Απούσης, μέχρι στιγμής, της «αριστερής παρένθεσης» και της επιστροφής στη διακυβέρνηση, η ΝΔ στήνει… σκιώδη κυβέρνηση. Κι ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός ανακατεύοντας την κομματική τράπουλα.

Ads

Η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει το πρωί της Τετάρτης τα 4 αιρετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, του νέου οργάνου που συγκρότησε ο πρόεδρος του κόμματος, και τους 15 τομεάρχες που, ουσιαστικά, θα αποτελέσουν την σκιώδη κυβέρνηση.

Για τις 4 αιρετές θέσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, οι εκλεκτοί του Αντώνη Σαμαρά είναι τρεις «σωματοφύλακες» εκ δεξιών, κέντρου και λαϊκής δεξιάς – Μάκης Βορίδης, Σίμος Κεδίκογλου, Μάκης Γιακουμάτος – και ένας έμπιστος, ο Θανάσης Μπούρας.

Η διαδικασία δεν προβλέπει ομιλίες Προέδρου και βουλευτών, ενώ το γεγονός ότι εάν δεν υπάρξουν παραπάνω από ένας υποψήφιος για κάθε θέση – που δεν φαίνονται να υπάρχουν – η εκλογή θα γίνει διά βοής, ξεσηκώνει ήδη νέο κύμα εσωτερικών εκρήξεων στη ΝΔ με βολές για αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ads

Ενδεικτικά είναι τα tweets του «συνήθους υπόπτου» Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: 

«Αθάνατη ελληνική εσωκομματική δημοκρατία: Εκλογές χωρίς κάλπη στη Κ.Ο. της ΝΔ για αντικαταστατικό όργανο επινόησης του Προέδρου…»

«Συγχαρητήρια ανήκουν σε όσους συνειδητά αρνούνται σ’ αυτή την περίεργη διαδικασία με σημαδεμένη τράπουλα…».

Οι «αμφισβητίες» του κόμματος, πάντως, δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εμπλακούν στην ψηφοφορία και την διαδικασία, εμφανώς αποστασιοποιημένοι δε εμφανίζονται οι πιο έντονοι επικριτές του Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Νίκος Δένδιας.

Πλην των 4 αιρετών, στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μετέχουν επίσης ο  πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης, οι  κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος του εκτελεστικού γραφείου της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης κι ένας σύμβουλος του κ. Σαμαρά ανάλογα με το θέμα της εκάστοτε συνεδρίασης.

Υποψήφιοι τομεάρχες θα είναι οι εξής: Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, Εσωτερικών Γιώργος Γεωργαντάς, Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή, Πολιτισμού Ελενα Ράπτη, δημοσιονομικών θεμάτων (με συντονιστή το Χρήστο Σταϊκούρα) Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και φορολογικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.