«Η ΝΔ πλέον παράγει πιο πολλά fake news και από αυτά που μπορεί να καταναλώσει» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι «χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της Βολιβίας ως σπίτι του Έβο Μοράλες, προκειμένου να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο “λιτή αφθονία”».

Ads

«Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει να καλύψει και τη νέα γκάφα η ΝΔ, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον πρωθυπουργό μέχρι και το σπίτι του Βολταίρου. Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη μετά…» σημειώνουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές, σε μια αναφορά στην αγορά του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι από την οικογένεια Μητσοτάκη. 

Το Σάββατο η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τόσο με ανακοίνωση όσο και με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, με αφορμή την επίσκεψη του ηγέτης της Βολιβίας, ‘Εβο Μοράλες και τις επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ σχολίασε ανάρτηση του πρωθυπουργού, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και που μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στη κοινωνική πρόοδο και σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας».

Ads

Η ΝΔ «πιάστηκε» από την τελευταία φράση αναφέροντας, πως «ο κωδικός της νέας θεωρίας Tσίπρα που θυμίζει τον “λιτό βίο” του Γιάνη Βαρουφάκη, έχει τον τίτλο “ολιγαρκής αφθονία”», επισημαίνοντας πως «την υποστηρίζει ο περιθωριακός οικονομοφιλόσοφος Σερζ Λατούς και έχει ως πρότυπο τη Βολιβία και τον “λιτό βίο” του πρωθυπουργού της Έβο Μοράλες».

«Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κ. Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας τού Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση».

Ωστόσο, στον «αντιπολιτευτικό της οίστρο», η ΝΔ υπέπεσε σε τυπική περίπτωση fake news. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη, που ο Έβο Μοράλες εγκαινίασε πέρσι τον Αύγουστο. «Το Μεγάλο Σπίτι του Λαού» είναι ένα νέο κυβερνητικό κτίριο 29 ορόφων, που κόστισε 34,4 εκατομμύρια δολάρια, και δεν χτίστηκε για τον Μοράλες αλλά για να στεγάσει υπηρεσίες, υπουργεία και την προεδρική κατοικία του εκάστοτε Προέδρου της Βολιβίας. 

Σημειώνεται πως η απόφαση για την κατασκευή του ουρανοξύστη έγινε ώστε να εξοικονομηθούν 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος σε διάφορα κτίρια που στέγαζαν τις εν λόγω υπηρεσίες και υπουργεία. Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν με την παρουσία των εργατών του ενωτικού συνδικάτου COB, των ιερέων των παλιών θρησκειών των Άνδεων και της Αμαζονίας και εκπροσώπους όλων των κοινωνικών κινημάτων της χώρας.