Η έρευνα για τα φτωχά αγόρια στη Μολδαβία που τα εκμεταλλεύονταν για ψίχουλα, τα πρόσωπα-κλειδιά, οι συνομιλίες και το κατηγορητήριο. Η πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου για το κύκλωμα trafficking που συνέταξε η εισαγγελία της Μολδαβίας με κατηγορούμενο τον Νίκο Γεωργιάδη.

Ads

 

Στη δεύτερη σελίδα (πάνω δεξιά) αναφέρονται οι κατηγορίες που απαγγέλλονται εναντίον του Ο Μίσα, ένα από τα θύματα, καταγγέλλει ότι βιάστηκε έχοντας πλάτη στην κάμερα της δημοσιογράφου Σιγκλέι, μπροστά στο διαμέρισμα της Πέτρου Μοβίλα 23/9 Συγκλονιστική η ψυχολογική αξιολόγηση που έγινε στον ανήλικο Μιχαήλ Λούνγκου (αναγνώρισε τον Ν. Γεωργιάδη) από το κέντρο προστασίας La Strada

Τον Ιανουάριο του 2016 ένα τηλεφώνημα στο περιοδικό Hot Doc παρότρυνε τη δημοσιογραφική ομάδα να ψάξει τη σκοτεινή δράση του Νίκου Γεωργιάδη, συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν αυτός βρισκόταν ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΗΕ στη Μολδαβία.

Ads

Μια δημοσιογραφική έρευνα η οποία υπερπηδώντας πολλές δυσκολίες αποκάλυψε ότι ο Ν. Γεωργιάδης, πρώην βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της καμπάνιας του Κυρ. Μητσοτάκη στις εσωκομματι- κές εκλογές για την προεδρία του κόμματος, συμμετείχε σε κύκλωμα παιδόφιλων που είχαν εντοπίσει οι αρχές της Μολδαβίας. Ο Ν. Γεωργιάδης όμως δεν είχε συλληφθεί λόγω διπλωματικής ασυλίας!

Η ενδελεχής έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας οδήγησε στην αποκάλυψη μιας δυσώδους υπόθεσης, τόσο στο περιεχόμενό της όσο και στην προσπάθεια συγκάλυψης της εμπλοκής υψηλών προσώπων, όπως ήταν ο Ν. Γεωργιάδης. Από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικές αρχές της Μολδαβίας με τη βοήθεια ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων οδήγησαν σε μια ογκώδη δικογραφία με πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την εμπλοκή του Ν. Γεωργιάδη. Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων είναι DVD και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Ν. Γεωργιάδη με τα ανήλικα θύματα. Συγκλονιστικές είναι επίσης οι καταθέσεις των ανηλίκων στην αστυνομία.

Η υπόθεση παιδοφιλίας στη Μολδαβία δεν αφορούσε μόνο τον Ν. Γεωργιάδη. Αφορούσε ένα μεγάλο κύκλωμα που εξάρθρωσαν οι μολδαβικές αρχές ύστερα από εκτεταμένη επιχείρηση το 2010 τοποθετώντας κάμερες και καταγράφοντας τηλεφωνικές συνομιλίες των δραστών με τα ανήλικα θύματά τους. Στο κύκλωμα συμμετείχαν άτομα μολδαβικής υπηκοότητας αλλά και επώνυμοι πολίτες υπεράνω υποψίας από τη Δανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίοι επέλεγαν φτωχά ανήλικα αγόρια μέσω ιστοσελίδας με σκοπό να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ορέξεις.

Αν και ο Ν. Γεωργιάδης τότε γλίτωσε λόγω της διπλωματικής του ασυλίας, ο Ιταλός εμπλεκόμενος βρίσκεται στις φυλακές της Ιταλίας λόγω της συμμετοχής του στο συγκεκριμένο κύκλωμα παιδοφιλίας. Ο Δανός, ο οποίος ήταν ιερέας, μπόρεσε να βγει από τα σύνορα της Μολδαβίας, πήγε στη χώρα του, άλλαξε ταυτότητα και συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη Δανία, όπου και εκτίει ποινή φυλάκισης. Ας πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

Εξαρθρώνοντας το κύκλωμα

Στις 30 Νοεμβρίου 2010 ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ν. Γεωργιάδης είχε προσαχθεί από τις μολδαβικές αρχές ως μέλος ενός κυκλώματος παιδοφίλων που ασελγούσε σε ανήλικα παιδιά. Τα παιδιά πληρώνονταν με μερικά ευρώ για την ικανοποίηση των ορέξεων του Γεωργιάδη, για να υποστούν αυτό που περιγράφουν στις καταθέσεις τους στην αστυνομία αλλά και στις συνεντεύξεις τους ως πολύ σκληρό σεξ (very hard sex).

Η εκτεταμένη επιχείρηση της μολδαβικής αστυνομίας ξεκίνησε ύστερα από πιέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Μια επιχείρηση που τελικά οδήγησε στον εντοπισμό και στη σύλληψη ενός μεγάλου κυκλώματος παιδοφιλίας.

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 η μολδαβική αστυνομία ύστερα από έναν χρόνο ερευνών ανακοίνωσε ότι έδεσε την υπόθεση: «Η διεύθυνση της αστυνομίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων στοιχειοθέτησε φάκελο που αφορά την έκδοση παιδιών στη Μολδαβία. Στην έρευνα αυτή εντοπίστηκαν τέσσερα ύποπτα άτομα μολδαβικής υπηκοότητας, με πολύ καλή οργάνωση και διανομή ρόλων. Προμήθευαν ανήλικα αγόρια για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ορέξεις των πελατών τους. Την περίοδο αυτή εντοπίστηκαν εννέα άντρες που συμμετείχαν στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων επί πληρωμή. Επρόκειτο για υπηκόους Νορβηγίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Για τον ελληνικής καταγωγής ζητήθηκαν στοιχεία από τις διεθνείς αρχές ασφαλείας».

