Για «κοινωνική και επιστημονική ανευθυνότητα» κατηγορεί ο πρόεδρος του Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, τους συναδέλφους του σεισμολόγους που κάνουν προβλέψεις για επερχόμενο ισχυρό σεισμό στη Δυτική Ελλάδα.
«Η διατύπωση συγκεχυμένων και παράλογων στοιχείων και φημών σχετικά με επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί πράξη κοινωνικής και επιστημονικής ανευθυνότητας» δήλωσε ο Ευ. Λέκκας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην επηρεάζονται από αυτές τις φήμες. Οι τοπικές δομές της πολιτείας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ετοιμότητα και το έχουν αποδείξει στους πρόσφατους σεισμούς. Επίσης, τα κτίρια είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και έχουν δείξει ότι αντέχουν.
‘Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι γνωστό ότι έχει υψηλή σεισμικότητα, ενώ σε ερώτηση αν ο ίδιος ζητήσει παρέμβαση της Εισαγγελίας απάντησε πως αυτό είναι θέμα του αρμόδιου υπουργού.
Την παραπάνω αντίδραση προκάλεσε η αναφορά του καθηγητή και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκη Τσελέντη, ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο. Ο καθηγητής μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν στέλνει τίποτα στην Ελλάδα παρά μόνο στο πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ γιατί αν στείλουμε κάτι στον ΟΑΣΠ μας την έχουν φυλαγμένοι, τα διαρρέουν και κάνουν πανικό». Και συμπλήρωσε ότι «εγώ συνεργάζομαι με τον καθηγητή Βαρώτσο και ήρθαν εις γνώση μου δύο σήματα από μία περιοχή που είναι ήδη διεγερμένη μετά τον σεισμό της Ζακύνθου. Στέλνω λοιπόν την ενημέρωση αυτή στην Επιτροπή και συγκεκριμένα στον πρόεδρο τον κ. Μακρόπουλο ζητώντας του να συγκαλέσει την επιτροπή για να δούμε τι γίνεται. Πέρασαν οι μέρες και δεν συνέβη κάτι τέτοιο».
Στη συνέχεια σχολίασε ότι «κάναμε μία λεπτομερή στατιστική ανάλυση. Αυτή έδειξε ότι υπάρχει επιταχυνόμενη σεισμικότητα. Ένα πρόδρομο φαινόμενο που δείχνει ότι σε κάποιο διάστημα κάτι θα γίνει. Μπορεί να είναι μέρες μπορεί να είναι και μήνας».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «στον σεισμό του Πύργου ήταν 5 ρίχτερ και είχαμε νεκρούς. Φοβάμαι ότι ο σεισμός της Πρέβεζας δεν είναι ο κύριος. Η συμβουλή μου στις κρατικές υπηρεσίες αφού το φαινόμενο τους ξέφυγε είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα για δύο μήνες ακόμα. Να περάσουμε το μήνυμα στον κόσμο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής προστασίας». Στην ερώτηση ποια είναι τα στοιχεία της ομάδας ΒΑΝ για μέγεθος ενδεχόμενου νέου σεισμού ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι «η ομάδα ΒΑΝ δεν βγάζει ποτέ στοιχεία για σεισμό κάτω από 6 ρίχτερ».
«Δεν προσκομίσθηκαν αξιοποιήσιμα στοιχεία»
Δεν προσκομίσθηκαν καινούργια στοιχεία, που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό αποφάνθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, που συνεδρίασε σήμερα στον ΟΑΣΠ, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρός της, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις ενέργειες, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Οργανισμού και τόνισε ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε η ετήσια επικαιροποίηση των υφιστάμενων επιχειρησιακών σχεδίων των Περιφερειών για την αντισεισμική τους προστασία.
«Θεωρώ ότι η θωράκιση της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι εξαιρετικά χαμηλός» αναφέρει ο κ. Λέκκας σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής. Ο κ. Λέκκας αναφέρει επίσης ότι υπενθύμισε στους συναδέλφους του ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε δηλώσεις για θέματα προγνώσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση».
Η απόφαση της επιτροπής ήταν σχεδόν ομόφωνη με 19-1. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ζήτησε πιο αυξημένη ετοιμότητα εκ μέρους της πολιτείας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7 ρίχτερ στη Ιόνιο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι «το Ιόνιο είναι Ιόνιο και έχει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ελλάδα» υπενθυμίζοντας ότι και οι μεγάλοι σεισμοί στη Λευκάδα το ’14 και την Κεφαλονιά το ’15 ξεπερνούσαν τα 6,5 ρίχτερ. «Αυτά τα ξέρουν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και για αυτό είναι προετοιμασμένοι θωρακίζοντας τις κατασκευές τους» σημείωσε ο κ Μακρόπουλος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >