Την ώρα που η έλλειψη αυτόματου ποτίσματος στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περιπάτου έχει προκαλέσει χλευαστικά σχόλια, με δεδομένο και τα μεγάλα ποσά που δόθηκαν, ο δήμος Αθηναίων ξεκινά πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα».

Ads

Το πρόγραμμα καλεί τους πολίτες να υιοθετήσουν ένα νεόφυτο δέντρο και να το ποτίζουν. Μάλιστα υπάρχει και ειδική εφαρμογή στο κινητό.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για την ανάθεση μιας κατεξοχήν δημοτικής αρμοδιότητας στους πολίτες, διότι ο δήμος ομολογεί, εμμέσως, ότι, λόγω έλλειψης μέσων, χάνει από 10% έως 40% των νεοφυτεμένων δέντρων. Ο ίδιος ο δήμος σημειώνει ότι αυτό συμβαίνει «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των αναγκών πυροπροστασίας όπου και απασχολούνται οι υδροφόρες του».

Έτσι μας λέει ότι «είναι λοιπόν σημαντικό να ποτίζουμε τα δέντρα με 15 λίτρα νερό κάθε 2 μέρες κατά τη θερμή περίοδο (Μάιο έως Σεπτέμβριο), ώστε να αυξήσουμε την πιθανότητα επιβίωσής τους. Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, τα δέντρα χρειάζονται πότισμα 1 φορά την εβδομάδα με 10 λίτρα νερό».

Ads

Αν το ξεχάσεις, λαμβάνεις υπενθυμίσεις κάθε φορά που είναι αναγκαίο να το ποτίσεις. Κάθε δημότης μπορεί να υιοθετήσει έως τρία δέντρα, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.