Η λέσχη ανάγνωσης Καλλιθέας στο Ράφι διαβάζει Σερζ Λατούς: «Προς μία κοινωνία της λιτής αφθονίας: Παρανοήσεις και διαμάχες γύρω από την αποανάπτυξη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 19.00 στο Δημοτικό Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιάννης Χατζίνης, Μαντζαγριωτάκη 118, Καλλιθέα.

Ads

 
Είναι άραγε οι μέρες της αφθονίας μετρημένες; Τι γίνεται με τα αποθέματα φυσικών πόρων ολόκληρου του πλανήτη; Μέσα σε μια συνθήκη βαθιάς κοινωνικής κρίσης προϊούσης της επέκτασης των πολιτικών της λιτότητας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ένα αίτημα ριζικής αλλαγής της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με γνώμονα το κοινό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάζοντας το θεμελιώδες πλέον κείμενο της οικονομικής κοινωνιολογίας του Σερζ Λατους Προς μία κοινωνία της λιτής αφθονίας: Παρανοήσεις και διαμάχες γύρω από την αποανάπτυξη, επιχειρούμε να πιάσουμε το νήμα των απαντήσεων στα επίμαχα αυτά ερωτήματα. Ο Βασίλης Παπακριβόπουλος, μεταφραστής του βιβλίου στα ελληνικά (εκδόσεις των Συναδέλφων, 2013) θα συνεισφέρει να επιλύσουμε όλες τις «παρεξηγήσεις» γύρω από την θεωρία της αποανάπτυξης. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν Στο Ράφι της 1ης Κυριακής του Μαρτίου (1.3) στις 19:00 στο Δημοτικό Κέντρο Μελέτης της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιάννης Χατζίνης, (Ματζαγριωτάκη 118, Καλλιθέα).

Ο Βασίλης Παπακριβόπουλος είναι καθηγητής γαλλικής γλώσσας και μεταφραστής. Είναι συνεργάτης της ελληνικής έκδοσης της LE Monde diplomatique. Συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα και στο χώρο των ανεξάρτητων εντύπων. Είναι ιδρυτικό μέλος των περιοδικών Νέα Οικολογία, Οικοτοπία, Γαλέρα, Σχεδία και του ένθετου της Αυγής «Δαίμων της Οικολογίας».

Ads

Πριν μεταφράσει το βιβλίο του Λατούς, είχε παρουσιάσει το κίνημα της αποανάπτυξης σε εκτενές άρθρο στη Γαλέρα. Στη συνέχεια υπήρξε διερμηνέας του στη μεγάλη διάλεξη που έδωσε στο Πολυτεχνείο.

* Σερζ Λατούς, Προς μία κοινωνία της λιτής αφθονίας: Παρανοήσεις και διαμάχες γύρω από την αποανάπτυξη, μτφρ: Βασίλης Παπακριβόπουλος, Αθήνα: Οι εκδόσεις των συναδέλφων, 2013

Περισσότερες πληροφορίες