Το πρώτο κουδούνι για τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία χτυπάει το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο ο ρατσισμός και η ξενοφοβία συνεχίζουν να χτυπούν κόκκινο βάζοντας στο στόχαστρο τα παιδιά του πολέμου, για άλλη μια φορά.

Ads

Στα θρανία κάθονται αύριο 1.500 περίπου προσφυγόπουλα, παρά τις αντιδράσεις γονέων που σημειώθηκαν στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης αλλά και προσφάτως στη Λέσβο.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια, καθώς και σε 20 σχολεία.

Τα προσφυγόπουλα θα κάνουν καθημερινά μάθημα για ένα τετράωρο (από τις 2 μ.μ. ώς τις 6 μ.μ.). Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας, στις τέσσερις ώρες θα διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη γλώσσα επιλογής τους -ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα- μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή ή αθλητισμό.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γονείς στο Ωραιόκαστρο διώχνουν τα προσφυγόπουλα από το σχολείο
Γονείς δεν θέλουν προσφυγόπουλα στο σχολείο τους και στη Φιλιππιάδα

Γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο της Λέσβου για να μην πάνε τα προσφυγόπουλα

Βγήκε το λουκέτο από το 8ο Δημοτικό της Λέσβου

Μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η κίνηση γονέων να κλείσουν με λουκέτο την πύλη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Λέσβου προκειμένου να μπλοκάρουν τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε αυτό, το λουκέτο σήμερα βγήκε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αντιπροσωπεία των γονέων σφράγισε το σχολείο όπου θα φοιτήσουν συνολικά 8 προσφυγόπουλα, από αύριο που χτυπά για εκείνα το πρώτο κουδούνι της χρονιάς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου Μαρία Κουρδουσά παραιτήθηκε μάλιστα μετά τον σάλο.

«Διαφωνώ με όλα όσα έγιναν. Οι αρχές μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου απέχουν από το κλείσιμο του σχολείου. Ως γονιός πιστεύω ότι η θέση του κάθε παιδιού είναι στο σχολειό,»  δήλωσε η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης στην ΕΡΑ Αιγαίου.

Για τα γεγονότα, η κυρία Κουρδουσά τόνισε: «Προσπάθησα από την αρχή να πείσω τους υπόλοιπους γονείς ότι πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση για το ζήτημα. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη αντίδραση ορισμένων δεν μου άφησε περιθώριο για καμία άλλη ενέργια. Νιώθω ότι ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί. Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, και της αγάπης για το συνάνθρωπο. Μπορώ να δικαιολογήσω το φόβο ορισμένων γονέων, αλλά η θέση των προσφυγόπουλων είναι μέσα στα παιδιά γιατί πάνω απ΄όλα είναι παιδιά και μάλιστα προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις».

«Καλώ όλους τους γονείς να σκεφτούν πως σε αυτό το σχολειό κάποτε φοίτησαν οι παππούδες μας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και να πράξουν το χρέος τους να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Θα είναι το καλύτερο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά μας από τα σχολειά», κατέληξε.

Bίντεο από το LesvosNews.gr:

Ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στο Ωραιόκαστρο

Την αρχή των αντιδράσεων είχε κάνει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Ωραιόκαστρο, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού της πόλης να εκδίδει μια ανακοίνωση με την απόφαση του να μην δεχτεί τα προσφυγόπουλα στο σχολείο του. Η απόφαση δεν είχε αιτιολογία, με τον Σύλλογο να αναγκάζεται μετά την κατακραυγή να επικαλεστεί λόγους δημοσίας υγείας, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση.

Παρά την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που προκάλεσε τόσο η απόφαση του σχολείου, να μην δεχτεί προσφυγόπουλα, όσο και μία δήλωση του δημάρχου της πόλης Αστέριου Γαβότση, που φέρεται να προτρέπει τους πολίτες σε αυτοδικία εναντίον προσφύγων, το αυτί των κατοίκων της πόλης δεν ιδρώνει.

Την Κυριακή «αγανακτισμένοι» γονείς έκαναν συνέλευση έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου και αποφάσισαν να μπλοκάρουν την αυριανή έλευση των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία της περιοχής. Πήραν την απόφαση μάλιστα σε περίπτωση που τελικά τα προσφυγόπουλα ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα να προχωρήσουν σε αποχή των δικών τους παιδιών.

Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και έκαναν έπαρση της σημαίας.

Δείτε τα βίντεο του Thestival Gr: