Εκφραστής του λεγόμενου κεντροδεξιού χώρου της ΝΔ, ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζει την ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη ως «προσωπική περίπτωση» η οποία σχετίζεται με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Άλλωστε, όπως επισημαίνει, αυτή η περίοδος καθιστά ευκολότερες τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών. Αναφορικά με τις προοπτικές των λεγόμενων κεντροδεξιών στελεχών -όπως ο ίδιος- στη σημερινή ΝΔ, δεδομένης και της αυτονόμησης Μπακογιάννη, δηλώνει: «Χωρίς τον έλεγχο των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο, δεν μπορείς να έχεις κυβερνητική πλειοψηφία, οπότε θεωρώ ότι είμαι χρήσιμος σε κάθε περίπτωση».

Ads

Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει «να μάθει από τα λάθη της, να καθαρίσει τα κακώς κείμενα αλλά με βάση συγκεκριμένους όρους» και -αναφερόμενος γενικότερα στη χαμένη αίγλη του πολιτικού συστήματος- διαμηνύει: «Δεν είμαστε και οι 300 λαμόγια». «Αυτή τη στιγμή το πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εξαφάνιση της ελπίδας», σημειώνει. Όσο για την «εξαφάνιση» Καραμανλή, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο τέως πρωθυπουργός οφείλει να μιλήσει σε εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι «όχι μόνο τον εμπιστεύτηκαν, αλλά τον αγάπησαν, και τώρα νιώθουν τουλάχιστον απορημένοι με τη σιωπή του».

Ο βουλευτής της ΝΔ εμφανίζεται φειδωλός ως προς τις πολιτικές διεργασίες γύρω από το πρόσωπο της τέως υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι το μόνο που γνωρίζει είναι οι σχετικές φημολογίες. «Ο,τιδήποτε συμβαίνει στην πολιτική ζωή, για παράδειγμα οι εξελίξεις στο ΣΥΝ, το παρακολουθώ με ενδιαφέρον, προσθέτει.

«Πραγματικά αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν έχουν σημασία οι προσωπικές στρατηγικές και τακτικές. Αυτή την περίοδο κάνουν τον κόσμο να μας αποστρέφεται ακόμα περισσότερο. Πρέπει να είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας ότι κάθε προσπάθειά μας είναι για το κοινό καλό. Και ένα πρώτο δείγμα είναι να βάζουμε το ‘εμείς’ πάνω από το ‘εγώ’», υπογραμμίζει ο κ. Κεδίκογλου, θέτοντας ως ζητούμενο «να βελτιωθεί ο πολιτικός κόσμος, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αποκτήσουμε αξιοπιστία».

Ads

Ακολουθεί, πλήρης, η συνέντευξη με το βουλευτή της ΝΔ:

Πώς αντιλαμβάνεστε την ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη;

Καταρχάς, φυσικά, δεν νιώθω χαρούμενος από αυτή την εξέλιξη. Είναι, όμως, μια προσωπική περίπτωση -στους λόγους της παραίτησής του, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, από την πληροφόρηση που έχω, επικεντρώνεται σε καθαρά προσωπικά του ζητήματα στο πλαίσιο της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Δεν είμαι γνώστης των λεπτομερειών, δεν ξέρω πώς ακριβώς έχει η αντιπαράθεση μεταξύ Κοντού και Κιλτίδη, ούτε μπορώ να πάρω θέση υπέρ του ενός ή του άλλου. Αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που λέμε: πολιτική παραίτηση. Πρόκειται για προσωπική περίπτωση.

Εκτιμάτε κι εσείς ότι έχουν δρομολογηθεί «εκκαθαρίσεις» στη σημερινή ΝΔ;

Αυτό που πρέπει να κάνει η ΝΔ είναι να μάθει από τα λάθη της, να καθαρίσει τα κακώς κείμενα αλλά με βάση συγκεκριμένους όρους και λόγους. Γιατί αυτό είναι απαίτηση όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Θα έλεγα από το σύνολο των πολιτών. Και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρώτον, γιατί μου είναι πολύ ενοχλητικό αυτό το ισοπεδωτικό: «και οι 300 είναι λαμόγια». Προσωπικά επί 6 χρόνια έχω αγωνιστεί, έχω παλέψει για τα προβλήματα του τόπου μου, δεν έχω κάνει τίποτα άλλο, και δεν δέχομαι κηλίδα στην τιμή μου. Δεύτερον, το θεωρώ και επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας. Διότι όταν φτάνει να θεωρείται σχεδόν ατιμωτικό να είσαι ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος των συμπολιτών σου, τότε ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια για τη δημοκρατία μας.

