Αργησε ένα 24ωρο να μιλήσει για το αστυνομικό αίσχος στη Νέα Σμύρνη και όταν μίλησε δεν έδειξε μεταμέλεια, ούτε καν προσχηματική σεμνότητα. Κατήγγειλε την αντιπολίτευση για «γελοιότητες», διεκτραγώδησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί και παρέπεμψε στην ολοκλήρωση της πειθαρχικής και ποινικής έρευνας.

Ads

Ασφαλώς, δεν έδωσε καμία απάντηση στον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Ν. Αλιβιζάτο, ο οποίος τον εξέθεσε δηλώνοντας ότι οφείλεται σε έλλειψη πολιτικής βούλησης η αδρανοποίηση της επιτροπής για την αστυνομική βία που είχε συσταθεί υπό την εποπτεία του.

Είναι προφανές ότι ο Μ. Χρυσοχοϊδης δεν είναι πια ο «κεντροαριστερός σταρ» της κυβέρνησης αλλά ένα ενοχλητικό βαρίδι. Η υπουργοποίηση του δεν άρεσε σε όλους στη ΝΔ. Αλλά κανείς δεν τόλμησε να επικρίνει δημόσια τη μεταγραφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ γιατί θεωρούταν επιτυχημένος ως ο πολιτικός που εξάρθρωσε την 17Ν και γιατί το άνοιγμα του Κυρ. Μητσοτάκη στο κέντρο είχε αποφέρει πολιτικά κέρδη.

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τις εκκενώσεις καταλήψεων και τις επιχειρήσεις-σκούπα στα Εξάρχεια είχε ενθουσιάσει το κοινό του κυβερνώντος κόμματος με αποτέλεσμα να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στους πίνακες με τη δημοτικότητα των μελών της κυβέρνησης.

Ads

Στην πορεία το «άστρο» του θάμπωσε και δεν είναι πια ανάμεσα στους δημοφιλέστερους υπουργούς, ενώ δεν είναι καν σαφές σε ποια περιφέρεια θα κατέβει στις επόμενες εκλογές και με ποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο ίδιος δεν μπορεί παρά να γνωρίζει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ για τον ίδιο και αρκετοί συνάδελφοί του λένε διάφορα πίσω από την πλάτη του. Η φήμη ότι οι σχέσεις του δεν ήταν ποτέ καλές με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον στην παρούσα συγκυρία.

Η επένδυση του Κυρ. Μητσοτάκη στον «σερίφη» δεν αποδίδει. Τον επέλεξε ως ιδανικό εκφραστή της ατζέντας “νόμος και τάξη”, με περγαμηνές στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, και του προέκυψε αρχιτέκτονας του φιάσκου στην ταράτσα του Δ. Ινδαρέ και της φυγοδικίας του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά.

Οι καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι συνεχείς, οι σχέσεις του με την αντιπολίτευση κάκιστες, εμπιστοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο πρόσωπό του δεν υπάρχει, η εικόνα της ΕΛ.ΑΣ όχι απλώς δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει δραματικά επιδεινωθεί, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν έχει ενισχυθεί, κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει να επιδείξει και διαρκώς παράγει αρνητική δημοσιότητα.

Οι Νεοδημοκράτες που δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ με το μοίρασμα της εξουσίας με τους «μουσαφίρηδες» από το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται δικαιωμένοι. Η φράση «μας πήρε στο λαιμό του» ακούγεται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και οι εχθροί του πολλαπλασιάζονται.