Μετά τον ορισμό της Πόπης Τσαπανίδου ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εντατικοποιήθηκαν οι συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαδοχή του Γιάννη Οικονόμου που θα πολιτευτεί στη Φθιώτιδα και, επομένως, σύντομα, θα εγκαταλείψει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Ads

Η αναζήτηση δημοσιογράφου δεν απέδωσε, με τον Δημήτρη Οικονόμου του ΣΚΑΪ να μην αποδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση με υποψηφιότητα στην Καρδίτσα και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Η κυρίαρχη σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συγκροτηθεί μια ομάδα που θα μοιραστεί την ευθύνη. Η εκπρόσωπος των ευρωβουλευτών Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είναι δυο γυναίκες στις οποίες φαίνεται πως επενδύει ο πρωθυπουργός, ενώ περισσότερο θα βγαίνει στα ΜΜΕ ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, που είχε διατελέσει εκπρόσωπος του Ποταμιού και της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει δηλαδή εμπειρία. 

Τα κεντρικά πρόσωπα για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ads

Ο Α. Σκέρτσος, με καταβολές στην κεντροαριστερά, εκπροσωπεί το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και τον τεχνοκρατισμό-επαγγελματισμό στη διακυβέρνηση που διαφημίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Ο Ν. Χαρδαλιάς θεωρείται κατάλληλος για την ατζέντα των ελληνοτουρκικών στην οποία επενδύει ο πρωθυπουργός για να ξεφύγει από τις υποκλοπές και τα σκάνδαλα διαφθοράς. 

Σκέρτσος και Χαρδαλιάς έχουν διαφορετικό προφίλ. Ο υπουργός Επικρατείας είναι λιγότερο θυμικός και λιγότερο λαϊκός από τον υφυπουργό Αμυνας, επομένως απευθύνονται σε διαφορετικά ακροατήρια. Και οι δύο έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Κ. Μητσοτάκη και συνδέονται μαζί του με στενή προσωπική σχέση. 

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δεν τα πάει καλά με τον Α. Σκέρτσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τις ισορροπίες στο Μέγαρο Μαξίμου, και επομένως μια συνέργεια μεταξύ τους θα ήταν δύσκολη. 

Αντίθετα Σκέρτσος και Χαρδαλιάς έχουν καλή σχέση μεταξύ τους και για το λόγο αυτό θεωρούνται στο επιτελείο του πρωθυπουργού στέρεο δίδυμο. 

Βέβαια, αυτές είναι λύσεις ανάγκης, με την έννοια ότι αν προέκυπτε μια επιλογή πιο θεαματική που θα μπορούσε να προκαλέσει όση εντύπωση έκανε η Πόπη Τσαπανίδου, τότε θα προκρινόταν.