Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σματκό συναντήθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν «ό,τι ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα».

Ads

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία, όπως είπε ο κ. Σματκό θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

«Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία», παρατήρησε η κ. Μπιρμπίλη, συμπληρώνοντας ότι παρέδωσε στον ομόλογό της πρόσκληση, έτσι ώστε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει στην Αθήνα.

Όπως είπε η Ελληνίδα υπουργός, συζητήθηκαν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου, «ο οποίος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα», όσο και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και εκκρεμότητες που υπάρχουν με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στους οποίους εμπλέκεται η ρωσική πλευρά, με στόχο, γενικότερα, «πώς μπορεί η Ελλάδα με τη Ρωσία να έχουν μια διαρκή, συστηματική και προβλέψιμη συνεργασία στο χώρο αυτό».

Ads