Λίγο αργότερα επισημοποιείται ότι ο Ελληνας που ερευνάται είναι ο Ν. Γεωργιάδης. Συλλαμβάνεται στις 30 Νοεμβρίου, αλλά όπως δηλώνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης για την Καταπολέμηση του Trafficking Ποδαρίλοφ: «Πιάσαμε τον Ελληνα στο αεροδρόμιο του Κισινάου, αλλά την ίδια μέρα αφέθηκε ελεύθερος, καθώς επέδειξε το διπλωματικό του διαβατήριο, το οποίο του παρείχε διπλωματική ασυλία».

Ο Ν. Γεωργιάδης την περίοδο εκείνη ήταν απεσταλμένος της ΕΕ και του ΟΗΕ στη Μολδαβία για να επιβλέψει την οικονομία της, εκτελώντας μάλιστα χρέη συμβούλου του υπουργού Βαλερί Λαζάρ.

imageΟ Μίσα, ένα από τα θύματα, καταγγέλλει ότι βιάστηκε έχοντας πλάτη στην κάμερα της δημοσιογράφου Σιγκλέι, μπροστά στο διαμέρισμα της Πέτρου Μοβίλα 23/9
Η έρευνα για την αποκάλυψη του κυκλώματος παιδεραστίας έγινε παράλληλα από τη μολδαβική αστυνομία αλλά και ομάδα δημοσιογράφων του Δημοσιογραφικού Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο ξεκίνησε την έρευνα για την παιδοφιλία σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Δανίας. Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν ότι το κύκλωμα των παιδεραστών επέλεγε παιδιά μέσα από ιστοσελίδες στο ίντερνετ. Παρουσιάστηκαν λοιπόν ως παιδόφιλοι και διαπίστωσαν πως το κύκλωμα ήταν υπό την εποπτεία ενός πρώην θύματος παιδεραστών, του Ολεγκ Σιβίτσκι, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε διακινητή μικρών παιδιών. Οι δημοσιογράφοι έκλεισαν για δεύτερη φορά ραντεβού με παιδιά και αποκάλυψαν την ταυτότητά τους. Ενα από τα παιδιά, ο Μίσα, μίλησε στους δημοσιογράφους, έχοντας στραμμένη την πλάτη στην κάμερα, για τη σχέση του με τον Γεωργιάδη. Τα ίδια ακριβώς γεγονότα επανέλαβε αργότερα στην κατάθεσή του στην αστυνομία. Ο Μίσα μίλησε μάλιστα στους δημοσιογράφους μπροστά στο σπίτι της οδού Πέτρου Μοβίλα, όπου έμενε ο Ν. Γεωργιάδης. Η περιγραφή του σοκάρει.

«Με βίασε ενώ κοιμόμουν»

«Μίσα: Αυτή είναι η πολυκατοικία όπου ζούσε ο πελάτης που μου έστειλε ο Ολεγκ Σιβίτσκι.
Δημοσιογράφος: Πώς ονομαζόταν ο πελάτης;
Μ.: Νικ Γεωργιάδης. Αυτός ζούσε σε αυτό το κτίριο και απ’ όσο γνωρίζω, δεν ζούσε μόνος του. Ζούσε με ένα αγόρι που ονομαζόταν Γκρέγκορι. Του αγόραζε πολλά δώρα και ένα λάπτοπ. Δεν ήταν δύσκολο γι’ αυτόν, γιατί ήταν πολύ εύπορος.
Δ.: Πότε σου είπε ο Ολεγκ ότι πρέπει να συναντήσεις τον Γεωργιάδη; Πότε συνέβη αυτό;
Μ.: Αυτό έγινε αρχές Ιουνίου. Δ.: Πέρυσι;
Μ.: Ναι. Συναντηθήκαμε με τον Ολεγκ έπειτα από μακρόχρονη αλληλογραφία και μου είπε πως την επόμενη μέρα θα ερχόταν ένας πελάτης από την Ελλάδα και ότι μπορεί να με γνωρίσει με αυτόν. Ο Ολεγκ μίλησε με τον Νικ στα γρήγορα και χωριστήκαμε. Οταν πήγαμε στου Ολεγκ, μου είπε πως ο Ελληνας θέλει να με συναντήσει στις 10. Στον κινηματογράφο Πατρίδα.
Δ.: Μετά σε πήρε εσένα και ήρθατε εδώ;
Μ.: Οχι. Μου έδωσε πέντε λέι για το λεωφορείο και ήρθα εγώ και συνάντησα τον Νικ.

Ο Μίσα δήλωσε επίσημα στους δημοσιογράφους ότι ο Γεωργιάδης τον βίασε. «Πήγα να του κάνω μασάζ, αυτό είχαμε συμφωνήσει, και με βίασε ενώ κοιμόμουν» είπε συγκεκριμένα.

Πώς παγίδευσαν το κύκλωμα

Η Ναταλία Μπαϊράμ, η συνήγορός τους και δικηγόρος του μολδαβικού τμήματος της διεθνούς ΜΚΟ La Strada, που πολεμά το trafficking ανέλαβε τις υποθέσεις τεσσάρων θυμάτων του Ν. Γεωργιάδη και περιέγραψε το 2016 στο περιοδικό Hot Doc πώς ξεκίνησε η έρευνα:

«Ο Νικόλαος Γεωργιάδης συνάντησε νεαρά αγόρια όχι μόνο από τη Μολδαβία αλλά και από την Υπερδνειστερία και τα εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά. Οταν δύο θύματα, δύο νεαρά αγόρια από τη Μολδαβία, μας ανέφεραν έναν Ελληνα πολίτη με το όνομα Νικ, δώσαμε την πληροφορία στην αστυνομία και την ειδική Υπηρεσία Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων (CCTP) απαιτώντας να ξεκινήσει έρευνα.

