Τον Αϊνστάιν θέλησε να επικαλεστεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίθεση του στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλής. Όμως το “επικοινωνιακό εύρημα” κατέληξε σε φιάσκο. Ο λόγος ήταν πως η φράση που χρησιμοποίησε δεν ήταν του Αϊνστάιν όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ads

“Εσείς κύριε Τσακαλώτε θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Άδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ωστόσο η φράση δεν ανήκει στον Αϊνστάιν, αλλά εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1983 στο βιβλίο Sudden Death της Rita Mae Brown. “Unfortunately, Susan didn’t remember what Jane Fulton once said, ‘Insanity is doing the same thing, over and over again, but expecting different results”, αναφερόταν στο βιβλίο. 

Την γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασε και ο Αλέξης Τσίπρας: “Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας μια παρατήρηση στην εισαγωγή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη που αναφέρθηκε σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν. Μόνο που αυτό δεν το είπε ο Αϊνστάιν κύριε Μητσοτάκη. Είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Καλό θα είναι οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά Hoaxes πριν σας λένε τι να πείτε. Εντάξει ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να ψάχνετε και λίγο”. 

Ads