Χωριά και οικισμοί παραμένουν αποκομμένα λόγω των κατολισθήσεων στην Κέρκυρα, ενώ μεγάλα είναι και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ads

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης στο νησί, με ρέματα και ποτάμια να υπερχειλείζουν καταστρέφοντας περιουσίες. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι σφοδρότερες πλημμύρες σημειώθηκαν στην Μεσογγή και τα Μωραΐτικα με το νερό να παρασέρνει και αυτοκίνητα. Ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε κατοίκους στην Μεσογγή, ενώ κλειστοί έμειναν οι δρόμοι για αρκετές ώρες σε πολλά σημεία.

Ο όγκος του νερού και η χαμηλή ορατότητα, παρέσυραν αυτοκίνητο που έπεσε σε τάφρο στην περιοχή Τρία Γεφύρια, έξω από την πόλη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβάτες του.

Κατάρρευσε τμήμα τοιχίου που περικλείει τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, στην καρδιά της πόλης, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί, καθώς το γήπεδο ήταν άδειο.

Ads

Οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στο νησί ξερίζωσαν δέντρο με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης στη Μέση Κέρκυρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες σχεδόν 500 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, ΕΜΑΚ και Πολιτική Προστασία μετέφεραν 69 ανθρώπους σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων. 

Κατολισθήσεις

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μέση και σε κάποια χωριά της Νότιας Κέρκυρας. Η γέφυρα της Άφρας έχει πέσει με αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλά χωριά της Μέσης Κέρκυρας, ενώ δεν είναι προσβάσιμος ο επαρχιακός δρόμος προς το Νοσοκομείο Κέρκυρας», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει και η εθνική οδός Κέρκυρας – Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής με αποτέλεσμα να «κοπεί» στη μέση το νησί για πολλές ώρες.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο όμως χρειάζεται προσοχή λόγω κατολισθήσεων», επισημαίνει ο κ. Μηλιώτης.

Σπίτια και καταστήματα στο νερό

Την ίδια ώρα τους κόπους μιας ζωής είδαν να καταστρέφονται πολλοί καταστηματάρχες, που μέσα σε λίγη ώρα είδααν τόνους νερού και λάσπης να πνίγουν τα καταστήματά τους στην περιοχή του Περάματος και της Μεσσογγής, αλλά και περιμετρικά της πόλης της Κέρκυρας.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσαν και πολλά σπίτια κυρίως στην περιοχή του κάμπου του Ποταμού. Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και την υψηλή στάθμη που έφτασε το ποτάμι «Ποταμός», το οποίο υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Αποκλείστηκαν μαθητές

Η κακοκαιρία οδήγησε στον αποκλεισμό και πολλών μαθητών γυμνασίων και λυκείων.

«Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.

Να σημειωθεί ότι σήμερα κλειστά είναι τα σχολεία σε όλα τα νησιά του Ιονίου και τα μαθήματα γίνονται όπου είναι εφικτό, λόγω διακοπών ρεύματος και internet, διαδικτυακά.

Αυτή την ώρα έντονα είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε περιοχές της Άφρας, της Κυράς Χρυσικού, στου Γαστουρίου, στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και στην Εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης στο ύψος του Περάματος και της Μεσσογγής.

«Βρισκόμαστε όλοι επί ποδός. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής και Νότιας Κέρκυρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, δεν έχουν σταματήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας να επεμβαίνουν στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να ανοίξουν τους δρόμους. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει το νησί είναι δύσκολη. Εκτός από τις φυσικές καταστροφές είναι πολύ σοβαρές οι υλικές ζημιές που έχουν υποστεί συνάνθρωποί μας και θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειαρχης Πολιτικής Προστασίας Ιονίων Νήσων Νίκος Μηλιώτης. Ανέφερε πως πρώτο μέλημά του ήταν η διάσωση όσων κινδύνεψαν, χωρίς να κρύβει ωστόσο τους φόβους του «μήπως κάποιος συνάνθρωπός μας έχει κάπου εγκλωβιστεί ή αγνοείται και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό».

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας». Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο νησί επτά αεροπλάνα από Αγγλία, Ιταλία και Ιρλανδία. Τα τέσσερα προσγειώθηκαν στην Αθήνα, δύο στην Πρέβεζα και ένα στο Μπράρι της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το corfutvnews.gr, παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία ήταν πιο ασθενής από την «Αθηνά» που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το έδαφος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το μεγάλο ύψος βροχής την Πέμπτη. Ενδεικτικά, σε αρκετές περιοχές έχουν πέσει πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε 10 μέρες. 

image

image

image

image