Ξεκίνησαν έρευνα και ταυτοποίησαν τον Νικ με τον Νικόλαο Γεωργιάδη. Βρήκαν το διαμέρισμά του και τοποθέτησαν ειδικά μέσα και κάμερες, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι εκμεταλλευόταν παιδιά. Ετσι εξασφάλισαν βίντεο που αποδείκνυε πως ο Νικόλαος Γεωργιάδης κάλεσε ένα από τα θύματά του και κατά τη διάρκεια της νύχτας συνευρέθηκαν σεξουαλικά. Η αστυνομία δεν ήξερε ακόμα ποιος ήταν ο Γεωργιάδης και ότι είχε διπλωματική ασυλία. Εκείνη την περίοδο ήταν σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και υπάλληλος του Οργανισμού Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNPD)».

Οι καταθέσεις των θυμάτων

Οι καταθέσεις των παιδιών ήταν σοκαριστικές. Οπως αναφέρει και η δικηγόρος τους, «γνωρίζω από τις καταθέσεις των θυμάτων ότι ο Γεωργιάδης συνήθιζε να κάνει πολύ άγριο σεξ (very hard sex). Ηταν πολύ βίαιος κατά τη σεξουαλική διείσδυση».

Οπως είχε δηλώσει η δικηγόρος των παιδιών, «το πρώτο θύμα ήταν ένα 16άχρονο αγόρι, ονόματι Βατσισλάβ Ντέμιντσεβ. Ο Βατσισλάβ στρατολογήθηκε από έναν Νορβηγό, τον Ολεγκ Σιβίτσκι, μέσω της ιστοσελίδας gaymoldova.md, που έκλεισε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ηταν ειδικευμένη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε από τον Νορβηγό για να προσελκύσει σεξοτουρίστες από όλο τον κόσμο να έρθουν στη Μολδαβία και να τους παρέχει υπηρεσίες συνοδείας νεαρών αγοριών.

Στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με τον Ν. Γεωργιάδη μέσω ρωσικής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Ο Γεωργιάδης ρώτησε αν το παιδί είχε προηγούμενες εμπειρίες με άντρες και ο Βατσισλάβ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε βιαστεί από άλλους ενήλικες, είπε ότι έχει εμπειρία. Ετσι ο Ν. Γεωργιάδης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συναντήσει τον Βατσισλάβ και έπειτα από μικρή συζήτηση μέσω της ιστοσελίδας πρότεινε στον Βατσισλάβ να τον συναντήσει στο διαμέρισμά του. Πήγε στο διαμέρισμά του, ήπιαν αλκοόλ και μετά έγινε η σεξουαλική διείσδυση. Στη συνέχεια ο Ν. Γεωργιάδης τον πλήρωσε. Ο Βατσισλάβ είναι από φτωχή οικογένεια. Υπήρξε πάνω από μία σεξουαλική διείσδυση εκείνο το βράδυ. Συναντήθηκαν και άλλες φορές και κάθε φορά ο Ν. Γεωργιάδης τον πλήρωνε.

Το δεύτερο αγόρι ήταν ο Μιχαήλ Λούνγκου που ήρθε στο Κισινάου ύστερα από πρόσκληση του Νορβηγού (Ολ. Σιβίτσκι). Εκείνη την εποχή ο Μιχαήλ ήταν 16 ετών. Ζούσε σε οικοτροφείο επειδή ήταν και αυτός από φτωχή οικογένεια. Ηρθε εδώ για να κερδίσει χρήματα καθώς ξεγελάστηκε από τον Νορβηγό ότι υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες γι’ αυτόν να προσληφθεί στο Κισινάου. Επειτα από πρόταση του Ολ. Σιβίτσκι επίσης συνάντησε τον Ν. Γεωργιάδη στο διαμέρισμά του και έκαναν σεξ και ο Γεωργιάδης τον πλήρωσε. Αυτό έγινε μόνο μία φορά.

Το τρίτο αγόρι, 16 χρόνων, ο Μιχαήλ Μπιντιάκ. Το νεαρό αγόρι δέχτηκε να συναντήσει τον Ν. Γεωργιάδη για να του κάνει μασάζ. Στην κατάθεσή του ο Μιχαήλ Μπιντιάκ ξεκαθάρισε ότι κέρδιζε χρήματα για να ζήσει κάνοντας μασάζ. Την ώρα που του έκανε το μασάζ ο Γεωργιάδης του πρότεινε να κάνουν σεξ λέγοντας ότι ο Σιβίτσκι θα του έδινε επιπλέον χρήματα. Το νεαρό αγόρι δέχτηκε να το κάνει. Αυτές είναι απλώς οι περιπτώσεις από τη Μολδαβία. Υπήρχαν και νεαρά αγόρια που ήρθαν από την Υπερδνειστερία κατόπιν πρόσκλησης του Σιβίτσκι».

Η κατάθεση του ανήλικου

Στην κατάθεσή του ο Μιχαήλ Λούνγκου περιγράφει ότι δεν εργάζεται κανείς στην οικογένειά του και ότι ο πατέρας του τους εγκατέλειψε όταν ήταν έξι χρόνων.

Ο Μιχαήλ αναφέρει ότι γνωρίστηκε με τον Ν. Γεωργιάδη μέσω του ξαδέρφου του Νικολάι Τσανατούι, ο οποίος γνώριζε ότι το παιδί είχε ανάγκη για χρήματα, «προσφέρθηκε να με συστήσει σε έναν ξένο που λεγόταν Ολεγκ, έναν ομοφυλόφιλο που έμενε στο Κισινάου, που μπορούσε να με βοηθή- σει να κερδίσω χρήματα παρέχοντας σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής σε ομοφυλόφιλους πελάτες του».

