Αν και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνάντηση με την καγκελάριο A. Μέρκελ μετέθεσε μόνος του τη συζήτηση για το απώτερο μέλλον.

Ads

«Πρώτα θα κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μεταρρυθμιστική κυβέρνηση και μετά θα συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% μετατίθεται με τους θεσμούς για το 2021. Μόνο που το 2022 παύει έτσι κι αλλιώς η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5 %.

Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα στην αμνησία και στο μνημόνιο

Ads

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, λοιπόν, πως θεωρεί υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί, αλλά σημείωσε πως θα τηρηθούν οι στόχοι για το 2019 και το 2020. Τα θέματα αυτά, είπε, αφορούν τους θεσμούς και θα συζητηθούν με τους θεσμούς.

Όταν ρωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο, εάν έθεσε στην Α. Μέρκελ το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, κάνοντας λόγο για ένα δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.  «Ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση αυτού του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη σχέση των δυο λαών μας» επισήμανε. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε, επίσης, να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο Κ.  Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ότι πρέπει για να επιταχυνθεί η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία», ενώ παράλληλα θα βελτιωθούν οι συνθήκες όσων διαμένουν στα νησιά. Τόνισε ότι προσβλέπει στην βοήθεια και της Γερμανίας για την φύλαξη των συνόρων, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Α. Μέρκελ γνωρίζει τις θέσεις του, καθώς σημείωσε ότι η συμφωνία «έχει σοβαρά ελαττώματα αλλά μπορούν να αμβλυνθούν μέσα από τη συνολική ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».