Άρωμα εκλογών είχαν την Πρωτοχρονιά τα πηγαδάκια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ μάλιστα, αυτό με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Δ. Κουτσούμπα έβγαλε είδηση.

Ads

Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Γιάννης Δραγασάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπουργοί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχιεπίσκοπος, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί, έγιναν δεκτοί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το χρόνο της κάλπης, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όμως, όπως υποστηρίζει και ο Περισσός ο πρωθυπουργός φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι οι κάλπες θα στηθούν αμέσως μετά τον Απρίλιο.

Σε «πηγαδάκι» που είχαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, σύμφωνα με πηγές του Περισσού ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά».

Ads

Όταν ο κ. Κουτσούμπας επέμεινε «πότε ακριβώς;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε «μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».
Πάντως ενώπιον δημοσιογράφων ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα.

Αντιθέτως, είπε ότι η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό δεν έχει σχέση με τις εκλογές.

Όπως διευκρίνισε η επιλογή να έρθει η αύξηση έναν μήνα νωρίτερα, ενέχει το στοιχείο, ότι τελειώνει το πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος που απασχολείται στον τουριστικό κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση, εκλογικό έτος είναι το 2023 και από την πρώτη κιόλας ημέρα του οι προετοιμασίες στα κόμματα έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.

Οι κάλπες, πάντως, θα στηθούν με βάση το νέο εκλογικό χάρτη της χώρας, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την ακριβή ημερομηνία των εκλογών είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις και ένα απ’ τα επικρατέστερα σενάρια θέλει τις εκλογές να διεξάγονται είτε τη 2α είτε την 9η Απριλίου, κάτι που τοποθετεί την ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη μέσα στον Μάιο και πάντως πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν 1 και 2 Ιουνίου για ΕΠΑΛ και Γενικά Λύκεια.