Να κάνουν «κράτει» κάλεσε όσα στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο. Με εμφανώς ειρωνικό ύφος απευθύνθηκε στους «βιαστικούς» καθιστώντας για μια ακόμη φορά σαφές ότι ο ίδιος κρατάει τα κλειδιά του σαλονιού της εξουσίας και δεν πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης παρά μόνο λίγο πριν την ανακοίνωσή της.

Ads

Πραγματικά, ακόμη και οι σίγουροι ότι θα υπουργοποιηθούν (πχ Χατζηδάκης, Σκυλακάκης), εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία, δεν έχουν κάποιο σαφές σήμα για τις προθέσεις του Μητσοτάκη ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν στους συνομιλητές τους.

Από την άλλη,  όσοι ανησυχούν ότι θα αποκλειστούν δεν έχουν καμία πληροφορία μέσα από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ακόμη και όταν έχουν προσπαθήσει να μάθουν ο,τιδήποτε.

Στο παρασκήνιο, η συζήτηση για το «γερό ταρακούνημα» που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ζωηρή στο εσωτερικό της ΝΔ με κυρίαρχη την εκτίμηση ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει σαφώς κεντρώο στίγμα και περισσότερα στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά, πέρα από τις περισσότερες γυναίκες.

Ads

Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης από τη μια αποδοκιμάζει την ονοματολογία και από την άλλη τροφοδοτεί τη σεναριολογία για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης δείχνει περιπαικτική διάθεση απέναντι στα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ που προσπαθούν να μαντέψουν τα σχέδιά του και την ίδια ώρα να μην θεωρηθούν ύποπτοι για διαρροές.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε στο twitter σε μια ανάρτηση που αναφερόταν σε ενδεχόμενο αποκλεισμό όσων προέρχονται από τον ΛΑΟΣ δηλώνοντας τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανεξάρτητα από το ρόλο που θα του δώσει ή δεν θα του δώσει.

Συγκεκριμένα είχε γράψει: «Νομίζω πραγματικά ότι το -20% σας έχει πειράξει πάρα πολύ τελικά. Έχω δηλώσεις πολλές φορές, το γράφω και σε σας, δεν ασχολούμαι ποτέ με σενάρια και Υπουργεία. Το Σύνταγμα ορίζει αποκλειστικά ως υπεύθυνο για την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Πρωθυπουργό και εμένα ως Δεξιό η ιεραρχία μου αρέσει και την σέβομαι. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον στηρίζω και θα τον στηρίζω ανεπιφύλακτα όποια θέση και να μου δώσει ή και να μην μου δώσει. Δεν εξαρτώ την στήριξη μου σε αυτόν από κανένα αντάλλαγμα»