Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος να υπερασπιστεί η χώρα το δικαίωμά της για την επέκταση της κυριαρχίας της στα 12 ναυτικά μίλια, παρά να «το ασκήσει» εξέφρασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου», τόνισε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανέφερε πως ο λόγος είναι η έντονη αμφισβήτηση από την Τουρκία του κυριαρχικού δικαιώματος, de facto αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων.

«Δεν είχαμε το παράνομο και ανυπόσταστο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε αυτή την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 σχεδόν ημέρες στον χώρο των δυνητικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλιών από ελληνικά νησιά», πρόσθεσε.

Ads

Σχετικά με την κριτική που δέχεται ως αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι η «διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύει την αποτροπή, ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουγού».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι «ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ανήσυχοι», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην «προσπάθεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ευχόμενος «να έχει αποτέλεσμα». Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «αν έχουμε για μία ακόμη φορά αποτυχία» και «η ΕΕ σταθεί κατώτερη των περιστάσεων απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας που έχει λάβει νέες διαστάσεις», την «ευθύνη» θα έχει μεν ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα αφορά και ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν έχουν σημασία οι διατυπώσεις», αλλά πρέπει να υπάρχει ένας «μηχανισμός κυρώσεων» απέναντι στην Τουρκία, που θα μπορεί να της επιφέρει «σοβαρά οικονομικά πλήγματα» σε περίπτωση που συνεχίζει την «παραβατική συμπεριφορά». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει και η «θετική ατζέντα» στο τραπέζι, καθώς, όπως είπε, ο «μόνος τρόπος» διαπραγμάτευσης είναι το «καρότο και το μαστίγιο».

Στην ερώτηση για το επιχείρημα της μη αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σημείωσε ότι ακόμα και στη Ρωσία οι κυρώσεις της ΕΕ επέφεραν σημαντικά οικονομικά πλήγματα, ενώ στην Τουρκία, που βρίσκεται σε «μεγάλη οικονομική δυσκολία» θα είναι «παραπάνω από ενοχλητικές».

«Να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι «μεγάλες δυνάμεις» και κυρίως η ΕΕ, παρ’ όλο που «ενοχλούνται» από τη στάση της Τουρκίας, «δεν θέλουν να τα βάλουν» μαζί της, γιατί έχουν «ζωτικά οικονομικά συμφέροντα». Ως εκ τούτου, συνέχισε, είναι «κρίσιμο» η κυβέρνηση να αντιδράσει, γιατί η Τουρκία έχει «αναβαθμίσει την προκλητικότητά της». Όπως εξήγησε, υπάρχει διαφοροποίηση, καθώς «μέχρι χθες είχαμε αμφισβήτηση ενός δυνητικού κυριαρχικού δικαιώματος, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ», ενώ τώρα, «αν διεξαχθούν έρευνες σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από Καστελόριζο θα έχουμε αμφισβήτηση δυνητικής κυριαρχίας». «Μεγάλη διαφορά, πρακτικά και νομικά», κατέληξε.