Το παιδί δέχτηκε την πρόταση. «Αφού συμφώνησα, πήγαμε σε ένα κοντινό ίντερνετ καφέ, όπου, έπειτα από παράκληση του Νικολάι, αντέγραψα κάποιες από τις φωτογραφίες μου από την ιστοσελίδα Odnoklassniki όπου έχω δικό μου προφίλ.

Μετά ο Νικολάι κάλεσε τον Ολεγκ και του ζήτησε να ανοίξει μια συζήτηση στο Skype.

Μέσα από εκεί ο Νικολάι είπε στον Ολεγκ ότι είχε ένα φίλο που χρειαζόταν χρήματα και πως αν χρειαζόταν θα μπορούσα να πάω μαζί του για να κερδίσω κάποια χρήματα. Ο Ολεγκ του ζήτησε να του στείλει τις φωτογραφίες μου ώστε να με δει και αφού τις είδε, είπε πως ήταν εντάξει και αν χρειαζόταν θα μου τηλεφωνούσε.

Εκτός αυτού, ο Ολεγκ με ρώτησε πόσο χρονών ήμουν και του απάντησα 16. Είπε ότι ήταν εντάξει και θα περίμενα τηλεφώνημά του. Μετά φύγαμε. (σ.σ.: Στη συνέχεια ο Λούνγκου περιγράφει πώς συναντήθηκε με τη μεσολάβηση του Ολεγκ με άντρες διάφορων εθνικοτήτων στους οποίους παρείχε σεξουαλικές υπηρεσίες.)

Βλέπαμε τηλεόραση όταν ο Νικολάι έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του στα αγγλικά. Το μεταφράσαμε και είδαμε ότι προερχόταν από έναν γνωστό του Νικολάι, ονόματι Νικ. Το μήνυμα έλεγε: “Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο θα μπορούσαμε να συναντηθούμε”. Ο Νικολάι απάντησε ρωτώντας την ώρα και το μέρος και μας έδωσε την οδό Πέτρου Μοβίλα 23/9 στο Κισινάου και ζήτησε από τον Νικολάι να έρθει με έναν φίλο αν ήταν εύκολο.
Υστερα από αυτό ο ξάδερφος με ρώτησε αν χρειαζόμουν χρήματα και αν ήθελα να κερδίσω ορισμένα με αυτό τον τρόπο. Να πάω σε αυτό τον ξένο και να του παράσχω σεξουαλικές υπηρεσίες. Καθώς η αδερφή μου ήταν στο νοσοκομείο και χρειαζόμουν χρήματα δέχτηκα την πρόταση του Νικολάι.
Ετσι ο Νικολάι συζήτησε στα ρωσικά με το άτομο που λεγόταν Νικ, τον συγγραφέα του μηνύματος, και συμφώνησαν ότι όλοι μαζί θα πηγαίναμε στο Κισινάου.

Πήγαμε εκεί. Ο Νικ μας υποδέχτηκε. Παρατήρησα ότι ήδη ήξερε τον Νικολάι. Ο Νικ μας ρώτησε αν θέλαμε να μείνουμε μαζί του και συμφωνήσαμε.
Το διαμέρισμα του Νικ ήταν πολύ μεγάλο, με ακριβά έπιπλα, τρία υπνοδωμάτια και ένα μεγάλο σαλόνι, μια κουζίνα, δύο μπάνια, δύο μπαλκόνια, μια μεγάλη τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο και μια κανονική σε ένα από τα υπνοδωμάτια.

Ο Νικ παρήγγειλε φαγητό, το οποίο φάγαμε και ήπιαμε λίγο τζιν τόνικ και μετά κάναμε ένα μπάνιο και πήγα στη δεύτερη κρεβατοκάμαρα κοντά στην είσοδο. Ο Νικολάι πήγε στην τρίτη και τελευταία.

Ο Νικ μπήκε στην κρεβατοκάμαρά μου, έκανε στοματικό σεξ μαζί μου και μετά πήγε στο δωμάτιο του Νικολάι. Δεν ξέρω τι έκανε εκεί, καθώς κοιμήθηκα μέχρι το πρωί και πήγα στο σπίτι μαζί με τον Νικολάι.

Οταν ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, ο Νικ μας είπε ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε αυτόν το Σάββατο με δύο ακόμη αγόρια. Συμφωνήσαμε και μετά ο Νικ μας πλήρωσε 400 μολδαβικά λεβ στον καθένα. Μετά ο Νικολάι κάλεσε και πρότεινε στον Αντότσι Βιτάλι και τον Νίκου, του οποίου το μικρό όνομα δεν το ξέρω, που ήταν περίπου 18 χρόνων, να παράσχουν σεξουαλικές υπηρεσίες στον Νικ.

Το Σάββατο πήγαμε στο διαμέρισμα του Νικ. Εκεί φάγαμε και ήπιαμε ένα τζιν τόνικ και χωριστήκαμε σε διαφορετικά δωμάτια.

Πήγα στο πρώτο δωμάτιο, ο Νίκου στο δεύτερο και ο ξάδερφός μου στο τρίτο. Μετά ο Νικ μπήκε στο δωμάτιό μου, κάναμε στοματικό σεξ και έφυγε. Μετά ο Βιτάλι ήρθε και κοιμήθηκε μαζί μου. Ετσι ο Νικ μπήκε σε όλα τα δωμάτια, όπου άλλα αγόρια του παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες.
Το επόμενο πρωινό ο Νικ πλήρωσε στον καθένα μας 400 μολδαβικά λεβ και πήγαμε σπίτι. Προτού φύγουμε ο Νικ μας είπε ότι θα μας περίμενε στις 9 με 10 το βράδυ, χωρίς να μας καλέσει.

