Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλείσει το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος είναι την επόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, πέραν του Σαββάτου.

Ads

Ενημέρωσε ότι μόλις το υπουργείο έχει στα χέρια του τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καλέσει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για συζήτηση προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις.

«Τεχνητές οι ελλείψεις σε φάρμακα»

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται σε βασικά φάρμακα άφησε να εννοηθεί ότι είναι τεχνητές, λέγοντας ότι για αυτό ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, οι οποίες είναι μία μορφή παράνομης συμπεριφοράς. «Θα είμαστε αμείλικτοι στη διπλοχρέωση των κουπονιών», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη ο ΕΟΦ παρακολουθεί το θέμα των ελλείψεων και θα δώσει λύση την ερχόμενη βδομάδα.

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων – «Καμία απόλυση» υποστηρίζει ο Λοβέρδος

Ads

Όσον αφορά το ζήτημα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τους τέσσερις άξονες με βάση τους οποίους θα γίνουν:

Α. Ένας διοικητής θα μπορεί να διοικεί και δύο νοσοκομεία που γειτνιάζουν

Β. Κοινές διοικήσεις θα μπορούν να υπάρχουν σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία.

Γ. Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν με στόχο να συνεργαστούν τα νοσοκομεία σε επίπεδο εφημεριών, αλλά και λειτουργίας κλινικών

Δ. Μικρότερα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά σε μεγαλύτερα θα μετατραπούν ουσιαστικά σε κέντρα Υγείας, τα οποία θα διοικούνται από το κεντρικό νοσοκομείο.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν οι συγχωνεύσεις σημαίνουν και απολύσεις προσωπικού, κυρίως διοικητικού προσωπικού, ο κ. υπουργός δεσμεύτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση.

Πρόθεση για τη μετάταξη 3.000 υπαλλήλων από άλλες ΔΕΚΟ στο ΕΣΥ

Ανακοίνωσε ακόμη ότι υπάρχει πρόθεση να μεταταχθούν τρεις χιλιάδες διοικητικοί υπάλληλοι από άλλες ΔΕΚΟ στο σύστημα Υγείας, όπου θα καλύψουν θέσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά τμήματα, υπηρεσίες πληροφορικής. Η έναρξη και η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου θα γίνει την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου.

Σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του υπουργού που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα πρέπει να καταθέσει έως το Μάιο λεπτομερή έκθεση για μια συνολική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έλεγχο επί των ελέγχων για τη συνταγογράφηση, να προτείνει ακόμη και αναθεώρηση του Μνημονίου για την Υγεία και γενικότερα να προτείνει λύσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Την επιτροπή αποτελούν κυρίως καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας και όχι μόνο, ενώ επικεφαλής της είναι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για το κάπνισμα

Όσον αφορά το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. «Μας επιρρίπτουν ευθύνες άλλων, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τους ελέγχους», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα είναι πιο επιθετικός».

Νέα κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη νέα κοστολόγηση, ύστερα από 20 χρόνια, όλων των ιατρικών πράξεων -η πρώτη που γίνεται μετά το 1991- και στόχος της οποίας είναι εξοικονόμηση κονδυλίων. Το πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή κοστολόγηση, αλλά και τα συμφέροντα που θίγει, φαίνεται από τις απειλές, όπως αποκάλυψε ο κ. Λοβέρδος, που κατά καιρούς έχουν δεχθεί τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που συζητούν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Εκτός της ενοποίησης με το ΕΣΥ ο Οίκος Ναύτου

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η ενοποίηση του ΕΣΥ με τους μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων – εκτός του Οίκου του Ναύτου, όπως έγινε σήμερα γνωστό – και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία θα συμβάλει, ώστε να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για υλικά και φάρμακα ως το τέλος του 2011.