Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλης, καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ads

Η Εξεταστική Επιτροπή είχε στείλει αίτημα για κατάθεση στον Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος απάντησε με επιστολή ότι απουσιάζει στο εξωτερικό, καθώς ότι δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα στον όμιλο ΑΝΤ1, καθώς και ότι δεν έιναι μέλος του ΔΣ του, οπότε δεν είναι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις.
 
Έτσι, αντιπρότεινε να εκπροσωπήσει τον όμιλο ΑΝΤ1 και να καταθέσει στην επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος και δημοσιογράφος, Στρατής Λιαρέλης.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση από το tvxs.gr.

Απόλυτα εξασφαλισμένα και εγγυημένα είναι τα δάνεια του Ομίλου και εξυπηρετούνται κανονικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 TV AE, Στρατής Λιαρέλης, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που έχουν λάβει κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης από Tράπεζες.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιαρέλης στην κατάθεσή του, που συνεχίζεται, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου σήμερα, είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ και από αυτά, τα 161 εκατ. ευρώ είναι ένα κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ τα 22 εκατ. ευρώ είναι δάνειο factoring. Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι ποτέ η εταιρία δεν έλαβε δάνεια για ανακεφαλαιοποίηση τόκων και τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2015 κατέβαλε το ποσό των 6,582 εκατ. ευρώ για τόκους προηγούμενων δανείων για να πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο.

Ads

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνα Λάππα, που υποστήριξε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, ο Όμιλος από το 2008 έχει αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, ο κ. Λιαρέλης το διέψευσε, αντιτείνοντας ότι δεν υπάρχει αρνητική θέση και ότι από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του ΑΝΤ1 TV AE, μέχρι το 2014 ήταν θετική η θέση του.

Όπως είπε, η καθαρή θετική θέση του ήταν 24 εκατ. ευρώ για το 2010, 23 εκατ. ευρώ για το 2011, 12 εκατ. ευρώ για το 2013, 10,2 εκατ. ευρώ για το 2014 και 11,2 εκατ. ευρώ το 2015 και πρόσθεσε ότι και «σήμερα εξακολουθεί να είναι θετική, μετά και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι παρά το ότι δεν υπήρχε συμβατική υποχρέωση του ΑΝΤ1, οι μέτοχοί του από το 2010 κατέβαλαν στον Όμιλο 138,717 ευρώ, είτε με αύξηση κεφαλαίων, είτε με δανεισμό.

Ο Σπύρος Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη των αρνητικών δεικτών, το 2008, ο ΑΝΤ1 πούλησε τον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TELEVISIA στη Βουλγαρία αντί καθαρού τιμήματος 540 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να ζητηθεί από κάποια τράπεζα τμήμα του ποσού αυτού να γίνει ασφαλιστική εγγύηση, στα πλαίσια λογαριασμού cash collateral, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των χρεών του ομίλου. Ενώ, δηλαδή, εισπράχθηκε ένα τεράστιο ποσό, πολλαπλάσιο του χρέους του ΑΝΤ1, δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την κάλυψή του δανεισμού.

Ο κ. Λιαρέλης αναφερόμενος στην πώληση της Nova Televisia της Βουλγαρίας έναντι 540 εκατ. ευρώ, είπε:«Οι μέτοχοι του ΑΝΤ1 κάνουν αγορές και πωλήσεις παγκοσμίως, και καράβια αγοράζουν και πουλάνε, κάποιες είναι θετικές κάποιες αρνητικές. Πουθενά δεν καταγράφεται ότι σε περίπτωση πώλησης πρέπει να εξοφληθούν τα δάνεια. Με τη λογική σας η Google, ο Ωνάσης δεν θα έπρεπε να έχουν δάνεια. Υπήρξε το τίμημα, δεν υπήρξε συμβατική υποχρέωση για αποπληρωμή δανείου. Από το 2008 που υπήρξε το τίμημα αυτό ο ΑΝΤ1 εκπλήρωσε διεθνές ομολογιακό δάνειο 120 εκατ. στο Λουξεμβούργο και από το 2010 οι μέτοχοι έχουν καταβάλει 138.717.000  στο όμιλο είτε με δανεισμό είτε με αύξηση κεφαλαίου», ανέφερε.

Τέλος όσον αφορά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σημείωσε: «Στην περίπτωση που αλλάξουν οι όροι που έγινε ο διαγωνισμός είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω».