Ένα εντυπωσιακά εύστοχο tweet ενός χρήστη των κοινωνικών δικτύων απέδωσε σε όλη της την έκταση την υποκρισία και τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα. Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άουσβιτς για τις εκδηλώσεις της 75ης επετείου μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ads

Απαντώντας, ουσιαστικά, στην ανιστόρητη αναφορά του αν. υπουργού Εσωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, πως η απλή αναλογική ευθύνεται για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ο χρήστης «kapoios allos», μετέδωσε: «Πάει ο Κυριάκος στο Άουσβιτς να τιμήσει τα θύματα της απλής αναλογικής».

Η ατυχέστατη δήλωση του Γ. Γεραπετρίτη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, τόσο για το γεγονός ότι είναι παντελώς άστοχη, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής, όσο και ανιστόρητη καθώς η απλή αναλογική της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, αντίθετα με όσα υποστήριξε ο υπουργός, επιβράδυνε την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, που θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα, με άλλο εκλογικό σύστημα.

Η υποκρισία έγκειται επίσης στο γεγονός ότι αρκετά ακραία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αρέσκονται στον ιστορικό αναθεωρητισμό και την απόπειρα εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Όμως ο πρωθυπουργός της χώρας συμμετέχει στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης του κολαστηρίου του Άουσβιτς από τον… Κόκκινο Στρατό, κατά την προέλασή του που κατέληξε στο Βερολίνο και απελευθέρωσε την Ευρώπη από τα δεσμά του Ναζισμού.

Η φετινή τελετή, με τη συμπλήρωση 75 ετών είναι αφιερωμένη σε όσους επέζησαν της ναζιστικής θηριωδίας ενώ ανάμεσα στους εκατοντάδες επιζώντες του μαρτυρικού στρατοπέδου συγκέντρωσης θα βρίσκεται και ο Μοσέ Αελιών, από τη Θεσσαλονίκη. Διοργανώνεται από το Εβραϊκό Κογκρέσο και την πολωνική κυβέρνηση, εκπροσωπούνται 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις, ενώ θα παρευρεθούν 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.