Την ώρα που η συζήτηση για το ζήτημα των pushbacks από τις ελληνικές αρχές έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά και τη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – κι όχι μόνο – για παλαιότερες δηλώσεις του, όπου ανέφερε πως το λιμενικό σώμα της χώρας πετά ανθρώπους στη θάλασσα, μια έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών έρχεται να εκθέσει την Ελλάδα.

Ads

Οι ελληνικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά πως πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις μεταναστών, ωστόσο ο Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες εξέφρασε την ανησυχία του για την σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, συμπεραίνοντας ότι στη χώρα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις το οποίο χαρακτηρίζει ως μία «ντε φάκτο πολιτική».

Ειδικότερα, στην έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες, σχεδόν 20 σελίδων, στην 32η παράγραφο τονίζει σχετικά:

«Στην Ελλάδα οι επανοπροωηθήσεις είναι μία ντε φάκτο γενική πολιτική. Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021 κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17000 άτομα που επιστράφηκαν στην Τουρκία.

Ads

Ο ειδικός εισηγητής ανησυχεί για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε πάνω από 140000 άτομα από είσοδο στη χώρα μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2021.

Στο Αιγαίο οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά push backs στα οποία εμπλέκονται 7000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Το Λιμενικό Σώμα δεν ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία».

Η απάντηση του Υπουργείου Μετανάστευσης

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, ανέφεραν μετά τη δημοσιοποίηση πως «δεν έχουν ουδέποτε διαπιστωθεί έκνομες ενέργειες της Ελλάδας», ενώ τόνισαν ότι «δεν στηρίζεται σε πρωτογενή έρευνα, αλλά αναπαράγει παλαιότερα ευρήματα έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς και υποδείξεις λοιπών ΜΚΟ, που ήδη εξετάζονται ενδελεχώς ως προς την εγκυρότητά τους από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Επίσης, σημείωσαν ότι η Ελλάδα «έχει πλήρη επίγνωση του ανθρωπιστικού της καθήκοντος. Παρέχει, σήμερα ασφαλές καταφύγιο σε δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, στους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, αλλά και εθελοντικά σε Αφγανούς ευάλωτους. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία διασώζουν καθημερινά ανθρώπους, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα». Όπως καταλήγουν, η Ελλάδα «θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της με αποτελεσματικότητα και με απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».

Τι ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη

Υπενθυμίζεται πως στην τέταρτη έκθεσή του ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας για το 2021, ο Συνήγορος του Πολίτη αφιέρωσε ειδική ενότητα αναφορικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Συγκεκριμένα, το 2021 υποβλήθηκαν 21 καταγγελίες και για όλες ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι έχει ζητήσει την ενδελεχή έρευνα των περιστατικών, την οποία παρακολουθεί.

Όμως διαπιστώνει ορισμένα προβλήματα ως προς την πληρότητα των σχετικών διοικητικών ερευνών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, όπως ότι συχνά παραλείπονται η εξέταση των ίδιων των φερόμενων θυμάτων και η διασταύρωση των συντεταγμένων στις φωτογραφίες που προσκομίζονται για το εάν τα περιστατικά συνέβησαν σε ελληνικό έδαφος, ενώ την ίδια ώρα χρησιμοποιείται ως απόδειξη η μη καταγραφή από τις ελληνικές αρχές.

Ολόκληρη η έκθεση