Μετά το σάλο που προκλήθηκε από την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη της «μυστικής διπλωματίας» και της «έγγραφης συμφωνίας» με την Τουρκία στο Βερολίνο, για την οποία κανείς δεν είχε ενημερωθεί, νέες φωτιές ανάβει μια θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, τόσο στο ίδιο επίμαχο άρθρο σε διεθνή ΜΜΕ όσο και στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη Med7, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη οριοθετημένη»(«non delimited waters») την περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες επί έναν μήνα το Oruc Reis σημειώνοντας επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτάσματος φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί».

Σημειώνεται πως η επίσημη ελληνική θέση είναι πως πρόκειται για ελληνικά χωρικά ύδατα και πως το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική ΑΟΖ, ωστόσο με την αναφορά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης «γκριζάρει» από μόνος του την περιοχή. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την ίδια περιοχή την οποία είχαν χαρακτηρίσει οι ΗΠΑ ως «αμφισβητούμενα ύδατα». 

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με αναλυτές, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το αν ο ίδιος υιοθετεί την άποψη πως ό,τι είναι πέραν του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή και η περιοχή Ροδος – Καστελόριζο, που έμεινε εκτός από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ, είναι «αμφισβητούμενο και μη οριοθετημένη ζώνη».

Ads

Όπως προαναφέρθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση αυτή και στις χθεσινές επίσημες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Med 7 στην Κορσική σημειώνοντας πως «η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι «είναι σαφές από το άρθρο του πρωθυπουργού ότι μιλάμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και την παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού για διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων αλλά και την ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας πριν από λίγες εβδομάδες με την τουρκική πλευρά.