Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis που δημοσίευσε το tvxs.gr η εκτίμηση εκλογικής επιρροής δίνει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αθροιστικό ποσοστό 62% (28% και 34% αντίστοιχα) και πεντακομματική Βουλή. Το Κίνημα Αλλαγής δείχνει αντοχή αλλά όχι – προσώρας τουλάχιστον – δυναμική, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή συγκρατούν τις δυνάμεις τους, και πέραν τούτων Ποτάμι, ‘Ενωση Κεντρώων και Ανεξάρτητοι ‘Ελληνες απέχουν καθαρά, έως μακράν, από την είσοδό τους στην Βουλή.

Ads

Εξίσου – ή και περισσότερο – αρνητική εικόνα καταγράφεται για τα μικρότερα κόμματα σε όλο το κύμα των δημοσκοπήσεων που ακολούθησαν την ΔΕΘ και, ουσιαστικά, έδωσαν και το πολιτικό αποτύπωμα της αφετηρίας μιας μακράς και πολωμένης προεκλογικής περιόδου. Κοινώς, οι πρώτες τουλάχιστον μετρήσεις του φθινοπώρου δείχνουν ότι η είσοδος στην μεταμνημονιακή εποχή διαμορφώνει έδαφος ενός νέου σκληρού δικομματισμού που καθορίζεται από το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και το προφανές ερώτημα είναι εάν τα μικρότερα κόμματα που κινούνται μεταξύ, ή πέριξ των δύο μονομάχων είναι καταδικασμένα να συνθλιβούν στις συμπληγάδες αυτού του νέου δικομματισμού.

«’Οπου δεν υπάρχει καθαρός προγραμματικός και ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός, υπάρχει κίνδυνος πολιτικής εξαϋλωσης», είναι η απάντηση έμπειρου και υψηλόβαθμου πολιτικού παράγοντα. Για να συμπληρώσει πως δεν είναι απίθανο «πριν καν φθάσουμε στις κάλπες, να δούμε τρία κόμματα να αποσυντίθενται ή να διασπώνται».

Το εάν η εκτίμηση αυτή θα επαληθευθεί θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Η προφανής αναφορά όμως στο Ποτάμι, την ‘Ενωση Κεντρώων και τους Ανεξάρτητους ‘Ελληνες βρίσκει ήδη αντίκρυσμα στους τριγμούς που απειλούν τη συνοχή και των τριών κομμάτων.

Ads

Η ‘Ενωση Κεντρώων

Στην ‘Ενωση Κεντρώων οι τριγμοί αυτοί παραπέμπουν πλέον σε διαλυτικές τάσεις. Ο βουλευτής Αριστείδης Φωκάς ανακοίνωσε χθες, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αποχώρησή του από το κόμμα και την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ ένα βήμα πριν από την έξοδο φαίνεται να βρίσκεται και ο Γιάννης Σαρίδης.

Αμφότεροι επικαλούνται διαφωνίες με την εικόνα και την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, κινούνται όμως από διαφορετικές αφετηρίες και μάλλον κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες για τον Αριστείδη Φωκά αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τη ΝΔ, ενώ ο Γιάννης Σαρίδης φέρεται να κρατά ανοιχτούς διαύλους με τον ΣΥΡΙΖΑ παρ΄ότι έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, ανεξαρτητοποιηθεί και ο Γιάννης Σαρίδης, τότε η ‘Ενωση Κεντρώων θα μείνει με 4 βουλευτές. Πρόκειται για μια προοπτική την οποία ο Βασίλης Λεβέντης εντάσσει σε «σχέδιο ανωμαλίας»,  σε κάθε περίπτωση όμως σημαίνει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος θα διαλυθεί, καθώς το κατώτατο όριο για την ύπαρξή της είναι οι 5 βουλευτές.

‘Ηδη, άλλωστε, από την αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής θητείας η ‘Ενωση Κεντρώων μετρά άλλες τρεις απώλειες – τις αποχωρήσεις της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου που εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, του Γιώργου Κατσιαντώνη που προσχώρησε στη ΝΔ και του Γιώργου Καρρά που βρίσκεται πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το Ποτάμι

Ανάλογες διαλυτικές σκιές βαρύνουν ήδη και το έτερο κοινοβουλευτικό κόμμα του κέντρου, το Ποτάμι. Το συνέδριο του Οκτωβρίου είναι εκείνο που θα κρίνει το μέλλον του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη – ένα μέλλον, που παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας για συντεταγμένη και αυτόνομη πορεία δείχνει απολύτως μετέωρο. Δύο βουλευτές του, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς φέρονται να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για πιθανή κάθοδό τους με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ένας τρίτος, ο Σπύρος Δανέλλης, τάσσεται σταθερά υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριο – από τη στάση του Ποταμιού στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών έως τις εκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίας – εμπεριέχουν άκρως εύφλεκτα υλικά, ικανά να πυροδοτήσουν ακόμη και διάσπαση.

Οι Ανεξάρτητοι ‘Ελληνες

Σε απόσταση από το πολιτικό κέντρο, αλλά ακριβώς με την ίδια αγωνία επιβίωσης τελούν και οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ. Εδώ, η συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε καταλύτη των εξελίξεων. Και, παρ’ ότι ο Πάνος Καμμένος επιστρατεύει ακόμη και την κομματική πειθαρχία για την καταψήφισή της – και την πτώση της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει -, τουλάχιστον τρεις βουλευτές του βρίσκονται ήδη αλλού. Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, ‘Ελενα Κουντουρά και Κώστα Ζουράρι που φέρονται έτοιμοι να διαφοροποιηθούν προσεγγίζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η ηχηρή στήριξη του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ στον Νίκο Κοτζιά κατά την τελευταία ανοιχτή σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο…