Στη σκιά του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επιβολής εμπάρκγο στις πωλήσεις όπλων από την Ε.Ε. στην Σαουδική Αραβία, συνεχίζεται ο εγχώριος «πόλεμος των βλημάτων» – η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού από το υπουργείο Αμυνας στο Ριάντ.

Ads

Ο νέος γύρος της σύγκρουσης δίνεται από το πρωί επί των πάσης φύσεως εγγράφων, με την μεν κυβέρνηση να δίνει στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων πρόσβαση στα απόρρητα, “ειδικού χειρισμού”, τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ, την δε Νέα Δημοκρατία να αμφισβητεί την γνησιότητα των εγγράφων που κατέθεσε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

«Άνοιξαν» τα απόρρητα τηλεγραφήματα

Σε ό,τι αφορά τα απόρρητα τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ότι είναι στην διάθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων το απόγευμα στο γραφείο του. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χειρίζεται το θέμα λόγω της απουσίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο εξωτερικό, ενημέρωσε για την διαδικασία αυτή με επιστολή του τον πρόεδρο της Βουλής. 

Ads

Χθες, ο Ανδρέας Λοβέρδος αππό την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ κατήγγειλαν ότι το ΥΠΕΞ τους αρνείται την πρόσβαση στα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, ενώ η Νέα Δημοκρατία προανήγγειλε και την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, ανέφεραν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθύνθηκε σε μη εξουσιοδοτημένο διπλωματικό υπάλληλο.

Ωστόσο σήμερα τα έγγραφα «άνοιξαν» και τέθηκαν στη διάθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι και προσήλθαν στο υπουργείο Εξωτερικών για να τα μελετήσουν. Η ανάγνωση των απόρρητων εγγράφων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:00 και ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή». 

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα». Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου. Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων». Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.

Διαμήνυσε πως «εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε» και πως «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε». Επίσης τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό» και συμπλήρωσε: «Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία  της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είπε πως «ο σεβασμός όμως στους θεσμούς, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για το σεβασμό της Δημοκρατίας. Πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση. Αλλού είναι τα θέματα και τα προβλήματα του ελληνικού λαού». Σε ερώτηση αν χρειασθεί θα ανοίξουν ξανά απόρρητα αρχεία, απάντησε πως «τα απόρρητα αρχεία είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία».  

Από την πλευρά τους πάντως οι Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ), εξερχόμενοι του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισαν πως η υπόθεση δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως ζήτησε να πληροφορηθεί το σύνολο του αριθμού των εισερχομένων και των εξερχομένων εγγράφων των σχετιζομένων με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. «Μας δόθηκε πρόσβαση μόνο σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων», είπε και πρόσθεσε πως «τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι απλώς παραμένουν, αλλά αυξάνονται και εντείνονται για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση». Κατέληξε λέγοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, θα υπάρξει συνέχεια».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως «ζήσαμε εκδηλώσεις ενός καθεστώτος φόβου και πανικού, που δημιουργούσε συνθήκες αναξιοπρέπειας σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άγνωστες στο παρελθόν». «Εκτυλίχθηκε μια πραγματική διάθεση εξευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με κάθε τρόπο», είπε. «Για μένα που ανέγνωσα όσα ανέγνωσα, ένα είναι το βασικό ότι η ευθύνη των κυβερνώντων που στο ΚΥΣΕΑ με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και κάνα δύο ακόμη υπουργούς υπέγραψαν μία διακρατική συμφωνία που δεν ήταν διακρατική συμφωνία γνωρίζοντας και το όνομα του μεσάζοντα και εξασφάλισαν εκ των υστέρων στον μεσάζοντα πλεονεκτήματα μεταφοράς του υλικού άγνωστο προς πού γιατί υπάρχουν και διαφορές στην ποσότητα, όλα αυτά συγκροτούν ένα σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017. «Το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια», δήλωσε.

Βορίδης: «Πλαστά τα έγγραφα Καμμένου;»

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε παράλληλα και νέα επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου με τον Μάκη Βορίδη να αφήνει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου βαριές αιχμές για την γνησιότητα των εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος για την επίμαχη πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται πάντως πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης είχε αναφέρει από το βήμα της Ολομέλειας πως η ΝΔ δεν αμφισβητεί τη γνησιότητα των εγγράφων, αλλά το κατά πόσο αυτά αποτελούν επιβεβαίωση πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας (βίντεο στο 1:28). 

Ωστόσο σήμερα αμφισβήτησε ευθέως τη γνησιότητά τους κάνοντας λόγο για «ψευδοέγγραφα» και ερωτώντας εάν ο υπουργός «κάνει χρήση πλαστών;». Μεταξύ άλλων είπε ότι στο έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τον «τελικό χρήστη» (end user certificate) εμφανίζεται βεβαίωση υπογραφής από την Πρεσβεία της Ελλάδας η οποία αφορά άλλο πρόσωπο από αυτό που υπογράφει το χαρτί. Ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για παράβαση καθήκοντος και μίλησε για «τετελεσμένο αδίκημα» που πρέπει να ερευνηθεί από τη Βουλή.

Είπε επίσης ότι το κείμενο του Μαίου του 2016 που εμφανίζει τον Βασίλη Παπαδόπουλο ως πληρεξούσιο δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν έχει σφραγίδα επικύρωσης, και δεν μπορεί να δεσμεύει την Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από την Νέα Δημοκρατία, η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να ζητήσει παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκειμένου να ελεγχθεί η εγκυρότητα των εγγράφων.