Η κρίση στην οποία έχει εισέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση, αποκτά υπαρξιακά χαρακτηριστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης την περίοδο 2015 – 2019, έχει χάσει το status του κόμματος εξουσίας και βαδίζει στα μονοπάτια της εσωστρέφειας και της απογοήτευσης.

Ads

O Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωση μετά τη νέα βαριά εκλογική ήττα, πρόταξε την ανάγκη των «γρήγορων αλλαγών» με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Τα μηνύματα εγρήγορσης που στέλνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., έρχονται σε αντιπαραβολή με τα χρονοδιαγράμματα που δίνει στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το συνέδριο – και η εκλογή της νέας ηγεσίας από την κομματική βάση – θα πραγματοποιηθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι πληροφορίες, ότι οι σχετικές κομματικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2024, τότε θα απομένουν μόλις 5 μήνες για την ανασύνταξη του κόμματος, μέχρι το ορόσημο των ευρωεκλογών! 

Οι κατευθυντήριες γραμμές 

Ο Νίκος Μαραντζίδης, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ.,  είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να μην ακολουθήσει το δρόμο της παραίτησης αλλά να παραμείνει έως τη μάχη (τουλάχιστον) της ευρωκάλπης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «ανάνηψης» του κόμματος, με τον Τσίπρα αρχηγό.  Ωστόσο, ενδεικτικό αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την πληροφορία που μεταφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δεν επιβεβαιώνουν από το περιβάλλον του Νίκου Μαρατζίδη.  

Ads

Η θέση στελεχών της Ομπρέλας 

Πάντως, από την μεριά της Ομπρέλας ακούγονται φωνές που ακουμπούν το θέμα της ηγεσίας. Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του Δημήτρη Βίτσα ότι έγιναν σοβαρά λάθη τακτικής από την ηγεσία και η διαδικασία της ανασυγκρότησης πρέπει περιλαμβάνει και την ηγετική ομάδα. Ο Δημήτρης Παπαδημοήλης εκτίμησε δε ότι ο «σύντροφος Αλέξης, ένας πετυχημένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί 15 χρόνια -να μην το ξεχνάμε- έχει δύο επιλογές μπροστά του. Η μία είναι να δρομολογήσει με αυτόν τον ίδιο στο ρόλο του εγγυητή την ‘επόμενη ημέρα’ με μια πρόταση δική του ή με ένα άνοιγμα προς μια γενιά νεότερη από τον ίδιο. Η άλλη είναι να διεκδικήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών στο πρόσωπό του. Και οι δύο επιλογές είναι απολύτως θεμιτές».

Αιχμές 

Επιπλέον, στα κοινωνικά δίκτυα αρχίσουν να κυλούν και δηλητηριώδη σχόλια μεταξύ σημαινόντων στελεχών. 

«Την βασική ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα την έχουμε εμείς. Εμείς, κατά συνέπεια , έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε λάθη, να ανακαλύψουμε την έμπρακτη αυτοκριτική, να ξεκόψουμε οριστικά με συμπεριφορές που αποδεδειγμένα μας έβλαψαν» τονίζει σε ένα σημείο εκτενούς ανάρτησης του στο facebook ο Νίκος Μπίστης με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει: «Σωστά τα λες ,γι αυτό ανέλαβε πρωτος την ευθύνη για τη συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με την απλή αναλογική που υπήρξες φανατικός υποστηρικτής. Εννοώ την απουσία όποιας αναφορας στην επιδίωξη αυτοδυναμίας αν οι άλλοι αρνηθούν ,όπως και έγινε!!!».