Ύστερα από τη διαφαινόμενη επιλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά να «απομακρυνθεί» από το λεγόμενο χώρο του κέντρου, πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον και τις επιλογές στελεχών όπως εσείς. Δεδομένης, μάλιστα, της αυτονόμησης Μπακογιάννη. Θέλετε να μοιραστείτε τις προθέσεις σας;

Πρώτον, θεωρώ ότι χωρίς να έχεις τον έλεγχο του κεντρώου χώρου, των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο, δεν μπορείς να έχεις κυβερνητική πλειοψηφία. Οπότε θεωρώ πως είμαι χρήσιμος σε κάθε περίπτωση. Δεύτερον, θεωρώ ότι στη σημερινή εποχή δεν έχουν σημασία οι ταμπέλες, το να δηλώνεις δεξιός, κεντρώος ή αριστερός. Έχει σημασία η πρακτική σου και το τι παρουσιάζεις στον κόσμο. Επειδή, άλλωστε, έχουμε δει αριστερές κυβερνήσεις με δεξιές πολιτικές ή δεξιές κυβερνήσεις με κρατικίστικες λογικές, θεωρώ ότι πρωτεύον είναι να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή το πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η εξαφάνιση της ελπίδας. Και επειδή δεν δέχομαι ότι είμαστε καταδικασμένοι σε ένα μέλλον μιζέριας, θεωρώ ως τη μεγαλύτερη υποχρέωση ενός πολιτικού οργανισμού, μιας παράταξης, να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, εναλλακτικό, πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να λέει: «Παιδιά, με αυτά τα 1,2,3,4,5 συγκεκριμένα βήματα – μέτρα, θα φτάσουμε εκεί. Σε μια Ελλάδα καλύτερη». Πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο.

Ποια είναι η άποψή σας για τις διεργασίες γύρω από το πρόσωπο της τέως υπουργού Εξωτερικών; Φημολογείται ότι ετοιμάζει νέο κόμμα.

Τίμια και ειλικρινά, το μόνο που γνωρίζω είναι οι φημολογίες. Προσωπικά, τις δυο φορές που μίλησα μαζί της τελευταία ήταν για προβλήματα υγείας, εκείνη με το γόνατό της, κι εγώ με το αυτί μου (γέλια).

Παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις όποιες σχετικές εξελίξεις;

Ο,τιδήποτε γίνεται στην πολιτική ζωή, για παράδειγμα οι εξελίξεις στο ΣΥΝ, το παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στελέχη, ενδεχομένως, με αμφίβολο παρελθόν, δρομολογούν την απομάκρυνση από τη ΝΔ, ενόψει και της Επιτροπής Αξιολόγησης την οποία καθιερώνει η νέα ηγεσία.

Κοιτάξτε, αν κάποιος νιώθει ότι το παρελθόν του είναι αμφίβολο… Άλλωστε, απ’ όσο γνωρίζω, η διαδικασία αξιολόγησης δεν αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές. Τώρα, για τους επίδοξους υποψηφίους, αν νιώθουν αμφιβολία για το παρελθόν τους, ας μην έρθουν.

Είστε από εκείνους που πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός οφείλει να εμφανιστεί και να μιλήσει για το παρελθόν και το παρόν;

Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι τον Καραμανλή, όχι μόνο τον εμπιστεύτηκαν, αλλά τον αγάπησαν πολλοί Έλληνες, οι οποίοι τώρα νιώθουν τουλάχιστον απορημένοι με τη σιωπή του. Σε αυτούς πιστεύω ότι οφείλει να μιλήσει. Ήταν πολύς κόσμος αυτός και νομίζω ότι του οφείλεται μία απάντηση.

Συνολικά, πλέον, οι ανεξάρτητοι βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο ανέρχονται στους 9. Θεωρείται δεδομένη η ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού όπως το ξέραμε; Τι βλέπετε για τη συνέχεια;

Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να βελτιωθεί. Όπως είπα πριν, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αποκτήσουμε αξιοπιστία. Αν αυτό θα γίνει με ανεξαρτητοποιήσεις, ανακατατάξεις, κ.ο.κ. λίγη σημασία έχει μπροστά στο ζητούμενο στόχο: Πώς θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις ανεξαρτητοποιήσεις, θέλω να επισημάνω ότι αυτές είναι ευκολότερες στην τρέχουσα Βουλή, απ’ ότι στην προηγούμενη. Εκεί είχαμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία της μίας έδρας και με μία ανεξαρτητοποίηση «έπεφτε» η κυβέρνηση. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε δυναμική επανόδου στην εξουσία, οπότε δεν ήθελε να χάσει ούτε και τις 10.000 ψήφους ενός δυσαρεστημένου διαγεγραμμένου βουλευτή. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το μεν ΠΑΣΟΚ έχει την «πολυτέλεια» μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εμείς δε βρισκόμαστε σε μία φάση ανασυγκρότησης – αναγέννησης, κατά την οποία είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν ευκολότερα ανάλογες εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές, πραγματικά αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν έχουν σημασία οι προσωπικές στρατηγικές και τακτικές. Αυτή την περίοδο κάνουν τον κόσμο να μας αποστρέφεται ακόμα περισσότερο. Πρέπει να είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας ότι κάθε προσπάθειά μας αποσκοπεί στο κοινό καλό. Και ένα πρώτο δείγμα είναι να βάζουμε το «εμείς» πάνω από το «εγώ».