H απεργία ποινικοποιείται, η χρηματοδότηση των συνδικάτων καταργείται και ενοχοποιείται ως «εργοδοτικός συνδικαλισμός», και το οκτάωρο ελαστικοποιείται προκειμένου να δοθούν «περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές στον εργαζόμενο».

Ads

Όλα αυτά προσδιορίζονται ως «πρόοδος» και «εξευρωπαϊσμός» κόντρα στα «εργατοπατερικά κόμματα του χθες» κατά το πλαίσιο που έθεσε χθες στην Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης – ένα πλαίσιο το οποίο διαμορφώνει ήδη χαρακτηριστικά βαθιάς πολιτικής σύγκρουσης: Το εργασιακό νομοσχέδιο, από την πρώτη κιόλας μέρας εισαγωγής του στις επιτροπές της Βουλής, φέρνει την κυβέρνηση απέναντι σε σκληρό μπλοκ σύσσωμης της αντιπολίτευσης, δημιουργεί τις πρώτες ενδοκυβερνητικές ρωγμές και εγγράφει υποθήκες δημιουργίας ταξικού κοινωνικού μετώπου.

Ενδεχομένως γι αυτούς τους λόγους ο υπουργός Εργασίας το υπερασπίστηκε χθες όχι μόνον με ζήλο αλλά και οξύτητα. Ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν βασιλικότερος του βασιλέως στον εξωραϊσμό των, θατσερικού τύπου, διατάξεων του νόμου του, ήταν πρωτόγνωρα επιθετικός απέναντι στην αντιπολίτευση, και ήταν επίσης ακραία απαξιωτικός για τον συνδικαλισμό και τα εργατικά κινήματα.

Υποστήριξε με πάθος την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέμεινε στην θεωρία πως εργαζόμενος και εργοδότης έχουν την ίδια διαπραγματευτική ισχύ – ήτοι, ισότιμη σχέση και όχι σχέση εξάρτησης – εξίσωσε ξανά την απεργία με την παρανομία («όταν πλήττει το κοινωνικό σύνολο») και αντέστρεψε πλήρως τις έννοιες προόδου και συντήρησης, μαζί με την πραγματικότητα.

Ads

Το ενιαίο, και σκληρό, μέτωπο της αντιπολίτευσης ενόχλησε εμφανώς την κυβέρνηση – ειδικά, δε, η πλήρης ταύτιση της κριτικής που ασκήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Εξ ου, και ο Κωστής Χατζηδάκης κατήγγειλε το ΚΙΝΑΛ, όπως και τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που σήμερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι καταψηφίζουν διατάξεις που πρώτο είχε εισάγει το ΠΑΣΟΚ (αναφερόμενος στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας), κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «πάσχει από πολιτικό διπολισμό», κατήγγειλε συλλήβδην τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως «αναξιόπιστα» και ως «συμμαχία του χθες» και κατέληξε λέγοντας: «Εδώ σήμερα θα γίνουν τα πολιτικά αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που ασκείτε».

Η επιθετικότητά του δεν αναίρεσε την προφανή – ίσως πιο έντονη από ποτέ – πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, και έδωσε τον τόνο και για όσα έπονται έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο. Εως τότε, θα μεσολαβήσει η αυριανή γενική απεργία, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθούν πλέον και στον δρόμο ως επικεφαλής των κομματικών τους αντιπροσωπειών στις κινητοποιήσεις, και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει τα εσωτερικά της νώτα, όπου ήδη καταγράφονται ανοιχτές αντιδράσεις.

Η βουλευτής της ΝΔ, και εργατολόγος, Αννα Ευθυμίου ήταν η πρώτη που διαφοροποιήθηκε χθες, όπως ήδη είχε προαναγγείλει απέρριψε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου – διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατάργηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης – και ζήτησε τροποποιήσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν είναι η μόνη που έχει ενστάσεις εντός του γαλάζιου στρατοπέδου. Και παρ΄ότι λίγοι βλέπουν κινδύνους διάρρηξης της κομματικής συνοχής, ούτε η συζήτηση στην Ολομέλεια ουτε η τελική ψηφοφορία διαγράφονται ανέφελες για την ΝΔ. Όπως καθόλου ανέφελο δεν είναι το τοπίο και εντός της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ, με αιχμή των αντιδράσεων εκεί την διάταξη που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο περί «αστικής ευθύνης» των συνδικαλιστών.