«Μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες» υποσχέθηκε για τους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ρίχνοντας ευθύνες στα κυβερνητικά στελέχη τόσο για «αυτοαναιρούμενα μηνύματα», όσο και για το γεγονός πως δεν θα πρέπει να«προκαταλαμβάνουν» αποφάσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για την «κακοφωνία» των υπουργών της κυβέρνησης, με τις παλινωδίες και τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ο Κυριάκος σημείωσε: «Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός έχει μια ευαισθησία για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται».
«Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις, οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη είναι συλλογική, δεν βγάζεις κανείς την ουρά του απ΄εξω, και εγώ μιλάω πολλές φορές για αυτά τα θέματα και η απόφαση καταλήγει σε εμένα», είπε και έφερε ως παράδειγμα την τελευταία απόφαση για το Lockdown. «Yπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί», τόνισε. Ερωτηθείς αν «θα τραβήξετε αυτιά δηλαδή», απάντησε: «Το έκανα ήδη. Στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και λιγότερες παρουσίες στα μέσα ενημέρωσης» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.
Η Ικαρία «πλήγωσε τους πολίτες»
Σε ό,τι αφορά στο φαγοπότι στην Ικαρία, ο πρωθυπουργός «διαβεβαίωσε» ότι «δεν θα επαναληφθεί», αν και έκανε λόγο για ένα ολιγόλεπτο «κέρασμα»: «Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες. Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα επαναληφθεί. Ένα κέρασμα 15 λεπτών ήταν και συμμετείχαν όλοι όσοι ήταν και στο ελικόπτερο μαζί μου. Ενδεχομένως ενοχλήθηκαν γιατί πήγε στην Ικαρία ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός. Είμαι πολύ ανοιχτός στην κριτική, αλλά μη φτάσουμε στο άλλο άκρο» σημείωσε.
Ωστόσο συνέχισε επιτιθέμενος στην αξιωμαρτική αντιπολίτευση: «Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ικαρία. Και ο κύριος Τσίπρας έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά, συζήτησε με φορείς σε κλειστά μαγαζιά και προφανώς ήταν παραπάνω από 10 άτομα και δε φορούσαν και μάσκες. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».
Για το καθολικό lockdown στην Αττική
Σε ό,τι αφορά στο καθολικό lockdown στην Αττική, είπε ότι «αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». «Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά. Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ.».
Σημείωσε επίσης ότι αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις.
«Η αστυνόμευση έχει τα όριά της. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος» διαπίστωσε. «Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί.».
Για τα σχολεία
«Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική» είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα» υποστήριξε.
«Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους».
Για τη διαχείριση της πανδημίας
«Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής».
Για τον εμβολιασμό
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα εμβόλια ως «μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση». «Πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία.
»Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση.».
Τόνισε επίσης ότι «είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία» για τα εμβόλια. «Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις».
Για την οικονομία
«Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώση το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας.
»Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ.
»Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας. Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί.
»Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα.».
Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο». «Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρηγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται. Όταν θα φτάσουμε στο σημειο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Για το Μάτι
«Το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Ήταν από τις τραγωδίες που μας σημάδεψε. Με σημάδεψε και μένα. Ουδείς αθώος ένοχος, ουδείς ένοχος αθώος» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Να φροντίσουμε να τρέξουμε την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε στο Μάτι. Είναι μέρα με τη νύχτα αυτό που κάνουμε στην Πολιτική Προστασία σήμερα με αυτό το οποίο γινόταν.
»Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη. Όλοι αισθανόμαστε ευθύνη.
»Φυσικές καταστροφές θα έχουμε αλλά να είμαστε πιο έτοιμοι. Να μην ξαναδούμε τον αφόρητο κυνισμό που είδαμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για τα ελληνοτουρκικά
«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα μας, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
«Αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Για το κυπριακό υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σ αυτό θα κινηθούν.
»Στα διμερή μας κρατώ το γεγονός – δεν θα μείνω στη σημερινή τοποθέτηση, τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται για ρητορικούς λόγους – ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Το πλαίσιο συγκεκριμένο. Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και τη ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζω η σημερινή έξαρση να είναι της στιγμής. Η Ελλάδα έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της Ευρώπης. Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας . Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός.
»Δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης ούτε γκρίζων ζωνών. Η ουσία του θέματος είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη. Η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και η τακτική των ΗΠΑ. Και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων. Η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση που να μπορεί να αντέχει ένα τέτοιο πλέγμα.
»Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες. Νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα.
»Όταν πάει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.
»Αν το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχαιρένουν. Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διαθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ για τις σχέσεις με την Τουρκία».
Για την διαμσολάβηση της Γερμανίας ο πρωθιυπουργός είπε ότι «η καγκελάριος Μέρκελ δεν είναι διαιτητής μεταξύ δύο μερών που διαφωνούν». «Αν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο πρέπει να μιλάει και με την άλλη μεριά. Τελικά δεν είναι ζήτημα τρίτου. Κανείς τρίτος δεν θα μας λύσει τις διαφορές μας. Εμείς θα τις λύσουμε μεταξύ μας. Υπάρχουν ζητήματα που έχουμε εγείρει για τη γερμανική πολιτική, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
»Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε και χθες ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τον πρόεδρο Μακρόν. Η Ελλάδα δεν απειλείται. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε. Δεν είναι οι συνθήκες ώριμες», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Εκτίμησε τέλος ότι οι Έλληνες είναι «αισιόδοξοι»: «Στο 2020 έπεσαν πολλά μαζί. Πιστεύω ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είναι ενδιαφέρον που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αισιόδοξη. Μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας, ανακαλύψαμε πράγματα για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα, για να περάσουμε σε άλλο τρόπο ζωής.».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >