Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – κατά την πρωτολογία του στη Βουλή – για αύξηση του προστίμου της παραβίασης μέτρων κατά του κορονοϊού (μάσκες και μετακινήσεις) στα 500 ευρώ, ο ίδιος στην τριτολογία του υπαναχώρησε, ανακοινώνοντας πως «παγώνει» την αύξηση για 10 μέρες. Όπως είπε η αύξηση του προστίμου θα επανεξεταστεί τότε, αφού πρώτα «αξιολογηθει η συμπεριφορά των πολιτών». 

Ads

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων. Όσο αυτό δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την πρωτολογία του. 

Η αύξηση του προστίμου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Οι αναρτήσεις στα social media πήραν «φωτιά», ενώ από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως αντιμετωπίζει την πανδημία με αντίληψη καταστολής. Όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη απόφαση, αλλά για το πνεύμα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα και «το γενικευμένο πνεύμα αδικίας που επικρατεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Η βασική έγνοια σας και μέθοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι η πρόληψη, είναι η καταστολή. Μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοιδη, και όχι από τον υπουργό Υγείας», τόνισε. 

«Σήμερα, ανακοινώσατε ότι το ατομικό πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων πηγαίνει από τα 300 στα 500 ευρώ. Είναι, δηλαδή, θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ και τώρα που θα είναι ακριβότερο θα τα τηρεί;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο, λόγου χάρη για μια αστοχία στον χρόνο επιστροφής στο σπίτι, να πρέπει πληρώσει 500 ευρώ ενώ παίρνει 534 ευρώ για να βγάλει τον μήνα;». Μάλιστα, σκωπτικά, προέτρεψε τον πρωθυπουργό να ορίσει το πρόστιμο στα 534 ευρώ προκειμένου όσοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας να δίνουν όσα ακριβώς λαμβάνουν μηνιαίως.

Ads

«Και εντάξει, εσείς την ανεμελιά της Πάρνηθας μπορείτε να την πληρώσετε. Κι όσοι είμαστε στην Βουλή που έχουμε έναν μηνιαίο μισθό με τον οποίο μπορούμε να πληρώσουμε 500 ευρώ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Όπως εσείς διαπιστώσατε… “η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι εξαρτημένη από τον μισθό της” και το επίδομα των 534 ευρώ […] Διότι μετά τις 9 το βράδυ οι πολίτες θα πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ αν πάνε στο περίπτερο τη στιγμή που κάποιοι άλλοι κάνουν διακοπές στο Ντουμπάι. Σαν να μην τρέχει τίποτα».

Τονίζοντας αυτό το πνεύμα αδικίας υπογράμμισε πως τα μέτρα που «είναι χρήσιμα και αναγκαία» πρέπει να ισχυουν για όλους «και όχι να αυξάνεται το πρόστιμο στους φτωχοδιάβολους και να είστε άνετοι και ασύδοτοι απέναντι σε αυτούς που μας κουνούν και το δάχτυλο, κάνοντας διακοπές στο Ντουμπάι και ενδεχομένως φέρνοντας και τον κορονοϊό».   

Τελικά μετά τις αντιδράσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε ύστερα από 6 ώρες, στην τριτολογία του, να ανακοινώσει πως το πρόστιμο αναστάλλεται και θα επανεξεταστεί μετά από κάποιες ημέρες. «Είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μία εβδομάδα για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες», είπε, κάνοντας λόγο για πολίτες που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.  «Σε μία κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη συλλογική ευθύνη και όχι του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 ημέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά τι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε.