Η γνωριμία του με τον Μάριο Φραγκούλη μετρά είκοσι χρόνια. Στην ερώτηση πόσες συναυλίες με έργα Μίκη Θεοδωράκη έχει διευθύνει στη μακρά πορεία του, απαντά «δεν μετρώ, κάθε μία αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της άλλης…». Λίγο προτού ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη προκειμένου να συναντήσει τη Budapest Primarius Symphony Orchestra και τον βιρτουόζο βιολονίστα Zoltan Maga για τις πρόβες, το tvxs είχε μια σύντομη συνομιλία με τον αρχιμουσικό, ο οποίος διευθύνει τη συναυλία της 9ης Μαΐου «O Mάριος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη είκοσι χρόνια μετά», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μουσική παράσταση την οποία ο Μάριος Φραγκούλης έχει αφιερώσει στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ads

Το πρόγραμμα είναι ένα απάνθισμα των κορυφαίων έργων του συνθέτη: Μελοποιημένα ποιήματα  του Πάμπλο Νερούδα, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Μάνου Ελευθερίου, του Γιάννη Θεοδωράκη και  τραγούδια από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες με την υπογραφή του Μίκη -Σέρπικο,  Αλέξης Ζορμπάς, Φαίδρα.

Ήταν 19 Μαΐου 1998  όταν ο Μάριος Φραγκούλης  ερμήνευσε το μέρος του λαϊκού τραγουδιστή, από το Άξιον Εστί με τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη στο πόντιουμ. Ο  Φραγκούλης είχε δηλώσει ότι «αισθάνεται να κουβαλά ένα μεγάλο και εύθραυστο φορτίο με την ελπίδα να μην σπάσει τίποτα».  Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει τη συνεργασία αυτή «ως έναν μεγάλο σταθμό στη καριέρα του και όχι ένα προϊόν ανταλλαγής».

Τι σημαίνει η «μια νέα ματιά στις ενορχηστρώσεις», ρωτά το tvxs τον Λουκά Καρυτινό, έναν μαέστρο με διεθνή καριέρα και επιπλέον, πολυβραβευμένο. Να περιμένουμε κάποια έκπληξη; «Τα λαϊκά τραγούδια, σε αντίθεση με τη συμφωνική μουσική, παρουσιάζονται κάθε φορά με διαφορετική ενορχήστρωση. Εν προκειμένω, η σύγχρονη προσέγγιση αφορά την ερμηνεία από μία ορχήστρα και έναν βιολονίστα, όπου το βιολί καλείται να αποδώσει το έργο ελλείψει μπουζουκιού» εξηγεί ο κ. Καρυτινός, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτό συμβαίνει χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να είναι «βαρύ» και επαινώντας την «εξαιρετική δουλειά» του Κώστα Παπαδούκα, ο οποίος υπογράφει τις νέες ενορχηστρώσεις.

Ads

Υπάρχει άραγε, κάποιο κομμάτι στο πρόγραμμα της συναυλίας το οποίο αξιολογεί ότι «κρύβει» την μεγαλύτερη δυσκολία από άποψη τεχνικής; Ο έμπειρος Λουκάς Καρυτινός σημειώνει: «Από άποψη τεχνικής δεν εντοπίζω κάποια ξεχωριστή δυσκολία». Στην ερώτηση όμως, ποιό τραγούδι εξακολουθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να του προκαλεί υψηλή συγκίνηση, η απάντηση είναι άμεση: Το “Δρόμοι παλιοί” σε στίχους του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη. Δεν μπορώ να πω γιατί, δεν γνωρίζω τον λόγο, όμως με συγκινεί πάντα…»

Ο Λουκάς Καρυτινός, που από τις σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών «πέρασε» στην πραγματική του αγάπη, τη μουσική – ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών,  σπουδάζοντας θεωρητικά και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στη συνέχεια,  διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου με εκ παραλλήλου, σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στο Σάλτσμπουργκ – εξηγεί ότι, το κατ’ αρχήν στοιχείο ενός χαρισματικού μαέστρου «δεν είναι ένα, είναι πολλά σε ταυτόχρονη σύγκλιση» και εξομολογείται ότι, το τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται τον ρόλο του «αρχηγού», ο οποίος καλείται, εκτός των άλλων, να συντονίσει και να εμπνεύσει μία μεγάλη ομάδα  ορχήστρα συν τους σολίστ, έχει αναθεωρηθεί, έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου: «Τα πρώτα χρόνια ήταν η τεχνική. Με την πάροδο των ετών έγινε η έκφραση».

Στην ερώτηση ποιος ήταν ο αρχιμουσικός – πρότυπο στην αρχή της καριέρας του, απαντά «ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Αναμφίβολα. Βρισκόμουν και στον τόπο δράσης του, άλλωστε», ενώ στην υπενθύμιση του ιδιαίτερης, σχεδόν τυραννικής συμπεριφοράς του διάσημου μαέστρου, υπενθυμίζει (γελώντας) ότι ο πρώτος διδάξας ήταν ο Τοσκανίνι.

Όσο για την ουσία, την ίδια τη μουσική και τη σημασία που έχει για εκείνον,  ο Λουκάς Καρυτινός τη χαρακτηρίζει ως «ανάγκη για το ζην» και σημειώνει ότι «με τη μουσική το πέρασμα από το φυσικό στο μεταφυσικό γίνεται σε μια στιγμή».

image

Info

«O Mάριος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη είκοσι χρόνια μετά»

Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τετάρτη 9 Μαΐου, ώρα 8.30 μ.μ.

Προπώληση εισιτηρίων

Στα ταμεία του Μεγάρου και online

Tιμές εισιτηρίων:

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 12

Ζώνη Ε: € 25

Ζώνη Δ: € 33

Ζώνη Γ: € 40

Ζώνη Β: € 48

Ζώνη Α: € 54

Διακεκριμένη Ζώνη: € 60