Ετσι εκείνη την ημέρα, εγώ με τον ξάδερφό μου τον Νικολάι πήγαμε και μείναμε όλη τη νύχτα. Ο Νικ έκανε στοματικό σεξ με μένα και με πλήρωσε 400 μολδαβικά λεβ. Αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 2010, ο Νικ κάλεσε τον Νικολάι και του είπε να πάρει εμένα και τον Αντότσι Βιτάλι και να πάμε μαζί του στις 11 το βράδυ και πήγαμε. Εκείνη την ημέρα, ως συνήθως πήγα νωρίς στη δεύτερη κρεβατοκάμαρα, ο Νικολάι στην τελευταία και ο Αντότσι Βιτάλι στην πρώτη.

Μετά ο Νικ μπήκε στο δωμάτιό μου, έκανε στοματικό σεξ μαζί μου και μετά κοιμήθηκα. Την επόμενη μέρα ο Νικ μας πλήρωσε 400 μολδαβικά λεβ τον καθένα και φύγαμε.

Δεν τον ξαναείδαμε. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ήθελα τόσο πολύ να παράσχω σεξουαλικές υπηρεσίες αυτού του είδους, αλλά καθώς χρειαζόμουν χρήματα και ο Νικ, ξέροντας την πενιχρή οικονομική κατάσταση, μου υποσχέθηκε ένα notebook, χρήματα και ρούχα, συμφώνησα να πάω σε αυτόν και να του παράσχω σεξουαλικές υπηρεσίες.

Ο Νικ ήξερε για τη φτώχεια μου, γιατί του είχα πει ότι είμαι από πολύ φτωχή οικογένεια και δεν είχα χρήματα ούτε για χειμωνιάτικο παλτό.
Ο Ολεγκ επίσης γνώριζε για τη φτώχεια μου και με σύστησε στον Νικ προκειμένου να μου βελτιώσει την κατάσταση».]

Καταγραμμένες συνδιαλέξεις

Η παρακάτω συνομιλία καταγράφηκε από τις μολδαβικές αρχές στις 13/11/2010 στις 5:02:36 μ.μ. Ο Νίκος Γεωργιάδης μιλάει με τον Νικολάι, ο οποίος τον ενημερώνει ότι ο Βιτάλι θα έρθει στο ραντεβού, αλλά δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί στο σπίτι του πρώην συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη.
«Ισως μπορούμε να πάρουμε τον Νίκου μαζί μας» λέει ο Νικολάι, με τον Γεωργιάδη να απαντά: «Τέσσερις άνθρωποι. Ναι, ναι!». «Επειδή ο Βιτάλι θα φύγει» επισημαίνει ο Νικολάι και ο Γεωργιάδης σχολιάζει γελώντας: «Χα, χα, χα. OΚ. Ωραία». Διάρκεια συνομιλίας: 2 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα

Α: – Νίκος Γεωργιάδης
Β: – Νικολάι
Β: Ναι!
Α: Γεια! Νικολάι;
Β: Γεια.
Α: Τι κάνεις;
Β: Είμαι καλά.
Α: Σήμερα στις 9;
Β: 9 είναι καλά.
Α: ΟΚ.
Β: Πού θα συναντηθούμε στις 9; Α: Ναι, στις 9.
Β: Ακου Νίκο. Μίλησα με τον Βιτάλι.
Α: Ναι, ΟΚ. Πώς είναι; Β: Μπορεί να έρθει μαζί μας το βράδυ, αλλά δεν μπορεί να μείνει όλη τη νύχτα.
Α: Τι; Δεν καταλαβαίνω. Β: Μπορεί να έρθει μαζί μας. Θα έρθει μαζί μας.
Α: Πού;
Β: Στο MallDova μαζί μας ή εκεί που θα πάμε.
Α: Δεν καταλαβαίνω.
Β: Δεν είπες ότι θα συναντηθούμε στο mall σήμερα;
Α: Οχι, όχι, θα πάμε σπίτι στις 9. Β: Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να μείνει για όλη τη νύχτα στο σπίτι σου. Μπορεί να μείνει όσο χρειαστεί αλλά θα πάει σπίτι του να κοιμηθεί.
Α: Δεν καταλαβαίνω, Νικολάι. Με θέλει ο Ολεγκ στο σπίτι;
B: Οχι, όχι ο Ολεγκ, ο Βιτάλι.
Α: Α, ο Βιτάλι.
Β: Ο Βιτάλι μπορεί να έρθει αλλά δεν μπορεί να μείνει όλη τη νύχτα… Να κοιμηθεί στο σπίτι σου.
Α: Ο Βιτάλι θα έρθει αλλά δεν μπορεί να μείνει;
Β: Ναι, μπορεί να έρθει αλλά δεν μπορεί να μείνει όλη τη νύχτα.
Α: Α, ΟΚ. Καλώς.
Β: Ισως μπορούμε να πάρουμε τον Νίκου μαζί μας.
Α: Τέσσερις άνθρωποι.
Β: Ναι, ναι! Γιατί ο Βιτάλι θα φύγει. Α: Χα, χα, χα. OΚ. Καλώς. Β: Είναι εντάξει;
Α: Ναι, ναι.
Β: ΟΚ τότε, θα είμαστε εκεί στις 9. A: Αντίο.
Το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο καταγράφεται στις 11/11/2010 και έχει διάρκεια περίπου δύο λεπτά. Ο Γεωργιάδης κάλεσε τον Νικολάι για να μάθει πού βρίσκονται ο Νικολάι μαζί με αυτόν που τον συνοδεύει, οι οποίοι κατευθύνονται προς το σπίτι του πρώην διπλωμάτη.
Α: Νίκος Γεωργιάδης Β: Νικολάι
Β: Γεια…
Α: Γεια. Νικολάι;
Β: Εγώ μιλάω. Γεια!
Α: Τι κάνεις;
Β: Είμαστε στον δρόμο, ερχόμαστε. Α: Πού είστε;
Β: Είμαστε στον δρόμο.
Α: Είστε στην οδό Πέτρου Μοβίλα; Β: Ναι, ναι.
Α: Τώρα;
Β: Οχι, σύντομα θα είμαστε εκεί. Α: Σε πόση ώρα θα είστε, 5-10 λεπτά;
Β: Περίπου.
Α: ΟΚ.
Β: Ποιος είναι ο αριθμός εκεί; Α: 21.
Β: 21, ναι…;
Α: Ναι…
B: OΚ…
Α: Θυμάστε πώς θα μπείτε στο κτίριο;
Β: Είναι το μέρος που ήταν και παλιά, σωστά…;
Α: Η πόρτα είναι στον δρόμο, στον
δρόμο, η πόρτα είναι κλειδωμένη, πατάς 38…
Β: Και;
Α: Και μετά πάρτε τον ανελκυστήρα για τον πέμπτο όροφο και μετά ανεβείτε στον έκτο, γιατί το διαμέρισμα είναι στον έκτο.
B: ΟΚ…;
Α: ΟΚ…
B: Τα λέμε μετά.
Με 15άχρονο επιληπτικό
Το Μάρτιο του 2011 η γενική εισαγγελέας Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων Ελένα Καζακόφ με το κατηγορητήριό της με αριθμό 2010515213 ασκεί διώξεις εναντίον των πρωταγωνιστών κυκλώματος παιδεραστίας στο Κισινάου της Μολδαβίας.

