«Στον αέρα» βρίσκονται οι περίπου 2.300 άνθρωποι που μένουν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Σκαραμαγκά αφού η κυβέρνηση τους έχει ανακοινώσει πως η δομή κλείνει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει έως τώρα ανακοινωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης. Πηγές από τη δομή επισημαίνουν στο tvxs.gr πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας νέου κύματος αστέγων, μάλιστα εν μέσω πανδημίας, την ώρα που ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πανηγυρίζει για τον αριθμό δομών που έχει κλείσει, χωρίς να πει κουβέντα για το πώς συνεχίζουν τις ζωές τους οι άνθρωποι, εν μέσω πανδημίας.

Ads

«Στη δομή του Σκαραμαγκά μένουν αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν αλλού από το υπουργείο αλλά μένουν επίσης άνθρωποι στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί άσυλο και παραμένουν εκεί μη έχοντας άλλο μέρος να πάνε, άνθρωποι που έχουν λάβει απορριπτικές απαντήσεις στις αιτήσεις τους καθώς και άνθρωποι που έχουν περάσει στη χώρα από τον Έβρο και δεν έχουν δηλωθεί πουθενά. Όσοι ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες είτε θα κλειστούν σε προαναχωρησιακά κέντρα κρατούμενοι είτε θα καταλήξουν στο δρόμο», λέει στο tvxs.gr άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη δομή.

Την Πέμπτη 8 Απριλίου οι εργαζόμενοι και διαμένοντες στη δομή του Σκαραμαγκά έλαβαν ένα μήνυμα στο οποίο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τους πληροφορούσε ότι «η Δομή Υποδοχής του Σκαραμαγκά θα τερματίσει μόνιμα τη λειτουργία της σε ένα μήνα και όλοι οι διαμένοντες θα αποχωρήσουν σταδιακά από το σημείο» και ότι «θα προσφερθεί στέγαση στους αιτούντες άσυλο σε άλλες δομές στέγασης της ηπειρωτικής χώρας, μετά από σχετικές υπουργικές αποφάσεις». Όσο για τους διαμένοντες που έχουν ήδη λάβει άσυλο και χαίρουν  διεθνούς προστασίας, «ο διευθυντής της δομής έχει φροντίσει για την επίσπευση των αιτήσεων άδειας παραμονής/ταξιδιωτικών εγγράφων», ενώ επίσης αναφέρεται ότι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ένταξης HELIOS θα επισκέπτονται τη δομή προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προσπαθήσουν να ενταχθούν. Αντιδρώντας σε αυτή την ανακοίνωση, τη Δευτέρα 12 Απριλίου μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Δύο εβδομάδες μετά την αποστολή του μηνύματος, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε στο Ράδιο 1 του Πειραιά ότι «ο Σκαραμαγκάς είναι η επόμενη δομή που κλείνει. Στους επόμενους λίγους μήνες, σίγουρα μέσα στο 2021». Εκμεταλλευόμενος και την έλλειψη σχετικών ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός δεν εξήγησε πού θα πάνε οι 2.300 διαμένοντες.

Ads

Αντίθετα, παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και το κλείσιμο δομών φιλοξενίας, όπως αυτή του Σκαραμαγκά και ο τερματισμός της συνεργασίας με πολλά ξενοδοχεία, στα οποία μέχρι πρότινος έμεναν πρόσφυγες. «Υπάρχει τεράστια μείωση των προσφυγικών ροών κατά 80%, έχουν κλείσει ήδη 70 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και από 92.000 άτομα που φιλοξενούνταν σε δομές πλέον μειώθηκαν σε 50.000», είπε ο υπουργός, χωρίς να αναφερθεί στο προφίλ αυτών των ανθρώπων, τις ανάγκες τους, τα δικαιώματά τους.

«Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε διαμερίσματα. Για τους υπόλοιπους δε γνωρίζουμε πού θα πάνε», λέει στο tvxs.gr εργαζόμενη στη δομή του Σκαραμαγκά. «Ακόμα και για όσους έχουν πάρει άσυλο, το να μπει κανείς στο πρόγραμμα HELIOS μόνο εύκολο δεν είναι».

Στη δομή του Σκαραμαγκά βρίσκονται αυτή τη στιγμή περί τους 2.300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οικογένειες από το Αφγανιστάν, τη Συρία αλλά και χώρες της Αφρικής. Στην πλειοψηφία τους ζουν σε κοντέινερ, όμως υπάρχουν και σκηνές στημένες κάτω από ένα υπόστεγο και μέσα σε μια μεγάλη αποθήκη. Σε αυτές ζουν κυρίως όσοι μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά πέρυσι τον Αύγουστο, από την πλατεία Βικτωρίας. Για την αντιμετώπιση των αρκετών κρουσμάτων covid-19 κλιμάκιο του ΕΟΔΥ παρακολουθεί τη δομή και κάνει rapid test ενώ ικανοποιητικός αριθμός παιδιών είναι γραμμένα σε σχολεία της δυτικής Αθήνας. Όταν κλείσει η δομή, ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η τύχη αυτών των ανθρώπων.