Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση τους οποίους κατηγόρησε ότι επαναφέρουν την χώρα στην «κανονικότητα της διαπλοκής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε για δεύτερη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα την «επιεική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς». 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με ολομέτωπη κατά Μητσοτάκη, λέγοντας: «Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ με αποκαλέσατε ψεύτη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης είστε εσείς».

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ, και παρήχθη αποτέλεσμα», πρόσθεσε. 

Ads

«Μόλις τέσσερις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται να κερδίσουν το χαμένο έδαφος τεσσάρων ετών. Επαναφέρουν την κανονικότητα της διαπλοκής & της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κοστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη εις υγείαν των κορόιδων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

«Με ποια λογική η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει; Άκουσα την απάντηση: ‘Για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες όσο αργεί η δικαιοσύνη’. Αλήθεια, ποιοι θα βρίσκονται σε ‘ομηρία’; Οι υπόδικοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές και τραπεζίτες που οι λογαριασμοί τους έχουν δεσμευθεί γιατί ελέγχονται για ξέπλυμα;», πρόσθεσε. 

«Όμηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα; Μιλάμε για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας. Ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί το κάνατε; Δεν το είχατε στο πρόγραμμά σας, δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό», κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό. 

«Στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών η ΝΔ εξασφαλίζει ασυλία για τα θαλασσοδάνεια που δόθηκαν τόσα χρόνια, αλλά και για τα επόμενα. Αυτό που τόσο επίμονα ζητούσαν οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  το ψήφισε μόλις έγινε κυβέρνηση», τόνισε. 

«Στους τραπεζίτες εξασφαλίζετε ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια & δάνεια σε ΜΜΕ. Μας είπατε ότι δήθεν το κάνετε για να προχωρήσουν δίχως φόβο σε διαγραφές και μειώσεις χρεών. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε οι δανειστές ζήτησαν κάτι τέτοιο. Εμείς το ρυθμίσαμε με νόμο, να γίνεται χωρίς φόβο διώξεων», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στα γνωστά «θαλασσοδάνεια» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας, διερωτήθηκε: «Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis; Αν αυτό εννοείτε λοιπόν, λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση». 

Μητσοτάκης: Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων, ούτε των πανεπιστημίων

«Ξεκινήσατε με ύβρεις και χαρακτηρισμούς, θέλατε να πέσουμε σε για παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω», είπε απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Είχαν κατατεθεί 319 ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, απαντήσατε στις 11, μια κάθε πεντέμισι μήνες. Δεν απαντούσατε ως πρωθυπουργός αλλά ως βουλευτής. Ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Σας καταδιώκει», υποστήριξε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενες στο Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: 

«Οι επίκαιρες ερωτήσεις πρέπει να είναι σύντομες. Μου καταθέσατε τρισέλιδη ερώτηση με ανύπαρκτες παραδοχές, τονίζοντας ότι για το θέμα του ποινικού κώδικα αλλά και αυτό της ασυλίας τραπεζιτών υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις. Πάλι αδιάβαστος κ. Τσίπρας; Διαβάστε την εσύ ο ίδιος την ερώτηση ώστε να έχετε προσωπική άποψη σε αυτά που καταθέτετε».

Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είπε πρωθυπουργός. «Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδων με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων, ούτε των πανεπιστημίων. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας. Πάμε να δούμε τι κάνατε για τα εγκλήματα του λευκού κολάρου εσείς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε απόλυτα την κυβερνητική πολιτική. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατά Διαφθοράς σας εγκαλούν και σας εγκαλούσαν ότι μετατρέψατε την δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. Δώστε τα αυτά στον κ. Τσίπρα να τα διαβάσει. Μήπως έγιναν ερήμην της δικής σας βούλησης να πατάξετε την διαφθορά; Αυτά εσείς τα κάνατε κ. Τσίπρα και εμείς τα διορθώνουμε. Προσέξετε λοιπόν τα λόγια σας για τα λευκά κολάρα γιατί μπορεί να είναι λερωμένα και να μην φορούν γραβάτα», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τσίπρας: Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη 

Έωλα και φτωχά χαρακτήρισε τα επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του.

«Τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας δεν έχουν μπει στο αρχείο, τα θαλασσοδάνεια στα ΜΜΕ δεν έχουν μπει στο αρχείο. Άρα με αυτό που νομοθετήσατε, αυτό που πραγματικά επιδιώκετε είναι για αυτές τις κρίσιμες για το πολιτικό σύστημα υποθέσεις να δημιουργήσετε όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην πρωτολογία του Κ. Μητσοτάκη.

«Είπατε ότι δε θα μπορούμε να οδηγηθούμε σε γενναίες αναδιαρθρώσεις αν δεν δώσουμε ασυλία στα τραπεζικά στελέχη. Ποιες είναι αυτές οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας και πιθανόν να εμποδιστούν; Μήπως τελικά στο μυαλό σας έχετε και την υπόθεση της Forthnet; Που ο φίλος σας και υποστηρικτής και χορηγός σας επιχειρηματίας έρχεται να πάρει μία επιχείρηση με κούρεμα πάνω από 90% των χρεών που δε θα μπορούσε να δει καμία υγιής επιχείρηση της χώρας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν είναι ένας από τους λόγους που προχωρείτε σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα σας πιάσαμε άλλη μία φορά με τη γίδα στην πλάτη. Είναι έωλα και φτωχά τα επιχειρήματά σας, έχει καταλάβει ο λαός γιατί σας εγκαλούμε εμείς και η διεθνής δημοσιογραφική κοινότητα. Δημιουργείτε ένα στίγμα για τη χώρα στο εξωτερικό. Με αυτό το στίγμα δε θα έρθουν επιχειρηματίες σε μία χώρα που υπάρχει ασυδοσία και οι ανταλλαγές γίνονται κάτω από το χαλί» τόνισε.

Μητσοτάκης: Γιατί δεν με ρωτάτε για τον αντικαπνιστικό. Δεν απασχολεί τους πολίτες η διαφθορά

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. «Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν». 

«Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.