Στις 4 Ιανουαρίου, από την Πιερία,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης Μητσοτάκης δήλωνε ότι «η χώρα έχει εθνική γραμμή όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα».

Ads

Στις 24 Ιανουαρίου, στην Κ.Ο. της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», και στις 27 Ιανουαρίου διακήρυσσε ότι «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Πριν από μία εβδομάδα επίσης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Εντουαρντ Κούκαν, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωνε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοματολογικού.

Την Τρίτη, αμέσως μετά τις επίσης ανακοινώσεις για την επίτευξη της συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η λύση είναι κακή». Έσπευσε μάλιστα να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 9:30 το πρωί, για να θέσει, όπως προανήγγειλε, θέμα μη νομιμοποίησης της κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία για το Μακεδονικό. Τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προεξοφλήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης χαράσσοντας και την τελική γραμμή της ΝΔ επί της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ:

Ads

«Η ΝΔ με μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα δεν θα συμφωνήσει ποτέ», δήλωσε το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης, σπεύδοντας να προκαταλάβει και τη σύνταξη σ’ αυτήν τη θέση όλων των στελεχών της ΝΔ: «Δεν το λέω εγώ», είπε, «το λέει ο κ. Μητσοτάκης και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές ή άλλες τάσεις. Το δήθεν εγώ είμαι ο πιο σκληρός και η Μπακογιάννη η πιο ήπια είναι τέχνασμα της κυβέρνησης. Δεν είναι του Γεωργιάδη η γραμμή, είναι του Μητσοτάκη η γραμμή».  

Λίγες ώρες αργότερα, τη σκυτάλη έπαιρνε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή παίζοντας το «χαρτί» του Πάνου Καμμένου και καλώντας ουσιαστικά τον υπουργό Αμυνας να μπλοκάρει – με ποιον τρόπο άραγε; – την υπογραφή της συμφωνίας. «Όποιος διαφωνεί, δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει συμφωνίες που παράγουν έννομες συνέπειες».

Εν ολίγοις, ενώπιον της ιστορικής λύσης του Μακεδονικού και μετά από αλλεπάλληλες μετατοπίσεις θέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση στρατεύονται στη γραμμή Αδωνι και Σαμαρά και ετοιμάζουν… ανένδοτο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά το χθεσινό, πρώτο τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ που άνοιξε και τον δρόμο της συμφωνίας, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ επέλεξε στάση πλήρους άρνησης, μετωπικής σύγκρουσης και επιχείρησης «απονομιμοποίησης» της κυβέρνησης.

Προκειμένου να υπηρετηθεί αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση οχυρώνεται πίσω από τρία – εμφανώς ασταθή – επιχειρήματα: Το πρώτο είναι η ύπαρξη στο κείμενο της συμφωνίας του δικαιώματος της πΓΔΜ να αυτοπροσδιορίζει ως «μακεδονική» τη γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών της. Η πρόβλεψη αυτή συνοδεύεται από την ρητή παραδοχή πως τόσο η γλώσσα όσο και το γένος είναι σλαβικής και αλβανικής προέλευσης και δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία ή την ελληνική Μακεδονία. Παρά ταύτα, η ΝΔ κάνει λόγο για μείζονα εκχώρηση και θεωρεί πως η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα αποτελούν την επιτομή του αλυτρωτισμού.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι ο ετεροπροσδιορισμός πίσω από τη στάση των ΑΝΕΛ: Η ΝΔ θα καταγγέλλει σε όλους τους τόνους πως από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν ενιαία γραμμή στο Μακεδονικό δεν νομιμοποιείται η υπογραφή συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, δε, στην Πειραιώς συζητείται και η κατάθεση πρότασης μομφής με αιχμή τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Και το τρίτο επιχείρημα είναι πως η λύση που φέρνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ απέχει από εκείνη του Καραμανλή και του Βουκουρεστίου, παρ’ ότι περιλαμβάνει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, και αλλαγή του συντάγματος. Η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, είναι πως η εθνική γραμμή του 2008 προέβλεπε «πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Με αυτό το «οπλοστάσιο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει το πολιτικό – και εθνικό – ρίσκο και λέει το «μεγάλο όχι» στη λύση του Μακεδονικού. Ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να γίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο… Ματαρέλα της Ελλάδας και να «αποκηρύξει» και εκείνος (πώς άραγε;) τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ…