Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο θα καταθέτει στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Ads

Η συνάντηση γίνεται αμέσως μετά το κοινό road show κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη, που ολοκληρώθηκε χθες.

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο έλεγχος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, η σπατάλη στον χώρο της Υγείας, η επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων η εφαρμογή του Καλλικράτη και η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τους κ.κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα, τα στελέχη της τρόικας θα ζητήσουν την καταγραφή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όλων των αποκλίσεων σε έσοδα και δαπάνες, ώστε να ενεργοποιηθούν έγκαιρα οι μηχανισμοί δημοσιονομικής εξισορόπησης και να αποφευχθεί η μεταφορά βαρών στο 2011, κάτι που σημαίνει πως οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να οδηγήσουν στην λήψη πρόσθετων μέτρων στο τελευταίο δίμηνο του 2010.

Ads

Μέλημα της τρόικας είναι να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα για το 2010 θα περιορισθεί στο 8,1% του ΑΕΠ και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Στην κορυφή των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ βρίσκεται η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει άμεσα να προτείνουν νομοθεσία για την άρση των περιορισμών για τον ανταγωνισμό, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων του νομικού επαγγέλματος, του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών.

Τα στελέχη της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα ως την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θα συναντήσουν τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για ζητήματα σχετικά με το ΕΣΠΑ, και την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη για θέματα σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του road show στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν απαιτηθεί ενώ έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Αθήνα δύο μόνιμους τοποτηρητές, για τον έλεγχο των δαπανών και την είσπραξη των φόρων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη για παράταση του μηχανισμού στήριξης από την τρόικα, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, αλλά και να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΝΤ: Δεν ήταν προτεραιότητα το χρέος

Παραδέχθηκε εμμέσως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, ότι το Ταμείο είχε θέσει λάθος προτεραιότητες στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Ο κ. Τόμσεν, που συνόδευσε τον υπουργό Οικονομικών στην περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές του Λονδίνου, ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

«Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρεοκοπήσει»

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Axel Weber απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας ή άλλης χώρας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Weber είπε σήμερα, μιλώντας στο European Business School, ότι , αν και οι αγορές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. “Χρεοκοπία χώρας της Ευρωζώνης δεν θα υπάρξει”, είπε, προσθέτοντας ότι “δόθηκαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα, αλλά με αυστηρούς όρους”.

“Η Ελλάδα πρέπει να μείνει εξαίρεση”, είπε σχετικά με το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναφορικά με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι δεν έχει λήξει και θα πρέπει να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι κανόνες εποπτείας, ώστε να μη μπορούν να τους παρακάμψουν οι τράπεζες. Είπε, επίσης, ότι οι αρχές θα πρέπει να βρουν τρόπο για να εμποδίσουν τις τράπεζες να γίνουν πολύ μεγάλες, ώστε μία αποτυχία τους να θέσει σε κίνδυνο όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.