Με την οικονομική κρίση να έχει βγάλει στους δρόμους περισσότερα από 3 εκατ. ζώα, τα αδέσποτα στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν έχουν να αντιμετωπίσουν και τις φόλες. Το φαινόμενο θανάτωσης ζώων έχει ενταθεί όσο μεγαλώνει και ο αριθμός των τετράποδων που αφήνονται χωρίς προστασία στον δρόμο, με τους δολοφόνους τους να επινοούν νέους τρόπους για να τα εξοντώσουν πιο επώδυνα και γρήγορα. Αν και ο συνηθέστερος τρόπος είναι να δηλητηριάζουν τα ζώα με φυτοφάρμακα ή αντιπηκτικές ουσίες, ο νέος, ο χειρότερος και ο πιο επικίνδυνος τρόπος είναι με γυαλιά και καρφιά ή βίδες μέσα στο φαγητό, τρόπος που προκαλεί πολλαπλά εσωτερικά τραύματα κι ένα φρικτό θάνατο για το άτυχο ζωάκι που θα τσιμπήσει στο δόλωμα.

Ads

Αυτός είναι ο νέος τύπος φόλας:

Οι τροφές που συνήθως ρίχνονται σε ζώα προκειμένου να τα φολιάσουν είναι συνήθως λουκάνικα, κιμάς, ψωμί και ωμό κρέας.

Η συνηθέστερη δηλητηριώδης ουσία που συναντάται στις φόλες είναι τα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα. Όταν το άτυχο ζώο φάει το δηλητηριασμένο δόλωμα εμφανίζει συμπτώματα επιληπτικής κρίσης, με έντονους σπασμούς, εφίδρωση και υψηλό πυρετό. Αν οι δολοφόνοι έχουν ρίξει στο δόλωμα αντιπηκτικές ουσίες ο μηχανισμός πήξεως του αίματος καταστρέφεται και έτσι το ζώο μπορεί να αιμορραγεί εσωτερικά αλλά και εξωτερικά: από τη μύτη, το στόμα και τα γεννητικά όργανα, με τον θάνατο του να είναι αργός και βασανιστικός.

Στις νέου τύπου φόλες μηχανικού τραύματος, όπως αυτή που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία οι τροφές περιέχουν αιχμηρά αντικείμενα, όπως τριμμένο γυαλί, καρφιά και βίδες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλαπλά εσωτερικά όργανα στα ζωτικά όργανα του ζώα προκαλώντας έναν εξαιρετικά επώδυνο θάνατο.