imageΗ εισαγγελέας Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων Ελένα Καζακόφ απήγγειλε κατηγορίες στο κύκλωμα trafficking.
Στα έγγραφα που δημοσιεύει το Hot Doc ο Ν. Γεωργιάδης κατονομάζεται για σχέση με δύο τουλάχιστον παιδιά 16-17 ετών, τους Μιχαήλ Μπιντιάκ και Βατσισλάβ.

Ντεμιτσέβ, και τον δεκαπεντάχρονο τον Μαξίμ Εβτόντιεφ από την Υπερδνειστερία. Οπως επίσης προκύπτει από τα δικόγραφα, ο Γεωργιάδης φάνηκε πρόθυμος να ενισχύσει οικονομικά τους προμηθευτές του προκειμένου να δημιουργήσουν σελίδα γνωριμιών, η οποία τελικώς ήταν κάλυψη για τους παιδόφιλους. Η αστυνομία έχει επίσης καταγράψει συνομιλίες μεταξύ του Γεωργιάδη και των παιδιών.

Στις σελίδες 3-4 του κατηγορητηρίου της εισαγγελέα Ε. Καζακόφ αναφέρεται: «Την ίδια περίοδο ο Σιβίτκσι Ολεγκ (σ.σ.: πρόκειται για τον προαγωγό) παρακινήθηκε από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη να αναζητήσει παιδιά αρσενικού φύλου, τα οποία θα του παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής.

Οργάνωσε (ο Σιβίτκσι) μία συνάντηση του Γεωργιάδη με τον ανήλικο Μπιντιάκ Μιχαήλ και με ένα άλλο παιδί, ονόματι Μαξίμ, που δεν ταυτοποιήθηκε από τα όργανα δίωξης και ο οποίος είχε στρατολογηθεί από τον Ολεγκ Σιβίτσκι με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την πορνεία κοντά στον κινηματογράφο Πατρίδα στο Κισινάου. Στη συνάντηση που αναφέραμε και ως αποτέλεσμα των ενεργειών που κατέβαλε ο Σιβίτσκι, ο Ελληνας υπήκοος Νικόλαος Γεωργιάδης επέλεξε τον ανήλικο Μπιντιάκ Μιχαήλ για τη σεξουαλική εκμετάλλευση».

imageΑνήλικα θύματα με δύο ξένους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Δανός ιερέας Νταν Πέτερσεν.
Στις σελίδες 7-8 περιγράφεται η απαίτηση του Γεωργιάδη να έρθει σε επαφή με ανήλικα παιδιά:
«Ο Ολεγκ δήλωσε επίσης πως έφερε σε επαφή τον Μιχαήλ με τον Νικ το καλοκαίρι του 2010, στο Κισινάου. Ο Νικ επιθυμούσε να γνωρίσει κάποιον για να περάσει την ώρα του και ο Ολεγκ γνώριζε ότι ο Νικ ήταν ομοφυλόφιλος αλλά όχι ότι ήταν και παιδόφιλος. Επίσης γνώριζε ότι ο Μιχαήλ ήταν 16 ετών και τον έφερε σε επαφή με τον Νικ, έπειτα από παράκληση του τελευταίου για να περάσει την ώρα του,και αυτός (ο Νικ) του έδωσε χρήματα για τις υπηρεσίες που αναφέραμε.

Οταν ο Ολεγκ έφερε σε επαφή τον Μιχαήλ με τον Νικ, ο Νικ ήξερε ότι ο Μιχαήλ ήταν ανήλικος και 16 ετών και δεν το έβλεπε αυτό σαν πρόβλημα».
Στα δικόγραφα περιγράφεται ότι ο Μιχαήλ πήγε στο σπίτι του Νικ, που βρισκόταν στην οδό Πέτρου Μοβίλα 23/9, διαμέρισμα 21, στο Κισινάου. Το διαμέρισμα ήταν υπερπολυ- τελείας, με πέντε δωμάτια και πολύ καλά διακοσμημένο με τηλεοράσεις LCD στα δωμάτια. Οταν έφτασε στο διαμέρισμα ο Μιχαήλ έκανε μπάνιο στο τζακούζι, ενώ ο Νικ παρακολουθούσε ποδόσφαιρο.

imageΑνάρτηση από το Δημοσιογραφικό Ερευνητικό Κέντρο της Μολδαβίας που ερεύνησε διεξοδικά την υπόθεση
Μετά το μπάνιο ο Μιχαήλ μπήκε λίγο στο ίντερνετ και αφού τέλειωσε ο αγώνας ποδοσφαίρου ο Νικ κάλεσε τον Μιχαήλ στο υπνοδωμάτιο όπου ο Μιχαήλ έκανε μασάζ στον Νικ, ύστερα από το οποίο έκαναν στοματικό σεξ, όπου ο Μιχαήλ ήταν ο ενεργός σεξουαλικός σύντροφος και ο Νικ ο παθητικός.
Εκείνο το βράδυ ο Μιχαήλ κοιμήθηκε στο σπίτι του Νικ και την επόμενη μέρα, γύρω στις 11-12, έλαβε από τον Νικ το ποσό των 400 λέι για την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών. Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του Ολεγκ».

