Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης (IDR) των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Ads

Ειδικότερα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε το IDR της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας από «RD» σε «CCC+», και της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς από «RD» σε «CCC». Παράλληλα, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs και των τεσσάρων τραπεζών από «RD» σε «CC».

Όπως επισημαίνει ο οίκος Fitch, οι αναβαθμίσεις οφείλονται στη νέα χαλάρωση των  capital controls την 1η Οκτωβρίου, η οποία αίρει τους περιορισμούς για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδας. Αν και ο Fitch παρατηρεί πως παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί όσον αφορά τις κεφαλαιακές εκροές προς το εξωτερικό, τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες «είναι τώρα ουσιαστικά ικανές να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους».

Σημειώνεται πως και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε στα «κόκκινα», ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν πάλι οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank και την Πειραιώς να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 6,45%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου 2017, στις 641,79 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,61%.

Ads