Ήθελε, όπως είπε, να βάλει το θέμα στη «σωστή τους διάσταση» στην «πραγματικότητα». Βέβαια όσα υποστήριξε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ναυπλίου, Ραφαήλ Μπαρού, οι μετανάστες (ούτε λόγος για πρόσφυγες) το Πάσχα «σουβλίζουν σκυλιά» και άρα έθεσε το ερώτημα πώς θα συνυπάρξουν με τον Έλληνα που σουβλίζει αρνί;

Ads

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου αφορούσε τις πληροφορίες περί εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή και συγεκριμένα στο τοπικό στρατόπεδο. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Αναγνωσταράς, ρώτησε μεταξύ άλλων αν το δημοτικό συμβούλιο είναι διατεθειμένο να φιλοξενήσει πρόσφυγες στην πόλη.

Τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Ραφαήλ Μπαρού, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εδώ και 27 χρόνια, ενώ υπήρξε και γραμματέας της ΔΑΚΕ Ναυπλίου, της συνδικαλιστικής παράραταξης της ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο καθώς ήταν ο μόνος παράγοντας στο Ναύπλιο που δέχτηκε να συναντηθεί με τον υπόδικο χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό στο πλαίσιο της περιοδείας του τελευταίου για τις ευρωεκλογές. Για τον Ραφαήλ Μπαρού η Χρυσή Αυγή δεν είναι «εγκληματική οργάνωση» σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ, το οποίο το έχει καταγγείλει για «δράση εγκληματικής οργάνωσης» 

Ο Ραφαήλ Μπαρού απαντώντας στο ερώτημα για τους πρόσφυγες τόνισε πως το ζήτημα της ενδεχομένης εγκατάστασης «μεταναστών» δεν πρέπει να αφορά το Ναύπλιο μόνο αν αυτοί πάνε στο στρατόπεδο της περιοχής, αλλά και αν, όπως είπε, βρεθούν «τέσσερις τυχοδιώκτες ξενοδόχοι που θέλουν να τους φιλοξενήσουν». Όπως υποστήριξε «αυτό θα είναι πολύ χειρότερο» και συνέχισε: 

Ads

«Πώς θα είναι η εικόνα της πόλης; Το Ναύπλιο είναι μια ξεχωριστή πρωτεύουσα πόλη με τεράστια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά και δεν συγκρίνεται με άλλα μέρη της αργολικής γης. Εμείς λοιπόν τι θα πούμε αν πάνε να μην σε ξενοδοχεία. Δεν μας ενδιαφέρει; Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο το στρατόπεδο; Επίσης εμείς δεν λέγαμε ποτέ να κλείσει το στρατόπεδο για να έρθουν μετανάστες. Η σωστή θέση του θέματος είναι πως αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία αν έρθουν μετανάστες να εγκατασταθούν στην πόλη. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία, τον τουρισμό της πόλης, για τις διαφορετικές φυλετικές καταβολές του καθενός, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δηλαδή εγώ το Πάσχα να σουβλίζω αρνί και αυτός τον σκύλο… Αυτό είναι η πραγματικότητα και πρέπει να βάλουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση». 

Η ρατσιστική τοποθέτηση του αντιδημάρχου προκάλεσε αντδράσεις με τον Κώστα Γκόνη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να σημειώνει: «Αντί να ζητήσουμε να λυθεί το πρόβλημα των προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο, λυπάμαι που σαν συμβούλιο έχουμε φοβικές απόψεις».