Στα δικόγραφα ο Μιχαήλ Μπιντιάκ περιγράφεται ως προβληματικό άτομο με προβλήματα επιληψίας: «Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι πολύ άσχημη. Οι γονείς δουλεύουν στην αγορά Second Hand και όλα τα χρήματα ξοδεύονται για τη συντήρηση της οικογένειας. Ο αδερφός του την παρούσα στιγμή υπηρετεί στο στρατό και βοηθά τους γονείς του. Επίσης ο Μιχαήλ Μπιντιάκ δήλωσε ότι διαγνώστηκε από ψυχίατρο με “επιληπτικό σύνδρομο” και τελευταία φορά που είχε κρίση επιληψίας ήταν περίπου πριν από δύο μήνες».

Το κατηγορητήριο

Ο φάκελος με τις κατηγορίες για τον Ν. Γεωργιάδη που συνέταξε το Κέντρο Καταπολέμησης Trafficking του υπουργείου Εσωτερικών της Μολδαβικής Δημοκρατίας έχει αριθμό ποινικής υπόθεσης 2011515083.

Οπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, «τον Νοέμβριο του 2010 ο πολίτης της Ελλάδας Νικόλαος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι συνδρομητής του αριθμού 060008823, ενήργησε από κοινού με τον Nicolae Canatuie και ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν εντοπίστηκε από τις διωκτικές αρχές, για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

Στρατολόγησαν ένα παιδί, που ονομάζεται Λούνγκου Μιχαήλ, και δύο άλλα πρόσωπα, τους Αντότσι Βιτάλι και Πούσκας Νικολάε, και πήγαν στην πολυκατοικία του Νικόλαου Γεωργιάδη, διαμέρισμα 21 επί της οδού 23/9 Petru Movila, στο Κισινάου, όπου παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες».
Την εποχή εκείνη, οι εισαγγελικές αρχές της Μολδαβίας δείχνουν διατεθειμένες να εντοπίσουν τον Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα και να παρατείνουν την ποινική δίωξη, η οποία έληγε. Στις 24 Αυγούστου 2011 δίνεται εντολή έναρξης ποινικής δίωξης με βάση την αναφορά του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking, βάσει της οποίας «τον Νοέμβριο του 2010 ο Istratii Gheorghii, ενεργώντας από κοινού με τον Νικόλαο Γεωργιάδη, στρατολόγησε τον ανήλικο Demintev Veaceslav, για αποκλίνουσα σεξουαλική εκμετάλλευση και κανόνισε την παρουσία του στον τόπο κατοικίας του Γεωργιάδη, όπου ο ανήλικος παρείχε σεξουαλικές υπηρεσίες».

Στη δικογραφία υπάρχουν αναφορές των εισαγγελικών λειτουργών και των αστυνομικών, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι από τις παρακολουθήσεις προέκυπτε πως ο Ν. Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ένα πρόσωπο, που ονομάζεται Νικολάε, με αριθμό τηλεφώνου 069567302, για να εξασφαλίζει σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Στον φάκελο του κατηγορητηρίου υπάρχουν οι εκθέσεις των ψυχολόγων που εξέτασαν τα θύματα του Γεωργιάδη αλλά και καταθέσεις των θυμάτων. Υπάρχει επίσης η αναφορά του αστυνομικού Artur Ciobra, ο οποίος αναφέρει πως ο Ν. Γεωργιάδης κρατήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2010, αλλά επέδειξε τα έγγραφά του, σύμφωνα με τα οποία απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Η αστυνομία βεβαιώνει ότι ο Γεωργιάδης αναγνωρίστηκε ως δράστης από τον ανήλικο Λούνγκου Μιχαήλ.

imageΗ πρώτη σελίδα του κατηγορητηρίου για το κύκλωμα trafficking που συνέταξε η εισαγγελία της Μολδαβίας με κατηγορούμενο τον Νίκο Γεωργιάδη.

image
Στη δεύτερη σελίδα αναφέρονται οι κατηγορίες που απαγγέλλονται εναντίον του

image

Στο κατηγορητήριο των αρχών της Μολδαβίας αναφέρεται το πώς ο Νίκος Γεωργιάδης προσέγγιζε τα ανήλικα θύματά του και πήγαιναν στο πολυτελές διαμέρισμα του στην πρωτεύουσα, Κισινάου. Επισημαίνεται επίσης ότι είναι μέλος διπλωματικής αποστολής και δεν διώκεται λόγω αυτής της ιδιότητας

image

Συγκλονιστική η ψυχολογική αξιολόγηση που έγινε στον ανήλικο Μιχαήλ Λούνγκου (αναγνώρισε τον Ν. Γεωργιάδη) από το κέντρο προστασίας La Strada. Ζήτησε να καταθέσει χωρίς την παρουσία των γονιών του επειδή τους ντρεπόταν.

image
Στη δικογραφία έχουν ενσωματωθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του «Νικ» Γεωργιάδη και του Νικολάι Τσανατούι ο ο οποίος είχε συστήσει στο κύκλωμα ξάδερφό του. Εδώ μιας και ο Νικολάι δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί στο σπίτι του Νικ συνεννοούνται για τέσσερα άτομα…

