Στροφή στην οικονομία, ανάδειξη φιλολαϊκής ατζέντας με θετικά μέτρα και κλιμάκωση του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά: Πάνω σ’ αυτό τον τριπλό άξονα χαράσσει ο Αλέξης Τσίπρας την στρατηγική του στην «μετά Πρεσπών» εποχή– έναν άξονα που ο ίδιος έδειξε με απόλυτη καθαρότητα σήμερα τόσο στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και με την παρουσία του στην εκδήλωση για την «Προοδευτική Συμμαχία» που οργάνωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ads

Στόχος του πρωθυπουργού, είναι να σταλεί το μήνυμα ότι μετά το κλείσιμο δύο ιστορικών κεφαλαίων – εκείνων του Μνημονίου και του μακεδονικούη κυβέρνηση προχωρά με ανανεωμένη πλειοψηφία αλλά και ενισχυμένο πολιτικό κεφάλαιο στον τελικό δρόμο προς τις εκλογές. Σ’ αυτήν την πορεία, δε, το σήμα που θέλει να εκπέμψει είναι πως πέραν της ανανεωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής έχει ως πρόσθετο όπλο την αποδέσμευσή της από τις αναγκαστικές «συνθηκολογήσεις» και «ομηρείες» – είτε αυτές αφορούσαν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, είτε την «ειδικού σκοπού» συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο –, το οποίο και της επιτρέπει να αναπτύξει πλέον και να εφαρμόσει την πραγματικά δική της πολιτική πρόταση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η συντονισμένη σημερινή στροφή στην οικονομία με διπλή αιχμή – αφενός την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και αφετέρου την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος των Μνημονίων.

Ο κατώτατος μισθός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, αυξάνεται κατά 11% και φθάνει στα 650 ευρώ, ενώ για τους νέους εργαζόμενους η αύξηση θα ξεπεράσει το 27% αφού καταργείται πλήρως ο υποκατώτατος. Πρόκειται για ένα βήμα που κυβερνητικά στελέχη θεωρούν εμβληματικό και στοχεύει ακριβώς στην ανάδειξη της πραγματικής αποδέσμευσης από τις μνημονιακές πολιτικές και της έμπρακτης στροφής σε πολιτικές αντι-λιτότητας.

Ads

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση για άμεση επιστροφή στις αγορές, με το πενταετές ομόλογο που θα εκδοθεί αύριο και στοχεύει στην άντληση ποσού από 2 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος εδώ είναι να ακυρωθεί και η επίμονη επιχειρηματολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως η έξοδος από τα Μνημόνια είναι πλασματική, από την στιγμή που οι πύλες των αγορών είναι ακόμη κλειστές για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δε, η επιτυχία του ομολόγου είναι προεξοφλημένη, καθώς πρόκειται για μία από τις λεγόμενες «ντιλαρισμένες» εκδόσεις – δηλαδή, έχει υπάρξει προσυνεννόηση με τους επενδυτές και η ζήτηση είναι εγγυημένη.

Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πως η έκδοση αυτή δεν αρκεί για να πιστοποιήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, επισημαίνουν όμως ότι πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα σε πιο ευνοϊκό πλέον περιβάλλον – ένα περιβάλλον στο οποίο θεωρούν ότι έχει συμβάλει και η ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τα ίδια στελέχη περιλαμβάνουν στην θετική οικονομική εικόνα και τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 10,4% το 2018, ενώ στα φιλολαϊκά μέτρα την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ακολουθήσει η επιδότηση ενοικίου, και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, και παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εγκαταλείψει και το σχέδιο των 120 δόσεων για οφειλές όχι μόνον στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις Εφορίες.

Στο έτερο μέτωπο, εκείνο των νέων πολιτικών συμμαχιών μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι σταθερά προσηλωμένος στην σύγκλιση με την κεντροαριστερά. Η αποψινή παρουσία Τσίπρα στην εκδήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την “Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη – Όχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση – Η πρόκληση των Ευρωεκλογών”, εντάσσεται ακριβώς στην στρατηγική συγκρότησης του νέου προοδευτικού τόξου και θεωρείται το δεύτερο βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση μετά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τις Πρέσπες.

Το επόμενο διάστημα και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η κλιμάκωση της πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ όπου, παρά την μετωπική άρνηση της Φώφης Γεννηματά, κυβερνητικά στελέχη βλέπουν «αξιοσημείωτες ρωγμές»…