Με μία δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα του σκανδάλου των υποκλοπών, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθεάς και στο Επιχειρησιακό Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας δήλωσε ότι «Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές».

«Και δικαιολογημένα, θα έλεγα, καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «Αφού ο κ. Μητσοτάκης “μυρίζει” εκλογές ας τις προκηρύξει άμεσα για να σωθεί η κοινωνία».

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tvxs, ο πρωθυπουργός δέχεται ένθερμες εισηγήσεις ακόμη και για να προχωρήσει σε μια κίνηση απόλυτου πολιτικού αιφνιδιασμού, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για τον ερχόμενο Γενάρη.

Τα τρία σενάρια για τις κάλπες

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να εξετάζουν όλες σχεδόν τις πιθανές ημερομηνίες αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Υπό αυτό το πρίσμα, κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν είτε στις 15 Ιανουαρίου είτε στις 22 είτε ακόμη και στις 29 του ίδιου μήνα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η προκήρυξη των εκλογών θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ τυχόν δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα επιχειρήματα για εκλογικό αιφνιδιασμό

Όσα στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό το στήσιμο κάλπης μέσα στον Ιανουάριο, έχουν ως βασικό σκεπτικό το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων είτε αυτές αφορούν τυχόν νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις είτε την κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια.

Τα εν λόγω στελέχη βλέπουν μεν υψηλή δημοσκοπική αντοχή της ΝΔ και καθαρό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε κρίσιμα πεδία (κυρίως στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, στη διαχείριση κρίσεων και στα εθνικά θέματα), προκρίνουν όμως τις εκλογές «εδώ και τώρα» ακριβώς για να μην εξανεμιστεί αυτός ο αέρας πολιτικής κυριαρχίας μέσα στην εντεινόμενη φθορά που καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις έρευνες.

Παράλληλα, έχουν ως επιπλέον επιχείρημα ότι ο Ιανουάριος θα φέρει αυξήσεις της τάξης του 7,5% για πάνω από το 60% των συνταξιούχων, ενώ ως τότε θα έχει δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ στους οικονομικά ευάλωτους και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Όλα τα παραπάνω εκτιμούν πως θα ανακόψουν σε ένα βαθμό το κύμα δυσαρέσκειας που ενυπάρχει στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για εκλογές τον Μάιο και η «επιθυμία» οικονομικών παραγόντων για κάλπες τον Απρίλιο

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά στο τέλος της τετραετίας ή τουλάχιστον κοντά στη λήξη της.

Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από την Πάτρα, καθώς επεσήμανε πως «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή μου να εξαντλήσω την τετραετία».

Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο το γεγονός ότι συμπλήρωσε πως «εγώ δεν βλέπω δύο εκλογές αλλά σκέπτομαι τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να έχω αποφασίσει ποιά θα είναι η ακριβής ημερομηνία».

Η εν λόγω αναφορά έρχεται να «κουμπώσει» με τις πληροφορίες πως -όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs.gr– ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει στήσιμο κάλπης τον Μάιο, μια ανάσα πριν από τη λήξη της τετραετίας, με δύο ημερομηνίες να φέρονται ως οι επικρατέστερες: η 21η και η 28η του μήνα.

Το σκεπτικό φέρεται να είναι πως έως τότε θα έχει «κάτσει», με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η σκόνη των υποκλοπών, οι εργαζόμενοι θα έχουν εισπράξει και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι μνήμες από τον βαρύ χειμώνα της ακρίβειας θα έχουν μείνει πίσω.

Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και ένα σενάριο που διακινείται από οικονομικούς παράγοντες της χώρας, και βλέπει ως “καλές” ημερομηνίες για εκλογές τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, στις 2 και στις 9 του μήνα. Αρκετοί είναι οι οικονομικοί παράγοντες που επισημαίνουν ότι έως τότε θα έχει διαφανεί εάν επίκειται άμεσα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα την οποία η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει προεκλογική σημαία.

Εκτιμούν δε πως μια σχετική, έστω και πρόσκαιρη, ομαλοποίηση στις αγορές θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να πάει και σε κάποιες έξτρα παροχές χωρίς υψηλό δημοσιονομικό ρίσκο.