Ψυχολογική αξιολόγηση
Συγκλονιστική είναι η ψυχολογική αξιολόγηση που έγινε στον ανήλικο Μιχαήλ Λούνγκου, ο οποίος αναγνώρισε τον Ν. Γεωργιάδη, από την ψυχολόγο του κέντρου προστασίας La Strada για λογαριασμό του Κέντρου Καταπολέμησης Trafficking της Μολδαβίας. Δείχνει ότι ο ενήλικος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική αδυναμία του ανηλίκου και την ευάλωτη ψυχολογική του κατάσταση. «Ο ανήλικος ζήτησε να γίνει η συνέντευξη χωρίς την παρουσία των γονιών του καθώς ντρεπόταν να πει την ιστορία του μπροστά σε συγγενείς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ανήλικος ήταν πολύ μαζεμένος, δείχνοντας άγχος, δυσπιστία, ντροπή, αίσθημα ενοχής, αυτοσυγκράτηση. Αισθανόταν ταπεινωμένος, αδιάφορος για τον εαυτό του και οτιδήποτε γύρω του.

Οι αναφορές του ανηλίκου μάς κάνουν να καταλήξουμε στο ότι επιδόθηκε σε σεξουαλικές πράξεις που του επιβλήθηκαν (imposed) από ενήλικο, που συνίσταντο σε χειραγώγηση των γεννητικών οργάνων μέσω στοματικής εισδοχής και διέγερσης».

Να μην κλείσει η υπόθεση

Οπως περιγράφει η δικηγόρος των παιδιών Ν. Μπαϊράμ, είχε πει ο εισαγγελέας ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη παρά τα στοιχεία, επειδή ήταν διπλωμάτης. Η δικηγόρος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ανέφερε πως για τέτοια αδικήματα μπορούσε να γίνει αίτημα για άμεση άρση της ασυλίας και της απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή πρόκειται για άτομο που προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Τότε η δικηγόρος πρότεινε να συνεχιστεί η διαδικασία έναν μήνα μετά, όταν δηλαδή έληγε η ασυλία του.

Εκαναν λοιπόν τότε ένα διαδικαστικό λάθος εσκεμμένα. Αντί να αναστείλουν, να παγώσουν την έρευνα, την έκλεισαν. Ετσι έπρεπε να υπάρξουν νέα στοιχεία για να ξανανοίξει. Δεν υπήρχε καμιά επαφή των μολδαβικών αρχών με τις ελληνικές, γιατί δεν το ήθελαν. Η δικηγόρος είχε την πληροφόρηση ότι πίεσε το Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, γιατί ο Ν. Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκείνο τον καιρό ανήκε στο συγκεκριμένο κόμμα. Η επόμενη κίνηση της δικηγόρου ήταν να δημοσιοποιήσει το θέμα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ μίλησε για σκάνδαλο

Η τελευταία πράξη της κάλυψης της υπόθεσης γράφτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μολδαβίας, το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της δικηγόρου Ναταλία Μπαϊράμ που εκπροσωπούσε τα φερόμενα ως θύματα του Γεωργιάδη, V. Demintev και M. Lungu, να ξεκινήσει δίωξη εναντίον του με τη λήξη της ασυλίας του. Το δικαστήριο αποφασίζει πως με βάση τον νόμο, αφού η υπόθεση εμφανίστηκε ως περαιωθείσα, δεν μπορεί να ξανανοίξει.

image
Ο Ν. Γεωργιάδης δεν δικάζεται, ούτε ο φάκελος της υπόθεσης προωθείται στην Ελλάδα.

Ο ίδιος επιχείρησε με όλα τα νομικά μέσα και μέσω του δικηγόρου του Ιουλιάν Γκραϊντάν να υποστηρίξει ότι είναι παράνομο να ανοίξει η υπόθεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δικηγόρο των θυμάτων Ν. Μπαϊράμ, τον Μάρτιο του 2012, όταν ο εισαγγελέας επιχείρησε να ξανανοίξει την υπόθεση, παρουσιάστηκε ο δικηγόρος του Ν. Γεωργιάδη για να διαμαρτυρηθεί για το ενδεχόμενο αυτό. Η διαμαρτυρία του έγινε δεκτή και η υπόθεση δεν ξανάνοιξε.
Οι ευρωπαϊκές αρχές αλλά και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ άφησαν την υπόθεση να χαθεί στον χρόνο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μολδαβία ωστόσο στην ετήσια έκθεση του 2011 (πάνω) αναφέρεται στη σκανδαλώδη κάλυψη κυκλώματος παιδοφιλίας και την ατιμωρησία συμβούλου υπουργού.

Γράφει συγκεκριμένα: «Οι μολδαβικές αρχές αποκάλυψαν ένα κύκλωμα παιδικού σεξοτουρισμού το 2010, με Μολδαβούς, Ελληνες και Ιταλούς. Η κυβερνητική συνενοχή στη διακίνηση ανθρώπων παραμένει ως σημαντική ανησυχία και κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν κατηγορήθηκε ή καταδικάστηκε για συνενοχή σε υπόθεση trafficking το 2010. Ενημερώσεις υποθέσεων που εμπλέκουν αστυνομικούς, έναν δήμαρχο, έναν υπουργικό σύμβουλο και υπαλλήλους κυβερνητικών ιδρυμάτων σε υποθέσεις trafficking […] δείχνουν αδυναμία στα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένων των μικρών ποινών ή προστίμων που δόθηκαν σε καταδικασθέντες διακινητές […] Κάποιοι ειδικοί δηλώνουν ανησυχία για συνενοχή σε υποθέσεις trafficking και του δικαστικού κλάδου. Για παράδειγμα, ΜΚΟ αναφέρουν δικαστές να δίνουν μικρές ποινές έναντι δωροδοκίας. Κάποιοι κατηγορούμενοι δεν κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ή της δίκης, με αποτέλεσμα να φύγουν από τη χώρα ή να παραμείνουν και να παρενοχλούν τα θύματα».

Πηγή: documentonews.gr