Να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να εξεταστεί εξονυχιστικά πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll που ευνοεί εξόφθαλμα την κυβέρνηση αλλά και την υποψηφιότητα Λοβέρδου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ζητά ο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής (Ν. Βούτση, Γ. Κατρούγκαλου, Σπ. Λάττα, Θ. Ξανθόπουλου και Π. Πολάκη) προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου «βγάζει μάτι ότι είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πιο τρελά όνειρα του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στις 31/5 στα ΜΜΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο) ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο).

Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα «βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με πρόσφατη τακτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου όπως π.χ. το 49% που είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση σύμφωνα με την Opinion Poll εν αντιθέσει με το 28% που εμπιστεύεται την κυβέρνηση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ή το 53% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με την Opinion Poll εν αντιθέσει με το 31% που πιστεύει πως η χώρα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο και για «εξόφθαλμη παρέμβαση της δημοσκόπησης στα εσωκομματικά ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, του ΚΙΝΑΛ, εν μέσω της διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού, όπου ο εκλεκτός του Μαξίμου Α. Λοβέρδος προηγείται μακράν». Τονίζουν σκωπτικά πως «ακόμη και σε κάποιον που είναι φανατικός οπαδός του Μητσοτάκη ή του Λοβέρδου και φανατικός πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γεννά ερωτηματικά».

Ads

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν από την Επιτροπή να συγκληθεί και να ζητήσει από την Opinion Poll την κατάθεση των σχετικών στοιχείων για την εν λόγω δημοσκόπηση, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου (3603/2007) που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να ζητήσει η τελευταία από τη δημοσκοπική εταιρία να παρέχει στην Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, οι ίδιοι ζητούν βάσει του κανονισμού 43 Α της Βουλής, να κληθεί και ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, ως εποπτεύων του ρυθμιστικού φορέα των Δημοσκοπήσεων για τις ενέργειες του που απορρέουν από το νόμο.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δοθούν τα πρωτογενή δεδομένα (raw data) της δημοσκόπησης καθώς και η μέθοδος στάθμισης για να αξιολογήσουν την αξιοπιστία της και δεν μπορούν να φανταστούν κάποιο λόγο να μην γίνει δεκτό το αίτημα τους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» σημειώνουν δηκτικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην αντίθετη περίπτωση, «η άρνηση μιας τέτοιας γνωστοποίησης είναι προφανές πως όχι μόνο επιτρέπει αλλά επιβάλλει την καχυποψία της κοινωνίας τόσο για τη συγκεκριμένη όσο και για άλλες έρευνες και εταιρίες, κάτι που δεν είναι καλό για κανέναν» καταλήγουν.   

image

image

image