Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Τι να κάνουμε;» ο συμπρόεδρος του Κόμματος των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, μίλησε στο tvxs.gr για την ελληνική οικονομική κρίση, τις προτάσεις του για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και τις ευθύνες της Γερμανίας, η οποία -όπως επισημαίνει- παρά τα εμπόδια που θέτει, στο τέλος θα δεχτεί το μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.
Σε παλαιότερες ομιλίες του, ο «Κόκκινος Ντανί» του Μάη του ’68 έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αποκαλώντας την «κακιά μάνα που δέρνει τα παιδιά της, θεωρώντας ότι αυτή είναι η σωστή παιδαγωγική μέθοδος». Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των ελληνικών αμυντικών εξοπλισμών, καταγγέλλοντας το υπέρογκο μερίδιό τους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Υποστηρίζοντας ως πολιτική λύση για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη το «ριζοσπαστικό ρεφορμισμό», ο κ. Κον Μπεντίτ δήλωσε στο tvxs.gr πως θεωρεί ότι πλέον δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Όπως εξηγεί, «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κλιματική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο. Δεν μπορείς να βελτιώσεις το κλίμα μόνο για τη Γερμανία. Συνεπώς χρειαζόμαστε κάποιες μετα-εθνικές πολιτικές. Ριζοσπαστισμός είναι να έχεις ένα όραμα με σκοπό να ξεπεράσεις την εθνική θέση που έχεις. Ρεφορμισμός είναι ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι απαιτείται χρόνος. Οπότε πρέπει να προχωρήσεις βήμα-βήμα. Πρέπει, όμως, να έχεις και μια κατεύθυνση προς την οποία οδεύεις. Μπορείς να προχωρήσεις μπροστά ή πίσω. Το όραμα, ο ριζοσπαστισμός του οράματός σου, για παράδειγμα η μετα-εθνική Ευρώπη, είναι αυτό που σου δίνει την κατεύθυνση. Συνεπώς, για να ξεφύγεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση, πρέπει να αυτοοργανωθείς σε μια νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα. Και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα».
Ο κ. Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι η εφαρμογή της παραπάνω πολιτικής στην περίπτωση της Ελλάδας είναι κάτι «πολύ απλό». «Σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο δεν χρειάζεται μεγάλος ελληνικός στρατός, γιατί η Ευρώπη αναλαμβάνει την κοινή προστασία. Η ελληνική κρίση μπορεί να βρει διεξόδους, συνεπώς, μέσω της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, παράλληλα, της μείωσης του αμυντικού προϋπολογισμού, αλλά και μιας νέας πολιτικής περιορισμού της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Επομένως, ένα νέο όραμα για την ελληνική πραγματικότητα στην Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».
Ο κ. Κον Μπεντίτ αποδίδει ευθύνη και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για το γεγονός ότι οι πολιτικές αυτές, ιδιαίτερα η μείωση των εξοπλισμών, δεν προχωρούν. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρχει σε εξέλιξη ένα παιχνίδι όπου κάθε πλευρά αρνείται τις ευθύνες της, ρίχνοντάς τες στην άλλη. «Οι Γερμανοί θα σου πουν είναι απόφαση της Ελλάδας, οι Έλληνες ότι είναι ευθύνη της Γερμανίας. Η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό λαμβάνεται από την Ελλάδα. Θέτοντας το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών στο τραπέζι, η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει πίεση. Η κοινή γνώμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βοηθήσουν. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της».
Για να μπορέσει η Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομική της θέση, θα πρέπει, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων, να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά τα 2/3. Επίσης, να υιοθετήσει μια πολύ εντυπωσιακή πράσινη στρατηγική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κόβοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα στις εισαγωγές της χώρας. Τρίτον –υποστηρίζει ο κ. Κον Μπεντίτ– όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία, επιβλήθηκε ένας «φόρος ενοποίησης», τον οποίο πλήρωναν οι πάντες. Ίσως θα έπρεπε η Ελλάδα να θεσπίσει έναν «φόρο κρίσης». «Μπορείς να πεις ότι 30% του πληθυσμού δεν πληρώνει, άλλο ένα ποσοστό πληρώνει λίγα και όσοι έχουν μεγαλύτερα έσοδα συμβάλλουν περισσότερο. Πρόκειται για ένα συλλογικό τρόπο να τοποθετηθείς απέναντι στην κρίση και να δώσεις στο κράτος μια πιθανότητα να υπάρξει» σημειώνει.
Παρά τις έντονες διαβουλεύσεις και διαφωνίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γερμανίας σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, απόφαση την οποία το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει μέχρι τις 7 Μαΐου, ο κ. Κον Μπεντίτ υποστηρίζει ότι: «Στο τέλος, θα ψηφίσουν υπέρ. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί είναι όπως όλοι οι άλλοι. Πριν από τις περιφερειακές εκλογές φοβούνται. Και η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το όνομα “Μακεδονία” πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, γιατί θα φοβάται την αντίδραση της κοινής γνώμης. Αν πεις “Μακεδονία”, πολλοί είναι εκείνοι που θα αντιδράσουν έντονα. […] «Πρέπει να έχουμε μια ιδέα και να μην φοβόμαστε τις επόμενες εκλογές. Γεγονός είναι πάντως ότι θα δεχτούν το μηχανισμό στήριξης».
Για το μέλλον της Ε.Ε. μετά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ο κ. Κον Μπεντίτ θεωρεί ότι δεν ενδέχεται μόνο να την πάει πίσω, αλλά ίσως μπορεί και να τη βοηθήσει να προχωρήσει. «Ελπίζω ότι θα βρούμε ένα νέο μηχανισμό με τη βοήθεια ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ενός Ταμείου Επενδύσεων και ενός Ταμείου Αλληλεγγύης και να δώσουμε πολύ γρήγορα μια απάντηση για να καταπολεμήσουμε την κρίση που βιώνουμε. Πρόκειται για μάχη…».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >