Σε πεδίο μάχης και… κατακλυσμού διαρροών μετατρέπεται το twitter, με νέες εκδοχές για το τί πραγματικά συνέβη χθες τη νύχτα στο Eurogroup και γιατί δεν κατέστη τελικά δυνατό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.
Νέα τροπή στο θρίλερ και το παρασκήνιο έρχεται να δώσει – κόντρα στην εκδοχή των Financial Times – ο δημοσιογράφος του Guardian και του Channel 4 Πολ Μέησον, ο οποίος, επικαλούμενος ελληνικές πηγές, μεταδίδει πως εκείνος που τορπίλισε τελικά τη συμφωνία ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, ο Πολ Μέησον έγραψε στο twitter:
«Ελληνική πηγή: Το κείμενο στο οποίο συμφωνήσαμε έλεγε “τροποποίηση, επέκταση και επιτυχής ολοκλήρωση” του προγράμματος. Ο Σόιμπλε έβγαλε το “τροποποίηση”».
Και με δεύτερο tweet του συνέχισε: «Μετά από δύο ώρες δεν υπήρχε συμφωνία, και το μη συμφωνηθέν προσχέδιο, χωρίς την λέξη “τροποποίηση”, διέρρευσε στον Τύπο. Αυτό από επίσημη ελληνική πηγή».
Από την πλευρά του, ο Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times επέμεινε στη δική του εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συμφωνήσει σε όλα, υπαναχωρώντας εν συνεχεία από την αρχική της θέση.
«Το ρεπορτάζ μας βασίζεται σε πολλές πηγές από διαφορετικές αντιπροσωπείες, έτσι επιμένουμε στην ιστορία μας» έγραψε ανανεώνοντας το αρχικό του άρθρο στους FT.
Σύμφωνα με τους FT, το ανακοινωθέν που δεν υπεγράφη ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
Τι λένε πηγές από το Μαξίμου για τη διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις. Την Ελλάδα στήριξαν η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα – και η αξιολόγηση – και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.
Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία – γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία πρότεινε:
1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.
2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.
4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
Επίσης, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Τέλος πρότεινε ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >