίας», κατέθεσε πρόταση υπέρ της «αυτοπρόσωπης παρουσίας» όσων θέλουν να εγγραφούν στις κομματικές οργανώσεις και τελικά μειοψήφησε. Νωρίτερα είχε διαμηνύσει πως δεν έχει «φοβικά σύνδρομα» ως προς το άνοιγμα του κόμματος, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του: Δήλωσε πως «ένας αριστερός πάντα φοβάται, γιατί το σύστημα προσπαθεί να σε κάνει πιο δεξιό». Παραπλεύρως, επίσης από την ομάδα των «53», ο Πάνος Λάμπρου ζήτησε «να μείνουμε ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ονόματα».

Ads

Ο Νίκος Παππάς αντέτεινε πως τα ανοίγματα, οι συνεργασίες και τα μέτωπα αποτελούν λαϊκό αίτημα και ανάγκη.  Και άφησε αιχμές κατά όσων «έχουν «φόβο μην μολυνθούν» και υιοθετούν συμπεριφορές «αυταρέσκειας και αυτάρκειας» δείχνοντας επίσης προς την πλευρά Τσακαλώτου και Σκουρλέτη.

Κατόπιν όλων αυτών, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έληξε με την πρόταση Τσίπρα για την εγγραφή των νέων μελών να περνά οριακά, και με την υπόθεση του ονόματος του κόμματος να παίρνει νέα αναβολή. Η πρόταση για ισοτιμία μεταξύ ηλεκτρονικών και «αυτοπρόσωπων» εγγραφών πήρε 55 ψήφους υπέρ, 50 κατά και 5 λευκά.  Απέναντι από την πρόταση Τσίπρα πλην του Πάνου Σκουρλέτη και των εκπροσώπων των «53» βρέθηκαν επίσης ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης.

Η απόφαση για την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μετατέθηκε για τις 8 Μαρτίου αντί της επόμενης Κυριακής όπως αρχικά σχεδιαζόταν, μετά τις νέες αντιστάσεις που εκδηλώθηκαν χθες και προχθές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει, κατά τις πληροφορίες, το «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιπρότεινε το «Συσπείρωση» αντί του «Συμμαχία» και η πλευρά των «53» – και όχι μόνον – προτιμά το «Πράσινη» αντί το «Προοδευτική».

Στο δια ταύτα, είτε παίζοντας με τις λέξεις είτε με τις κομματικές ισορροπίες, είναι προφανές πως ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» παραμένει αμφίσημος στο εγχείρημα της διεύρυνσης. Οι μεν ξορκίζουν και φοβούνται την «πασοκοποίηση», οι δε αποκηρύσσουν τους «πεφωτισμένους» και τα «πιστοποιητικά αριστεροσύνης». Οι μεν, ως ισχυρή μειοψηφία, είδαν με ικανοποίηση το κείμενο απολογισμού στην Κεντρική Επιτροπή και αντέκρουσαν τις κατευθύνσεις Τσίπρα, οι δε – ως μη συμπαγής πλειοψηφία – θεώρησαν τον απολογισμό άτολμο και υπερθεμάτισαν στην προεδρική γραμμή.

Είναι επίσης προφανές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πάνω του το εγχείρημα του μετασχηματισμού και η γραμμή που θα περάσει, έστω και με ισχυρές κομματικές αντιστάσεις, θα είναι τελικά η δική του. Παρ’ ότι όμως ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τους δικούς του όρους στην διαδικασία της διεύρυνσης, παραμένει ακόμη άγνωστο εάν θα κερδίσει κι αυτό καθαυτό το στοίχημα της διεύρυνσης. ‘Η άλλως, παραμένει άγνωστο πόσοι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουλίου θα θελήσουν να γίνουν, ισότιμα ή μη, μέλη και συμμέτοχοι στον μετασχηματισμό του, όταν ο σκληρός κομματικός μηχανισμός τους αντιμετωπίζει σταθερά ως πιθανούς φορείς ιών επιμόλυνσης…