Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετέβη λίγο πρίν τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τον οποίο παρέλαβε τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά και την παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε στον κ. Παυλόπουλο ότι πρόκειται για μια ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, τονίζοντας ότι θα κάνει χρήση της εντολής, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Όπως είπε, θα διερευνήσει εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει εμπιστοσύνη ή ανοχή σε μία κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Μεϊμαράκης εκδήλωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και είπε χαρακτηριστικά: «Θα επισκεφθώ την πρόεδρο της Βουλής, να τη ρωτήσω για τη δύναμη των κομμάτων και να την παροτρύνω να κάνει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων. Να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μία σοβαρή λύση ώστε να αποφύγουμε όλα τα αρνητικά που μπορεί να προκαλέσει η εκλογική διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει σε τίποτε».

Δείτε το βίντεο από τη συνάντηση Παυλόπουλου – Μεϊμαράκη

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση, θα δεχθεί σήμερα Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 και ώρα 10 π.μ., τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκειμένου να του αναθέσει, κατά τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 και 4 του Συντάγματος, διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης που ν’ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής».

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή του κ. Μεϊμαράκη, να ζητήσει και να λάβει τη διερευνητική εντολή, είναι στην πράξη άνευ αντικρύσματος, καθώς χωρίς το «Ναι» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ δεν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Εντάσσεται δε στην πρόθεση του κ. Μεϊμαράκη να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ώστε να μη βγει η καθορισμένη από τον πρωθυπουργό ημερομηνία της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ads

Να σημειωθεί, μάλιοτα εδώ, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ  άφησε ανοικτό χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντησή του και με τον αρχηγό του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μεϊμαράκης δεν απέκλεισε συνομιλίες και με τη Χρυσή Αυγή για να κάνει κυβέρνηση