Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «άδειασε» τον υπουργό Εσωτερικών, διευκρινίζοντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους» και τόνισε ότι υπάρχει πρόθεση μόνο για διευκόλυνση των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκτός της επικράτειας και  είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο που διαμένουν.

Ads

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», την Κυριακή, είπε ότι «το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη είναι δικαίωμά τους. Θα διασφαλίσουμε το αυτονόητο ότι τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται». Η ψήφος θα είναι επιστολική, όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να σπεκουλάρει με δήθεν πατριωτισμό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να σπεκουλάρει με δήθεν πατριωτισμό και δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος των Ελλήνων αποδήμων, εμπλέκοντάς τους σε ένα πολιτικό γαϊτανάκι για μικροκομματικούς λόγους, όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ads

«Στα χέρια του κ. Θεοδωρικάκου βρίσκεται το επιστημονικό πόρισμα με μορφή νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων, που συνετάχθη και από τους επιστήμονες που επέλεξε η ΝΔ στην διακομματική επιτροπή, εάν επιχειρηθεί πραξικοπηματικού χαρακτήρα αλλοίωση του εκλογικού σώματος θα αντιδράσουμε σθεναρά», πρόσθεσε.

Το θέμα της ψήφου των αποδήμων υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου είναι «πολύ σοβαρό και θεσμικό ζήτημα, για το οποίο δυστυχώς λέγονται και γράφονται πάρα πολλά από ανθρώπους που δεν έχουν πάρα πολύ καλή εικόνα της πραγματικότητας, με ευθύνη και της κυβέρνησης, που ουσιαστικά προσπαθεί “να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα”, χωρίς να έχει διαμορφώσει και διατυπώσει ολοκληρωμένο σχέδιο, προσπαθεί περισσότερο να προκαλέσει αντιδράσεις και να διερευνήσει προθέσεις», είπε ο κ. Χαρίτσης, παραθέτοντας τα δεδομένα:

  • Το 2001 με την συνταγματική αναθεώρηση δόθηκε συνταγματικά η δυνατότητα ψήφισης νόμου για να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού.
  • Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απολύτως τίποτε για το ζήτημα, πέραν προθέσεων που ποτέ δεν οδηγήθηκαν στην Βουλή με συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί όλοι καταλάβαιναν τις πολιτικές και θεσμικές δυσκολίες.
  • Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Εσωτερικών έγινε διακομματική επιτροπή (από το Φθινόπωρο του 2018 ως την Άνοιξη του 2019) με επιστήμονες που έστειλαν τα κόμματα, που προσπάθησε να αξιολογήσει το θέμα και να διερευνήσει λύσεις στα βασικά ερωτήματα: ποιοι μπορούν να ψηφίσουν, ποιους μπορούν να ψηφίσουν και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει η ψηφοφορία.
  • Την Άνοιξη του 2019 παρήχθη από την επιτροπή αυτή ολοκληρωμένο και πλήρες πόρισμα που απαντά στα ερωτήματα και διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο συναινετικά θα μπορούσε να προχωρήσει η υπόθεση, για Έλληνες εκλογείς ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, διατηρώντας την πολιτική επαφή τους στην Ελλάδα, για συγκεκριμένες έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.