Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου λαμβάνει χώρα στη Βιέννη, η 60η συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (OND) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αυτής, όπως γράφει το NEWS 247, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα απεύθυνε ειδική πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να απευθύνει λόγο στην έναρξη της συνεδρίας, αλλά και να παραστεί σε ειδική εκδήλωση με θέμα τη «Θεραπεία και φροντίδα Ανθρώπων με διαταραχές χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε επαφή με το σωφρονιστικό σύστημα: Εναλλακτικές στην καταδίκη και την τιμωρία».

Η κίνηση αυτή είναι μια έμπρακτη αναγνώριση της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από το ΚΕΘΕΑ, ώστε να εκσυγχρονιστεί η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι με προβλήματα εθισμού ως ασθενείς που έχουν ανάγκη υποστήριξη και θεραπεία και όχι ως εγκληματίες. Σημειώνεται ότι, περισσότερες από 6 στις δέκα χώρες – μέλη του ΟΗΕ συμπεριλαμβάνουν το θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά τιμητική, όσο και ασυνήθιστη πρόσκληση, καθώς μόνο μια φορά στο παρελθόν – με τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες – έχει ζητηθεί από επικεφαλής κυβέρνησης κράτους μέλους να ανοίξει παρόμοια συνεδρίαση.

Ads

Άλλωστε η επιστολή – πρόσκληση, την οποία και υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στις ανάγκες των πιο αδύναμων πληθυσμών και τις δυνατές αξίες του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αφοσίωσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που θα «κάνουν τη διαφορά στην αναγνώριση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά ως ένα σύνθετο, πολυπαραγοντικό ζήτημα υγείας που απαιτεί θεραπεία και επανένταξη και όχι τιμωρία και καταδίκη» αναγράφει η επιστολή.

Επιπλέον, ειδική αναφορά γίνεται στο πρότυπο κέντρο που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2015 στις φυλακές Διαβατών, το οποίο και απευθύνεται σε κρατούμενους χρήστες. «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα» έλεγε τότε, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του, στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωνε ότι δεν εγκαινιάστηκε απλώς μία νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, αλλά μία νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Αυτή η προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα και γενικά της ελληνικής κυβέρνησης και πολιτείας αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Κοινότητα που κρίνει την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού «ζωτικής σημασίας προκειμένου να ρίξει φως σε μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση με στόχο την υποστήριξη και όχι την τιμωρία».

Η 60η Συνεδρίαση, έρχεται ένα χρόνο μετά την ειδική γενική συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα των ναρκωτικών που έγινε τον περασμένο Απρίλιο. Μπορεί η διεθνής κοινότητα να συμφωνεί σε περεταίρω φιλελευθεροποίηση των πολιτικών αναφορικά με τα ναρκωτικά, ωστόσο υπάρχουν έντονες διαφορές ανάμεσα στα 193 κράτη – μέλη των ΗΕ. Ορισμένες χώρες φρονούν πως η αλλαγή νομοθεσίας, προς την αποποινικοποίηση μπορεί να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του φαινομένου.

Αρκετοί ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής υποστηρίζουν ότι ο επιθετικός πόλεμος κατά των ναρκωτικών που διαρκεί δεκαετίες απέτυχε, έχοντας σκοτώσει ή καταστρέψει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο. Ενώ τονίζουν πως υπάρχει μια μη αναστρέψιμη τάση προς την νομιμοποίηση των «μαλακών ναρκωτικών», όπως η μαριχουάνα και πως έχει φτάσει η ώρα για τα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξουν αυτή την τάση.

Μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, από την άλλη, παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι σε αυτή την δυναμική προς νομιμοποίηση και αποδοκιμάζουν κινήσεις πολιτειών των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν την μαριχουάνα.

ΠΗΓΗ: NEWS 247